Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Občinska vaja v dializnem centru Nefrodial

26. oktobra je v občini Log - Dragomer potekala občinska vaja v dializnem centru Nefrodial. Evakuirali smo dializne bolnike, odklopili smo jih z dializnih aparatov in s posteljami prepeljali na evakuacijsko mesto. Hkrati smo preizkusili taktiki notranjega napada v kotlovnico in zunanjega napada na stavbo z avtolestvijo. Vaja je potekala po operativnem načrtu občinskega poveljstva za evakuacijo, reševanje in gašenje velikih objektov.
Priprave na vajo so bile zahtevne in so se začele že dva meseca prej. Treba je bilo pridobiti soglasje za sodelovanje dializnih bolnikov, medicinskega osebja in vodstva centra. Dober mesec pred vajo smo začeli tudi z usposabljanjem gasilcev-bolničarjev, da so znali pravilno in strokovno pristopiti k dializnim bolnikom pod strokovnim nadzorom medicinskega osebja.
Na vaji je sodelovalo 65 gasilcev s 14 gasilskimi vozili iz 8 gasilskih društev GZ Vrhnika in GZ Brezovica. Sprejemno mesto je bilo na severnem delu, 200 m oddaljeno od centra, v bližini Osnovne šole Log - Dragomer, kjer so vozila na parkirišču počakala na nadaljnja navodila. Gasilska vozila so se na vaji razvrščala tako, da je bil okoli dializnega centra možen neoviran dostop tudi za reševalna vozila. Odklop dializnih bolnikov z aparatur in evakuacija sta potekala usklajeno in preudarno. V približno sedmih minutah so bili vsi pacienti evakuirani in oskrbljeni z odejami. Gasilci-bolničarji so z medicinskim osebjem poskrbeli, da jim je bilo čim bolj udobno. Dializni bolniki so dogajanje z zanimanjem opazovali in aktivno sodelovali pri izvedbi vaje.

Medicinsko osebje centra je bilo s hitro izvedeno evakuacijo in prikazanim gasilskim delovanjem zelo zadovoljno.
Na vaji so kot opazovalci sodelovali tudi predstavniki Civilne zaščite občine Log - Dragomer pod poveljstvom župana, g. Mirana Stanovnika, osebje nujne medicinske pomoči z Vrhnike pod vodstvom doktorice Vesne Homar in gasilci PGD Šenčur z novim gasilskim vozilom GVM1 za potrebe reševanja. Vajo sta si ogledala tudi predsednik GZ Vrhnika tov. Vinko Keršmanc ter poveljnik GZ Vrhnika tov. Benjamin Svenšek. Priprava in izvedba vaje sta bili edinstveni v Sloveniji in bi lahko med širšo gasilsko stroko naleteli na pozitiven odziv. S tem bi bile lahko podane smernice za izvedbo vaje evakuacije tudi za druge dializne centre po Sloveniji.

Občinsko gasilsko poveljstvo Log - Dragomer, foto: Tomaž Vojvoda


Zahvala za sodelovanje na gasilski vaji občine Log - Dragomer
Za sodelovanje na vaji občinskega gasilskega poveljstva Požar dializnega centra se najiskreneje zahvaljujem vsem sodelujočim:

- osebju dializnega centra Nefrodial za nesebično in potrpežljivo razdajanje znanja gasilcem-reševalcem,

- pacientom dializnega centra za razumevanje in potrpljenje

- ekipi NMP ZDV pod vodstvom Vesne Homar, dr. med., za vsa strokovna opozorila in napotke za varno delo s pacienti,

- županu občine Log - Dragomer Miranu Stanovniku za vso podporo javni gasilski službi,

- predsedniku, poveljniku in namestniku poveljnika GZ Vrhnika Vinku Keršmancu, Benjaminu Svenšku in Aleksandru Remškarju za tehnično in strokovno podporo

- gasilcem-reševalcem za usposabljanje o intervencijskem odklopu bolnika z dializne naprave in brezhibno opravljeno evakuacijo

- prostovoljnim gasilskim društvom Brezovica pri Ljubljani, Notranje Gorice - Plešivica, Bevke, Vrhnika, ekipi z avtolestvijo, Drenov Grič - Lesno Brdo, Log pri Brezovici in Dragomer - Lukovica za vzorno sodelovanje in izvedbo.

 

Pavel Remškar, pov. GE občine Log - Dragomer

Oglejte si tudi