Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

Je mrliška vežica samo za mrtve ali tudi za žive?

Predpogoj za katerokoli organizirano skupinsko aktivnost v vsakem, in seveda tudi naravnem okolju, so zagotovljeni pogoji za urejeno opravljanje fizioloških potreb. Marsikje je to že urejeno, vendar neuporabno samo zato, ker je pod ključem.  Ljudje pa se morajo znajti podobno, kot se marsikje znajdejo tudi lastniki psov. Na primer na novi pešpoti na Logu in še marsikje... ;-(.  Kaj pomenijo taki in drugačni iztrebki na neprimernih mestih pa tudi že dobro vemo ne le v Vnanjih Goricah in na Logu pri Brezovici, pač pa tudi v vseh drugih krajih doma in po svetu.... Seveda pa nas Stvarnik uči drugače in nam vedno znova nudi bisere na vsakem koraku. Tu jih je nekaj iz Loga!
V nadaljevanju predstavljam primer iz Vnanjih Goric. Verjamem pa, da ni dosti drugače tudi v mnogih drugih krajih. Saj  so tudi na Logu pri Brezovici in še kje (bile) vežice priklopljene na cerkveno elektriko.

V Vnanjih Goricah smo zgradili mrliško vežico okoli leta 1980. Povezali smo jo na lokalni vodovod in ob tem zgadili še betonski kotliček s pipo pri pokopališču, za zalivanje grobov. Pred tem smo točili vodo za zalivanje na studencu Pod Supotom, pri Koritarju (Kavčniku). Elektriko pa sem potegnil iz cerkve, skozi odštevalni števec, ki je v vežici, ker je bila v tistih časih to edina možna rešitev, Ob začetku gradnje je bila načrtovana samo poslovilna soba in sanitarije ter majhna kuhinja. Ob sami gradnji pa se je izkazalo, da bi bilo bolje če bi imeli dve poslovilni sobi, saj so takrat umrli ležali v vežici tudi po tri dni. Ker pa sta sedaj dve poslovilni sobi - vežici, je tudi kuhinja veliko daljša.

Ker pa danes ležijo umrli v vežici praviloma tri ure in ne več tri dni, se je izkazalo, da sta druga poslovilna soba - vežica in velika kuhinja neizkoriščeni.  Poleg tega pa ima mrliška vežica tudi tri zunanje vhode (v vežici, v kuhinjo in v WC), kar je nepraktično in predstavlja zlasti pozimi veliko toplotno izgubo.

 

Ob nastopu novega mandata Sveta KS Vnanje Gorice, upam, da je tudi dozorel čas, da se odpre sanitarije in kuhinjo ne samo svojcem ob pogrebih, ampak tudi drugim organiziranim skupinam.

Zato predlagam:

-          Preklop elektrike iz cerkve na javno električno omrežje. (To je začel že sestav prejšnjega mandata, saj so cevi za dovodni kabel že bile položene pred asfaltiranjem parkirišča). Zato predlagam, da se dela, začeta v prejšnjem mandatu dokončajo.

-          Uvedbo dnevnika uporabe, v katerega se vpišejo predstavniki skupin, ki bi uporavljali prostore.
-          Hramba ključev pri nosilcih skupin. (na primer v zakristiji, v vrtcu, v šoli in še kje). Na parkirišču in še kje v gozdu je dovolj prostora tudi za skupine iz vrtca in šole...

-          Odstranitev kamnite mize v drugi poslovilni sobi, ki bi tako bil uporabnejši za svojce. Mrliči so v vežici samo nekaj ur. Če bi pa bila dva na dan, se v drugi prostor postavi začasen lesen zložljiv (mrtvaški) oder, ali pa da oba v prvo vežico.

-          Izvedba prebojev za vrata med drugim poslovilnim prostorom in kuhinjo ter kuhinjo in hodnikom WC- ja. V zimskem času bi bilo tako manj zunanjih vrat in s tem manj stroškov ogrevanja.

Verjamem, da razumemo, da mrtvi ne potrebujejo drugega, kot mrtvaški oder in naše molitve. Vse ostalo pa je namenjeno živim in uporabljeno - izkoriščeno toliko, kolikor se znamo živi sporazumeti med seboj.

Vse lepo pozdravljam v prepričanju, da smo sposobni razumeti, da so dobrine v pomoč vsem ljudem in da smo vsi poklicani, da jih plemenitimo in nihče za to, da  jih uničuje ali zaklepa.

 

Vnanje Gorice, 8.4.2019   Drago Stanovnik

Oglejte si tudi