Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Oktober v PGD Log

Oktober, mesec požarne varnosti, je bil za gasilce PGD Log pester in poučen.
V soboto, 15. oktobra, smo se odpravili na izlet, ki smo si ga prislužili z delom in organizacijo praznovanja naše 100-letnice društva. Podali smo se proti Primorski, natančneje v vas Rodik, kjer smo obiskali mitski park. Razkazali so nam center za obiskovalce, razkrili mistične skrivnosti kraja in nas peljali po delu mitske poti. Pot nas je nato vodila na razgledno točko s pogledom na slovensko obalo, v Marezige in vinsko fontano, kjer smo imeli pokušino vin. Izlet smo nadaljevali pri naši prijateljih gasilcih v Kortah. Pred tem sta nas vodička in predstavnica šavrink peljali po vodnih virih vasi Korte in po znamenitostih vasi.  Zgodovina vasi in življenje šavrink je značilna za primorske kraje. Kolegi gasilci so nam razkazali gasilski dom in vozila.

Naslednjo soboto smo svoje vozniške spretnosti izpopolnjevali na poligonu varne vožnje na Vranskem. Izkušnje s poligona so lahko odločilne na intervencijski vožnji, še posebaj v slabih vremenski razmerah. Tečaja varne vožnje se redno udeležujemo že 6 let.

V mesecu požarne varnosti smo 20. 10. 2022 na OŠ Log - Dragomer izvedli vajo evakuacije, notranji napad, nato pa še prikaz gašenja ognja z gasilniki na prah. Tako sedaj učenci vedo kako ukrepati v primeru požara šole in tudi drugih objektov.

V soboto, 29. 10. 2022, smo na široko odprli vrata našega gasilskega doma. Mladina je v zadimljeni garaži čez ovire spoznavala razmere v zadimljenem prostoru, ko praktično pred seboj ne vidiš nič. Situacijo ko te na poti skozi prostor presenetijo pohištvo in ovire. Zunaj, na poligonu so najmlajši z brentačo zbijali tarčo in se naučili gasilskih vozlov. Ob našem GVM-ju, namenjenemu gasilcem bolničarjem smo imeli točko namenjeno uporabi AED-ja (avtomatski eksterni defibrilator) in temeljnim postopkom oživljanja, od otroka, najstnika do odraslega človeka, seveda na lutkah. Ves čas pa je ekipa v kuhinji skrbela, da so se pekle palačinke.

Malo naprej na dvorišču pa se je odvijala prava drama. Prometna nesreča s poškodovancem, ki ga je bilo treba izrezati iz vozila. Še dobro, da nam ga je uspelo pravočasno rešiti , saj se je kmalu potem vozilo vnelo. Avtomobilsko razbitino sta uspešno pogasila naša sveža opreativca Anže in Igor in tako uspešno opravila ognjeni krst. Konec dober vse dobro. Dan smo zaključili ob čevapčičih chefa Pavleta in pomočnikov.

Ob tem bi se zahvalili Gasilski Enoti Stara Vrhnika za prikaz razreza avta in PDG Dragomer-Lukovica, da so se nam pridružili z novo avtocisterno. Zahvala gre tudi Avtovleki Čepon za dostavo in odvoz avto razbitine.

Hvala tudi vsem obiskovalcem, ki ste se nam pridružili, se vidimo spet naslednje leto.

 

Marina, PGD Log

Oglejte si tudi