Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

K gasilski brigadi v Trst

Lani sem se dogovarjal z Alessandrom Sancinom, ki je namestnik direktorja gasilske brigade v Trstu, če bi lahko prišli na obisk. Ob pozitivnem odgovoru, smo se prvo soboto v maju odpeljali z dvema gasilskima voziloma PGD Dragomer - Lukovica in Log v Trst.
Comando Provinciale Vigili del Fuoco Trieste (po naše Gasilsko poveljstvo Trst) smo obiskali gasilci operativci gasilskega poveljstva Občine Log - Dragomer. Z nami sta bila tudi predsednik GZ Vrhnika Vinko Keršmanc in namestnik poveljnika CZ Občine Log - Dragomer Domen Rozman. Ob sprejemu nas je gospod Sancin odpeljal v predavalnico, kjer smo si z zanimanjem ogledali predstavitev delovanja gasilcev v Italiji. Na kratko; vse gasilske enote (imajo 33.000 poklicnih gasilcev in samo okoli 1000 prostovoljcev) delujejo pod okriljem Ministero dell'Interno (ministrstvo za notranje zadeve). Razdeljene po deželnih pokrajinah v Italiji delujejo 103 gasilske brigade. V okviru GB Trst delujejo izpostave v Miljah, Opčinah in pristanišču Trst. GB Trst zaposluje 225 oseb, ki delajo v delovnih izmenah 12–24–12–48. Delovni urnik se začne ob 8. uri in traja 12 ur. GB Trst ima letno povprečno okoli 5200 intervencij. Ob močnejših potresih ali močni burji pa število naraste tudi do 6800. Moramo vedeti, da so italijanski gasilci v bistvu javna služba, ki se odziva na ves spekter nesreč od prometnih, letalskih, jamarskih do alpinističnih, vse vrste požarov, nesreč na morju in pod morjem ter tudi jedrske dogodke. Tako imajo po celi Italiji nameščenih okoli 1500 radijacijskih senzorjev, ki takoj zaznajo lokacijo in moč sevanja.
Po kratkem predahu ob kavici smo si ogledali opremo in vozila GB Trst v štirih garažah. Čeprav so se nam vozila zdela dotrajana, so redno vzdrževana. Delujejo robustno in malo zastarelo, a glede na število letnih intervencij očitno dobro opravljajo svoje naloge ob primerno izurjeni  posadki. Ker je italijanska avtomobilska industrija zelo razvita, imajo veliko domačih opremljevalcev (Fiat, Iveco, Astra itd.) Na koncu smo si ogledali še njihov center za obveščanje. Njihova klicna številka je bila 115, vendar so jo letos marca zamenjali z 112, kot v večini Evrope. Poziv reševalnih vozil pa deluje še na številki 118. To je bila zelo zanimiva in poučna strokovna ekskurzija, ki nam je pod vodstvom Alessandra Sancina ponudila vpogled v strukture in delovanje gasilski brigad v Italiji in italijanskih gasilcev. Po zahvali in predaji spominskega darila smo se z g. Sancinom še fotografirali in se v popoldanskih urah vrnili v Slovenijo.

Povezave: http://www.vigilfuoco.it , http://www.vigilfuoco.tv/news/

 

Za gasilsko poveljstvo Občine Log - Dragomer Andrej  Gubič

 

Oglejte si tudi