Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Projekt za starejše skozi prvo sito

Log - Dragomer, avgust 2020 – Občinska uprava v zadnjih mesecih dela na več projektih, ki bi v prihodnosti lahko bistveno izboljšali kvaliteto življenja starejših v občini. Kot smo poročali v zadnji številki Našega časopisa, je Občina Log - Dragomer konec junija z Domom upokojencev Vrhnika podpisala pogodbo o prenosu lastništva zemljišča, s katerim so odprli možnost za pridobitev sredstev za gradnjo doma upokojencev. Zdaj pa z Občine prihaja še ena pozitivna novica, projekt Podaj roko, s katerim želijo organizirati lokalno podporo starejšim, je dobil prvo zeleno luč. LAS Barje je projekt uvrstila med sofinancirane projekte in vlogo v nadaljnje presojanje poslala na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Občina Log - Dragomer želi skupaj z Osnovno šolo Log - Dragomer, Društvom upokojencev Dragomer - Lukovica, Društvom upokojencev Log in Inštitutom Antona Trstenjaka razviti organizirano prostovoljstvo v občini. Projekt, ki so ga naslovili Podaj roko, bi radi zagnali s pomočjo sofinanciranja iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Kot nam je potrdila direktorica Občinske uprave, Marjeta Sternad Kuharič, so prejeli sklep LAS Barje z zaledjem o predhodnem izboru operacij. »Projekt je pregledala ocenjevalna komisija LAS Barje z zaledjem, z njimi so potekala usklajevanja in dopolnitve in v začetku julija je bil projekt s strani LAS potrjen za uvrstitev med sofinancirane projekte.« Potrjene projekte bo LAS predložil na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je pristojni organ za končno odobritev projektov. »Ministrstvo bo vlogo pregledovalo in nas kot vlagatelja pozivalo k morebitnim dopolnitvam. Ko je vloga usklajena še z ministrstvom, izda odločitev o izboru,« je še pojasnila direktorica.

V okviru projekta naj bi vzpostavili informacijsko točko oziroma pisarno za starejše »V njej bodo tako starejši kot njihovi svojci na enem mestu lahko dobili različne informacije, na primer, ali lahko dobim še dodatno pomoč, na koga se lahko obrnem, kakšne so pravice in podobno,« nam je še razložila naša sogovornica. V pisarni bodo delale usposobljene prostovoljke, odprta pa naj bi bila dvakrat na teden po dve uri na dan. V sklopu projekta je predvidena organizacija niza delavnic in predavanj s ciljem, da bi starejši ostali čim dlje v domačem okolju. Pri vzpostavljanju prostovoljske mreže bodo sodelovali tako lokalni akterji kot zunanji Inštitut z bogatimi izkušnjami s tega področja in strokovnimi nasveti. »To je projekt celotne občine, predvsem pa naših društev upokojencev, ki sta izredno povezovalno sodelovala že pri sami pripravi projekta in mu namenila ogromno prostovoljnega časa. V projekt smo vključili še Inštitut, ki ima izkušnje in nas je vodil s svojimi izkušnjami in strokovnimi nasveti,« je še zaključila Marjeta Sternad Kuharič.  

 

Vesna Lovrenčič

Oglejte si tudi