Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Upravni center očara z barvami življenja

Log – Dragomer, 10. maj 2023 – Stopnišče Upravnega centra Občine Log – Dragomer je pred dvema letoma prevzelo razstavno funkcijo. V tem obdobju so si obiskovalci lahko ogledali razstave različnih domačih umetnikov, ki se jim tokrat pridružuje še ukrajinska slikarka Svetlana Shevchenko. Njeno razstavo »Barve življenja« si lahko do 12. julija ogledate v času uradnih ur Občine Log – Dragomer.
Stopnišče Upravnega centra Občine Log – Dragomer krasi nova razstava 17 slik ukrajinske slikarke Svetlane Shevchenko. Slike, narisane v mešani tehniki z akrilom na platnu, obiskovalce popeljejo v čudoviti svet barv življenja. Slikarka je slike ustvarjala več tednov, na njih pa je želela upodobiti svojo ljubezen do narave, svojo energijo in toplino, ki jo čuti v sebi. Slikarka pravi, da si želi, da bi njene slike v objekt prinesle srečo. »Naj moje slike prinesejo srečo v vsako hišo kamor pridejo. Vesela sem, da sem dobila priložnost, da pokažem svojo ustvarjalnost, za kar sem posebej hvaležna županu Miranu Stanovniku in njegovi ekipi.« Njene slike pričajo o življenju ter čudoviti naravi, ki nas obdaja. »Zelo rada rišem zimo, čisto belino, ki začenja novo leto. Rada rišem tudi svit oziroma zgodnje jutro, ki prinaša nov dan,« še pravi slikarka.

 

Iz milijonskega mesta v malo vasico

Svetlana Schevchenko se je rodila v Ukrajini, v slikovitem mestu Skadovsk na obali črnega morja v družini umetnikov. Že v otroštvu je občudovala lepoto narave in jo upodabljala z različnimi materiali (z barvicami, gvaš barvami, akvareli) nato pa je končala likovno šolo. Živela je na različnih koncih Ukrajine. Zgodnje otroštvo je preživela v mestu Skadovsk in Herson. Nekaj časa je živela in delala v mestu Sevastopol na polotoku Krim, kjer je vodila turistično agencijo, največ časa pa je preživela v Kijevu.

 Pridobila je kar trojno visoko izobrazbo. Poleg elektrotehnike je študirala tudi ekonomijo in pravo. Umetnica je bila v Ukrajini zaposlena v uspešnem energetskem podjetju, dokler njenega življenja ni na glavo postavila vojna.  Odločitev za selitev ni bila lahka, a je bila prava, saj sta z mamo v Sloveniji našli mir.  24. februarja 2022 je umetnica skupaj s svojo ostarelo mamo spakirala kovček in dokumente ter se odpravila na pot iz Kijeva, preko Budimpešte do Kranja, kjer sta z mamo živeli do letošnjega leta. Nato sta se preselili v vasico Četeno Ravan pod Starim vrhom. Življenje v milijonskem mestu, od koder ju je prepodila vojna, sta zamenjali z življenjem v idilični vasici. »V Slovenijo sem prišla pred enim letom. Z mamo sva prišli v Slovenijo zaradi vojne v Ukrajini. Na lastne oči sva videli, kako ruska vojska na ulicah našega mesta ubija civiliste. Z mamo sva nekaj časa živeli v hiši blizu Kijeva v samem epicentru vojne. Zelo težko je bilo oditi, saj so ta mesta okoli Kijeva zasedle ruske čete. A smo imeli srečo, da smo preživeli in šli najprej v zahodno Ukrajino, nato preko Madžarske v  Slovenijo,« nam je zaupala Svetlana, ki je hvaležna za življenje kot iz sanj. »V zadnjem intervjuju, ki sem ga imela za kijevsko revijo, me je novinarska vprašala, kaj so moje sanje. Odgovorila sem ji, da bi morda živela v lepi državi, mestu, kjer so gore, jezera, gozdovi. Odgovorila je, dobro, bova zapisali, morda se uresniči,« je dejala Svetlana, ki pravi, da je podobo kraja, v katerem zdaj živi, videla v sanjah. »Ko sem prišla v Slovenijo, sem bila tako presenečena, tako podobno je mojim sanjam! Zagotovo lahko rečem: sanje se uresničujejo. Zdaj živimo v zelo lepem kraju, kjer so snemali slavni film Cvetje v jeseni. Občudujem lokalno naravo, gore, jase, gozdove in prijazne ljudi, in to je vse, o čemer lahko sanjaš za srečno življenje.« Hvaležna je, da v Sloveniji lahko živi v miru, da lahko slika in s tem tudi kaj zasluži.

 Svetlana Schevchenko slika že vse življenje. Sodelovala je na številnih razstavah v Ukrajini in tujini. Njeno delo je bilo omenjeno v več publikacijah, mnoge njene mojstrovine pa krasijo zasebne umetniške zbirke v Nemčiji, Angliji, Franciji, na Poljskem in v muzeju v Ukrajini. Oblikovala je tudi kolekcijo oblačil. V Sloveniji se je z razstavo »Novo življenje« predstavila v Ljubljani, svojo zbirko slik razstavlja v gostilni Blegoš v Javorju, zdaj pa si njene umetnine lahko ogledate še v Občini Log – Dragomer.

 V. L

Foto: Občinska uprava Občine Log - Dragomer

Oglejte si tudi