DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Velikonočne delavnice KUD Kosec

V Kulturno-umetniškem društvu Kosec so ob letošnjih velikonočnih praznikih pripravili delavnice, ki so združile različne generacije in poudarile pomen ohranjanja našega bogatega kulturnega izročila. Udeleženci so lahko izbirali med različnimi aktivnostmi, med katerimi so izdelovanje velikonočnega okrasja, pletenje košaric iz ličja ali okraševanje velikonočnih pirhov. Posebno navdušenje so vzbudile delavnice izdelovanja velikonočnih butaric, na katerih so sodelovali otroci iz vrtca skupaj s svojimi starimi starši in vzgojiteljicami. V ospredju sta bila ohranjanje kulturne dediščine ter spodbujanje medgeneracijskega druženja.
Konec marca so predšolski otroci iz vrtca Log-Dragomer pod vodstvom Mete Maček skupaj s svojimi vzgojiteljicami ter starimi starši izdelovali zimzelene butarice. Cvetna nedelja je v Sloveniji namreč zaznamovana s tradicijo blagoslova butaric ali spomladanskega zelenja. V nekaterih krajih butarice še vedno izdelujejo doma in tako ohranjajo star običaj ter prenašajo znanje izdelovanja butaric iz roda v rod. Običaj izdelovanja butaric sega v 9. stoletje, pri čemer se te po slovenskih pokrajinah razlikujejo. 
Na delavnici izdelovanja butaric na tradicionalen način, ki je potekala v spominski sobi Upravnega centra Občine Log-Dragomer, so udeleženci uporabljali naravne materiale. Kot je pojasnila Anica Vengust, predsednica Kulturno-umetniškega društva Kosec, ki je organiziralo delavnico, so pripravili različne zimzelene materiale. Delavnica je bila medgeneracijsko obarvana, saj so otroci butarice izdelovali skupaj s svojimi starimi starši, hkrati pa je bila tudi tradicionalno obarvana, saj so otroci spoznavali postopek izdelovanja z naravnimi materiali. Nastali so izredno lepi izdelki, ki so jih otroci ponosno odnesli domov. 
Na delavnici izdelovanja velikonočnega okrasja, barvanja pirhov in pletenja košaric iz ličja pa so se udeleženci z nostalgijo vrnili v čase svojih starih staršev, ko so večeri minevali ob pletenju košaric in petju. Udeleženke delavnice so s petjem popestrile ustvarjanje in pod strokovnim vodstvom Anite Mole pletle velikonočne košarice za pirhe. Začele so z natrganim ličjem, nato oblikovale osnovo in nadaljevale s pletenjem, pri čemer so po drugem krogu že uporabile iglo za lažje delo. Udeleženci so spoznavali tudi s servietno tehniko okraševanja velikonočnih pirhov, ki jim jo je predstavila Draga Davitkova, ki v Koscu vodi likovno sekcijo. Davitkova je izbrane motive iztrgala s serviete, robovi motiva so tako ostali lepši in naravnejši, kar je ustvarilo izjemno estetski videz na  pirhih.
1/5






V. L., foto: KUD Kosec




Oglejte si tudi