Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

IJS želi umetno inteligenco vpeljati v vsako občino

Cilj raziskovalcev instituta ISJ je, da produkte prenesejo na način, ki bi bil dostopen in brezplačen za vse občane.

Ljubljana - Na Institutu Jože Stefan (IJS) so pred dnevi prestavili produkte s področja umetne inteligence, ki jih bodo brezplačno ponudili občinam in društvom. Cilj raziskovalcev je, da produkte prenesejo v slovensko družbo na način, ki bi bil dostopen in brezplačen za vse občane ter s tem Slovenijo premaknejo naprej, je poudaril Matjaž Gams, vodja odseka za inteligentne sisteme ISJ, kakor je poročala STA.

Produkti, ki so nastali v okviru projektov in so jih financirala minsitrstva, združujejo raziskave umetne inteligence in razvoj naprednih aplikacij, vsi pa naj bi bili čim bolj primerni za posameznika.

Brezplačno občinam, društvom, civilni družbi

Sisteme bodo brezplačno ponudili občinam, društvom in civilni družbi. Cilj raziskovalcev je, da sisteme prenesejo v vsakdanja življenja slovenskih občanov, ki bodo po Gamsovem mnenju z uporabo teh storitev, živeli bolj kakovostno."Sistemi so brezplačni, treba jih je le vzpostaviti in vzdrževati. Ali bo do tega prišlo, pa je odvisno od interesa in angažiranosti občin,"je povedal Gams.

 

S storitvijo občinska televizija lahko uporabnik s kamero preko računalnika ali mobitela snema lokalne dogodke, ali zasedanje občinskega sveta in jih prenaša preko občinske TV. S pomočjo storitve 3D asistent pa je mogoče za vsako občinsko znamenitost narediti virtualnega asistenta, ki uporabnika vodi naokrog in razlaga o znamenitostih. V storitvi Asistent virtualni pomočnik odgovarja na vprašanja v naravnem jeziku in opravlja določene storitve, storitev Turizem pa pozna več kot 3000 turističnih znamenitosti v Sloveniji ter na osnovi želja sestavi urnik izleta s predlogi obiskov znamenitosti. V storitvi Zdravje so med drugim na voljo nasveti za prvo pomoč, zdravstveni nasveti, informacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje itd.

 

Ena izmed prvih občin, ki se je odzvala na pobudo slovenskih raziskovalcev, je občina Log Dragomer, kjer so že začeli vpeljevanje storitve občinske televizije. Pričakujejo, da bo storitev pripravljena do jeseni. Za vpeljavo storitev raziskovalcev IJS p so zainteresirani tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus). 
STA/Delo

Oglejte si tudi