Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Zbor članov DVIG o dosežkih v preteklem letu

Konec marca smo člani DVIGA na zboru pregledali opravljeno delo, sprejeli nova pravilnika, se pogovorili, kako in kaj v letu 2022 in poklepetali z županom, Miranom Stanovnikom. Dogodek je popestrila kitaristka Jožica Rupar, z našo Milko Erbežnik sta nam zapeli nekaj narodnih pesmi.
Ko kot mentorji, organizatorji ali so-mentorji izpeljujemo naše izobraževalne in kulturne programe, se sploh ne zavedamo, koliko dela opravimo. Pa ne mislim tukaj na število dogodkov ali opravljenih ur, ampak na rezultate in kakovost dela. Če govorimo o učinkih naših programov na posameznika, potem je to več znanja, boljše razumevanje dogajanj okoli nas, tudi boljši odnosi ter nevidne niti večje povezanosti naših študentov. Teh učinkov praviloma ne moremo meriti, podatek, da je izobraževanje trajalo 50 ur, ne pove nič o novem znanju tujega jezika ali večji povezanosti. Če govorimo o učinkih na lokalno okolje, je podobno kot pri posameznikih, a vendarle so izdelki, ki nastanejo v učnih projektih, zlasti študijskih krožkih, pomniki časa nekoč in danes ter kažipot, kako naprej. Rezultate našega dela poznajo tudi na nacionalni ravni.
Poročilo o opravljenem delu, objavljeno v knjižici, je tokrat napisano za dve leti. Zakaj? Ker sta za nami povsem drugačni dve leti, kot smo jih doživljali pred tem. Uresničevanje programa za leto 2020 smo potegnili v prvo polovico leta 2021, istočasno pa smo udejanjali že program za leto 2021. Uspeli smo opraviti vse programe, kar kaže tudi naslednji podatek: od okoli 10.000 € vseh prihodkov smo morali vrniti enemu od financerjev samo 200 €.
Knjižica na 33 straneh Kaj smo naredili v letih 2020 in 2021 (objavili jo bomo tudi na spletni strani iold.si) pripoveduje o projektih in programih, razvrščenih v 7 skupin, za vsako so najprej predstavljeni cilji, nato pa opravljeno delo in rezultati.


BRALNA KROŽKA (BK)
Stalnica v delovanju DVIG-a sta dva bralna krožka:
BK, mentorica Alenka Logar Pleško, bralci Našega časopisa poznate po Dnevniku BK, v katerem Dragica Krašovec objavlja vtise o prebranih knjigah. Opazili ste, da prebiramo samo slovenske avtorje. Žal nam je čas covida v obeh letih onemogočil srečanja z avtorji in literarne ekskurzije. Katera dela smo prebrali, si lahko preberete v poročilu.
BK Od pravljice do lutke, mentorica Lea Šifrer, so-mentorice Jožica Zorc, Darinka Pintar in Tomislava Zaletelj, je eden od naših paradnih konjev, izdelke otrok smo predstavljali v občini in na državni ravni. Tudi v tem BK otroci, stari od 4–7 let, spoznavajo samo slovenske avtorje in enkrat letno napišejo in ilustrirajo svojo pravljico (v letu 2020 šest, v letu 2021 šestnajst).
Oba ŠK so sofinancirali Občina Log - Dragomer in donatorji.


ŠTUDIJSKI KROŽKI (ŠK)
ŠK so posebna oblika izobraževanja odraslih z dogovorjenimi izobraževalnimi (novo znanje članov) in akcijskimi cilji (prispevek delovanja ŠK na lokalno in širše okolje). Za izvajanje teh ŠK DVIG praviloma kandidira na državnih javnih razpisih. Če uspemo, ŠK tudi izpeljemo, če ne, poskušamo leto dni kasneje. V ŠK smo obravnavali naslednje aktualne teme:
- Naravna bogastva v občini in kulturna dediščina: rezultat brošura Vodni viri v občini
- Podnebne spremembe: rezultat večja osveščenost o vzrokih za spremembe, spoznavanje dobrih praks, razmislek in spreminjanje lastnih ravnanj (ŠK Podnebne spremembe, mit ali resnica), razmislek, kako ravnati v občini.
- Antične teme in miti, ki so tlakovali poti sodobne civilizacije in pustili sledi tudi v naši kulturni dediščini: rezultat poglobljeno znanje o Homerju, o koreninah slovenskega jezika – pomen Cirila in Metoda, spoštovanje slovenskega jezika (ŠK Enajsta šola o antiki).
- Oblikovanje naše nacionalne identitete in poti, da našo občino sooblikujemo v povezano skupnost, rezultati: pripravljena anketa za naše osnovnošolce, izdaja življenjskih zgodb naših 90-letnikov v drugi številki revije Kolo življenja, knjižica Dom krajanov Dragomer (ŠK Identiteta kraja).
- Druge kulture, sprejemanje drugačnosti ne preko sporočil medijev, družbenih omrežij ali mnenj specializiranih strokovnjakov, temveč preko pripovedi ljudi, ki so prišli v našo občino iz drugih držav. Rezultat: 7. številka Pogovorov z občani, objavljena na iold.si.
ŠK smo izpeljali s sredstvi iz javnega razpisa Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in deloma s sredstvi občine Log - Dragomer in s sredstvi sponzorjev.


JEZIKOVNI TEČAJI in POMOČ UČENCEV
Covid je najbolj vplival na učenje tujih jezikov in učno pomoči učencem: ugasnilo je učenje španščine in francoščine, nemoteno je potekalo učenje angleščine v dveh skupinah, na novo pa začelo učenje ruščine. Pomoč učencem je potekala v manjšem obsegu kot vsa pretekla leta.
Obe dejavnosti je sofinancirala Občina Log - Dragomer, tuje jezike pa tudi podporni člani.


LITERARNA IN LIKOVNA USTVARJALNOST
Z objavami in prebiranjem literarnih del krepimo bralno kulturo in ljubezen do slovenskega jezika. Pesniški zbirki Šepet barja sta se pridružili dve knjižici: pravljica Cmokači z barja, avtorica Irma Lavrenčič, naša nekdanja sovaščanka, in pesmi Pot k domišljiji, avtorica Lara Čemažar Mršnik, nekdanja učenka naše osnovne šole. Rezultati: predstavljanje del na Logu in v Dragomerju, v Cankarjevi knjižnici na Vrhniki, na nacionalni ravni v Tednu ljubiteljske kulture in Nacionalnem mesecu skupnega branja. DVIG je sodeloval tudi v vseslovenski akciji Pišemo z roko, skupaj z dragomerškim vrtcem. Rezultat: izdaja knjižice Pisali smo z roko, v kateri smo objavili pisma na temo prijateljstva. Izdajo knjižic so sofinancirali Občina Log - Dragomer, donatorji in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.


USPOSABLJANJE MENTORJEV DVIG-a
Tukaj pa so prišle na plano prednosti Covida, saj so vsa usposabljanja potekala po Zoomu in je bila udeležba naših mentorjev in raznolikost izobraževalnih vsebin velika. Spoznali smo veliko novega, kar bomo s pridom izkoristili pri svoje delu in načrtovanju izobraževalno-kulturne dejavnosti.
Ob vsem tem smo pripravili še vrsto drugih dogodkov, ki so obogatili izobraževalno ponudbo in popestrili kulturno življenje v naši občini.
Sofinancerjem, donatorjem, sponzorjem in vsem prostovoljcem iskrena hvala za podporo!!
O načrtih 2022 pa v prihodnji številki Našega časopisa. Za DVIG Olga Drofenik

Oglejte si tudi