Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

33. letno srečanje gasilk in gasilcev iz naših krajev

Na povabilo gospoda župnika in dekana Jožefa Pojeta, smo se gasilke in gasilci iz dveh občin (Brezovica in Log-Dragomer) in dveh gasilskih zvez (Brezovica in Vrhnika), prvo majsko nedeljo, srečali, v Vnanjih Goricah, v Župniji Brezovica, na že 33. Florjanovi sveti maši. 

Letos smo se zbrali na Gulču, na parkirišču pred cerkvijo Svete Trojice, pri vežici, ki se s svojo kuhinjo, ob podobnih dogodkih, spremeni v vsem prijeten dom. Tam nas je sprejel naš gospod župnik in dekan in skupaj z ministrantoma, smo potem v paradi, odšli v cerkev.

V pridigi, je naš župnik in dekan primerjal organizacijo prvih apostolov, ki je bila predstavljena v prvem berilu (https://hozana.si/?datum=7.5.2023) in jo primerjal z organizacijo v gasilstvu. V obeh primerih je skupno prizadevanje, da se organiziramo tako, bi bilo življenje lepše in varnejše za vse. Izpostavil in pohvalil je vrednoto pomoči ljudem v stiski, ne samo takrat, ko imam čas, ampak takoj, ko se zgodi nesreča. Spomnil je na življenje Svetega Florjana, zavetnika gasilcev, ki je bil premožen in vpliven, vendar je bilo za oblast moteče to, da je veren.  Zato so ga mučili in  navezali na mlinski kamen ter ga utopili. Ta zločin nad nedolžnim človekom pa je je spodbudil ljudi, da so začutili krivično sodbo in ga začeli sprejemati kot svetnika – mučenca in ga imenovali za zavetnika gasilcev. V preteklosti so bili naši predniki še veliko bolj požarno ogroženi, zato so še bolj čutili potrebo po medsebojni povezanosti in po medsebojni pomoči. To pa je tudi danes najpomembnejše za življenje vseh nas v razumevanju in sožitju z vsemi, ki jih srečamo. V hvaležnosti smo se spomnili tudi vseh pokojnih gasilk in gasilcev ter vseh drugih dobrotnic in dobrotnikov.

Za slovesnosti na Gulču je značilno tudi ljudsko petje, ki tudi polepša srečanje.

Taka srečanja nam pomagajo, da se med seboj bolje spoznamo. Ohranja pa se tudi spomin na naše prednike in na prvo farno gasilsko društvo, ki je bilo v fari ustanovljeno leta 1898 in je v njem bilo tudi sedanje PGD Notranje Gorice Plešivica.

Iskrena hvala družinam iz Vnanjih Goric, za praktični zgled sodelovanja vseh neškodljivih različnosti, ki je najlepša spodbuda k posnemanju, vsem nam po Sloveniji in tudi po svetu!

Hvaležni za letošnje gostoljubje se zahvaljujemo vsem dobrotnicam in dobrotnikom ter v upanju, da se prihodnje leto spet srečamo na Brezovici, vse lepo pozdravljamo, z gasilskim pozdravom: »Na pomoč!.

33. Florjanova nedelja, na Gulču, 7.5.2023:

Pridiga: https://youtu.be/1V06XaRonkY

Oznanila: https://youtu.be/MQIO8i5x0eE

 

V VEDNOST:

1.                  Florjanova nedelja 1991: https://vimeo.com/2654874

2.                  24. Florjanova: https://www.youtube.com/watch?v=t2FPBHZ12es

3.                  Gasilska zgodovina: https://www.mojaobcina.si/log-dragomer/novice/tudi-v-obcini-log---dragomer-obstaja-organizirano-gasilstvo-ze-122-let.html

 

4.              32. Florjanova nedelja 8.5.2022 Uvod: https://youtu.be/AMdEFZaAGoU

5.              32. Florjanova nedelja 8.5.2022 Pridiga: https://youtu.be/0S_LU8pTk2Q

6.              32. Florjanova nedelja 8.5.2022 Prošnje https://youtu.be/-p2aoHC9NKU

7.              32. Florjanova nedelja 8.5.2022 Pozdrav miru https://youtu.be/vxbzLlZWAAo

8.              32. Florjanova nedelja 8.5.2022 Oznanila in oklic: https://youtu.be/ZHC_LQqRc68

9.              32. Florjanova nedelja 8.5.2022 Pesem: https://youtu.be/D0ISifL93Gw

 

Želim vam vse dobro in vse lepo pozdravljam.

Vnanje Gorice, 10.5.2022.

Drago Stanovnik 051 344 688

Oglejte si tudi