Logo MojaObčina.si

Log - Dragomer

JUTRI
2°C
-5°C
PON.
0°C
-2°C
Deli

Požar na kmetiji in ženska vaja

Gasilske vaje so vedno pestre in zanimive. Z njimi obnavljamo svoje znanje in preizkušamo svoje sposobnosti. So tudi »izgovor«, da si s kolegi izmenjamo izkušnje, ki smo jih pridobili.

Oktober je mesec požarne varnosti in letos ga je zaznamovala vaja na kmetiji Požar na Lukovici. Preverili smo svoje znanje in vodstvene sposobnosti ob posredovanju na tako zahtevnem objektu. Soočili smo se tudi s problemom prestavljanja živali na varno iz gorečega objekta in ugotovili, da to ni tako enostavna naloga, kot je slišati. Po uspešno zaključeni vaji smo se malce podružili v domačem gasilskem domu s kolegi gasilci iz sosednjih društev.

 

Četrtkov večer, 17. oktobra, je bil posvečen operativi. PGD Log je tisti dan organiziral predstavitev črpalke NH25, ki jo izdeluje podjetje Rosenbauer. V večernih urah smo se v domačem gasilskem domu seznanili s spremembami v sistemu pozivanja na intervencije in vaje.

 

V soboto, 19. novembra, je bila gasilska vaja operativnih gasilk. Organizirali smo jo v domačem gasilskem domu, tema pa je bila požar v stanovanjskem objektu. Sodelovalo je 28 operativnih gasilk iz petih društev. Postavili smo tri delovne točke, na katerih so preizkusile svoje znanje in mu dodale kaj novega. Na vsaki točki so bili prisotni mentorji, ki so jim pomagali in svetovali na podlagi svojih izkušenj. Preverile so svoje znanje o oskrbi poškodb, ki so najpogostejše pri takih intervencijah, testirale svoje gibalne sposobnosti v skoraj ničelni vidljivosti in izvedle notranji napad s hitrim iznosom ponesrečenca iz povsem zadimljenega prostora. Z izvedbo vaje so bile zelo zadovoljne, saj so lahko same vse preizkusile.

 

Isti dan v poznih večernih urah smo prejeli poziv na intervencijo. Zagorel je plastični zabojnik ob Dragomerški cesti. Požar smo uspešno pogasili, na kraju dogodka pa je bila prisotna tudi policija.

 

Občinska gasilska vaja je bila v četrtek, 24. novembra, v prostorih PGD Log. Pridružil se nam je Marko Tomazin, ki je zaposlen v Gasilski brigadi Ljubljana. Povedal nam je nekaj več o posredovanju pri prometnih nesrečah. Pogovarjali smo se tudi o gasilski enoti širšega pomena in njenem delovanju. Večer smo zaključili s prijetnim druženjem.

 

Del naše gasilske mladine se je v soboto, 26. novembra, podal na izlet. Obiskali so kolege gasilce iz PGD Kandrše, pozdravila sta jih tudi predsednik in poveljnik društva. Gostitelji so v prostorih svojega gasilskega doma uredili gasilski muzej za področje Zasavja. Našim mladim gasilcem so pokazali film o začetkih gasilske službe na tem območju in tem, kako so potekale intervencije v času, ko še niso imeli gasilskega doma in take opreme, kot jo imajo danes. Po muzeju jih je vodil tovariš Zdravko Majdič. Nekaj predmetov v njihovi muzejski zbirki jim je bilo podarjenih, nekaj pa so imeli lastnih. Skupno tem predmetom je, da so odslužili in je sedaj njihova vloga ključna za spoznavanje zgodovine gasilstva ter njegovega razvoja na Slovenskem. Naši mladinci so se lepo zahvalili za nudeno gostoljublje in odšli proti gradu Bogenšperk, kjer so pojedli težko pričakovano malico. Na gradu jih je že pričakoval vodič, ki jim je predstavil zgodovino gradu in njegove lastnike. Veliko so izvedeli o Janezu Vajkardu Valvasorju in njegovi raziskovalni dejavnosti. Zanimal se je za mnogo stvari; ker pa je rad potoval po svetu, se je odločil, da napiše Slavo vojvodine Kranjske in tako vsem predstavil svojo ljubo deželo. Zaradi vnetega raziskovanja pojavov na Cerkniškem jezeru je bil izvoljen za člana angleške kraljeve družbe v Londonu. Gasilska mladina si je ogledala še bakrotiskarno in s tem zaključila obisk. Naslednji postanek je bil pri kolegih iz PGD Žužemberk. Na kratko so jim predstavili svoja vozila in orodje za tehnično reševanje. Organizirali so prikaz delovanja škarij in razpirala. Ti dve orodji uporabljajo v primeru prometnih nesreč, ko je potrebno poškodovanca izvleči iz avtomobila s čim manj premikanja. Pokazali so, kako deluje to orodje tako, da so skupaj z nekaj našimi prostovoljci razrezali odsluženi avto. Odstranili so mu streho, kasneje pa tudi vsa vrata. Prikazali so pravilen hitri izvlek poškodovanca iz avtomobila. S skupnimi močmi so pospravili nastali nered in se poslovili z nasmeški na obrazih. Ker so bili že vsi zelo lačni, so težko pričakovali trenutek, ko bodo prispeli v Dolenjske toplice in dobili kosilo. Po kosilu je sledil zabavni del dneva s kopanjem. Domov so se vrnili v večernih urah in vsi so bili mnenja, da je potrebno tak izlet ponoviti.

 

V soboto, 3. decembra, se je v našem gasilskem domu odvijal tečaj temeljnih postopkov oživljanja (krajše TPO). Na tem tečaju so se prebivalci naše občine seznanili z uporabo defibrilatorja – AED. Tečaj je izvedel dobavitelj AED v sodelovanju z gasilci - reševalci naše občine. V prihodnjem letu bo še nekaj tečajev TPO. O tem boste obveščeni naknadno.

 

Zahvalili bi se družini Požar, ki nam je omogočila izvedbo vaje, ter vsem sodelujočim na vaji. Brez vseh vas vaja ne bi potekala tako, kot je. Hvala tudi vsem, ki ste kakorkoli sodelovali pri ženski gasilski vaji. Upamo, da bo v prihodnje še več takih in podobnih vaj. Hvala kolegom gasilcem iz PGD Kandrše in PGD Žužemberk za čas, ki so ga posvetili naši mladini.

 

Z gasilskim pozdravom, na pomoč,

PGD Dragomer - Lukovica

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!