Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Tone Rozman in zborovsko petje na Brezovici

Tudi za okolico Ljubljane je značilno priseljevanje. To pa praviloma pomeni, da se priseljenci počutite kot doma na več lokacijah hkrati. Čez teden pri nas, čez vikend pa pri enih ali drugih sorodnikih. Seveda v tem ni nič slabega. So pa zato naselja v naših občin res bolj splana in kljub višjemu številu prebivalstva je, tudi to eden od vzrokov za manjšo aktivnost.
Zaradi zgoraj opisanega, zaslužite vsi, ki ste aktivni v naših prostovoljnih društvih, skupnostih in zborih iskreno zahvalo. Še posej pa smo hvaležni vam, ki med tednom vadite, da je vsem nam potem, v nedeljo, ob vašem petju in igranju, še lepše. Da pa zborovska dejavnost lahko deluje, mora biti prisotna tudi stroka, dar, znanje in predvsem veselje do petja in skupnosti.

Na Brezovici imamo to srečo, da ste s k nam preselili in si tukaj ustvarili družino tudi vi, Tone Rozman, in že kar nekaj let, v zadovoljstvo, tudi vodite Mešani pevski zbor Brezovica. Res sem vam hvaležen, da ste mi odgovorili na vsa vprašanja:

Bi se nam predstavili, saj ste podobno, kot večina drugih, tudi vi priseljeni na Brezovico in vas zato mnogi še ne poznamo. Bolj nam je poznano vaše znanje in dar za zborovsko petje in še kaj. Je dar za posluh in veselje do petja v vašem rodu?

OŠ in gimnazijo sem obiskoval na Viču, prav tako tudi fakulteto za matematiko, po diplomi pa sem začel poučevati matematiko in to počnem še sedaj.

V pevskem zboru sem začel prepevati pri desetih letih na Viču, na Brezovici sem začel peti leta 1989 (najprej pri moškem zboru, nato pa še v cerkvenem mešanem zboru), leta 1995 sem se priključil MePZ Anton Foerster, v katerem še vedno prepevam. 

Po mamini strani je bil praded zborovski pevec, prav tako tudi ded; moja mama in njeni sorojenci so tudi veliko in dobro prepevali. Po očetovi strani je bil njegov stric organist, očetovi starši in sorojenci pa dobri pevci. Tudi  moja oče in mati sta bila dobra pevca, čeprav nista pela v zboru. Doma smo veliko prepevali. Tudi sestra je pevka in vsi v  njeni družini so profesionalni glasbeniki.  V moji družini smo vsi zborovski pevci – tudi žena Darija in vsi trije otroci.

 

Ste oče, profesor, dedek in zborovodja kako vam uspe uspešno delovati na vseh področjih hkrati, medtem ko vidimo nekatere ki ne zdržijo biti aktivni niti na enem?

Kot oče sem večino svojega dela že opravil, saj so vsi trije otroci že doštudirali, se zaposlili in tudi poročili. Čeprav sva z ženo še oba zaposlena, so nama vnuki in ukvarjanje z njimi v veliko veselje. Prav tako nama je v veselje druženje s sorodniki in prijatelji. V občino in župnijo pa sva najbolj vključena ravno preko pevskega zbora. Včasih je res težko uskladiti vse te dejavnosti, vendar, kot je zapisal Nejc Zaplotnik: »Kjer je volja, tam je pot!«

 

Kaj vas je prepričalo, da ste začeli delovati v za vas novi brezovški skupnosti? Kako se spominjate na prva leta vašega sodelovanja v brezovškem zboru?

Ko smo se leta 1988 preselili na Brezovico, me je tast Franc, ki je pel  v Moškem pevskem zboru Brezovica (ta sedaj na žalost več ne obstaja), povabil k sodelovanju. Nato so me pevci tega zbora, ki so peli tudi v Župnijskem pevskem zboru, naslednje leto povabili na kor cerkve sv. Antona Puščavnika. Zbor je takrat vodil Ladko Trček. V zboru je bilo veliko odličnih pevcev in pevk, žal pa so bile orgle zelo slabe. Namesto v podporo so bile ovira za dobro petje zbora.

Leta 1996 je zbor razpadel. Vodenje zbora je v novi zasedbi prevzela Marija Jakomin, za orgle pa se je usedel Matej Plevnik. V jeseni 2005 sem prevzel vodenje zbora,  ker se Mariji ni več časovno izšlo.

 

Ob blagoslovu novih orgel v aprilu 2016. je bil izdan tudi zbornik »Simfonija novih orgel na Brezovici«, v katerem je na straneh med 37. in 49. popisano zborovsko in orgelsko življenje med leti 1942 in 2016. Bi zapisanemu danes še kaj dodali?

Na teh straneh so zapisi člankov desetih avtorjev. Ne vidim potrebe, da bi karkoli dodajal, če zapis ni moj. Sam sem pa tudi zapisal vse, kar se mi je takrat zdelo pomembno.

Žal mi je, da se je od nas pred petimi leti (2018) poslovila odlična organistka Angela Tomanič, ki je bila profesorica orgel na Orgelski šoli v Ljubljani. Zelo sem bil vesel in hvaležen, da se je odzvala mojemu povabilu in nastopila na koncertu brezoviških organistov dva dneva pred blagoslovom orgel. Ob njenem slovesu smo zapeli skupaj s Komornim zborom Gallus iz Kranja (zborovodkinja Mojca Gabrijel), ki ga je Angela vodila tri desetletja. S tem zborom smo potem še večkrat skupaj koncertirali na Brezovici in v Kranju.

 

Prosim vas, da nam opišete zadnjih skoraj sedem let življenje na koru v družbi z novimi orglami.

Pogoji za delo so sedaj res skoraj idealni (vrhunski inštrument, odlična razsvetljava, dovolj prostora tudi za inštrumentaliste, talno gretje pozimi …). Zmotila nas je le prekinitev v preteklih dveh letih zaradi Covida 19. Domači zbori nadaljujemo z ustaljenim delovanjem. Mladinski pevski zbor še naprej zelo uspešno vodi naš organist Gregor Žitko. Pred tremi leti se nam je priključil nov Mladinski pevski zbor Anima , ki ga vodi Viktorija Celarc. V letošnjem letu je vodstvo otroškega zbora od Viktorije prevzela Teja Jerina.

V tem času so pri nas gostovali naši stari znanci Mešana pevska zbora Anton Foerster (zborovodkinja Damijana Božič-Močnik) in Adoramus (zborovodja Marjan Grdadolnik), Simfonični orkester Cantabile (dirigent Marjan Grdadolnik), slavilna skupina A-bend iz Litije; pred kratkim pa sta gostovala cerkvena mešana pevska zbora iz Železnikov (zborovodja Tomaž Močnik) in z Viča (zborovodkinja Branka Rotar Pance). Gostili smo  tudi učence solo petja Glasbene matice Ljubljana.

Na novih orglah se nam je poleg domačih predstavilo lepo število organistov, od mladih, do že uveljavljenih in svetovno znanih (Veronika Celarc (sedaj Hudobivnik), Dalibor Miklavčič, Barbara Pibernik, Dušan Ješelnik, Gregor Klančič, Tone Potočnik, Luka Gojkošek, Tine Likovič,  Fedor Struganov … ). Prav vsi so bili navdušeni nad orglami, pogrešali pa so elektronsko pomagalo za registriranje pri zahtevnejših skladbah. Tega še nimamo, ker je pri gradnji kora in postavitvi orgel takrat zmanjkalo finančnih sredstev. Ta projekt nas še čaka …

Redno sodelujemo z orgelskim oddelkom  Konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane, ki imajo pri nas pogoste nastope svojih učencev.  Prav tako so imeli pri nas zaključne nastope tudi študentje Orgelske šole iz Ljubljane.

Razveseljivo je, da je na Brezovici čedalje več mladih organistov, čeprav nam jih je nekaj že pobegnilo, ker so si ustvarili svojo mlado družino in se preselili.

 

Prav je, da omenim tudi odlične pogoje za vaje naših zborov. Vadimo v dvorani v Marijinem domu, ki je po zaslugi g. župnika Jožeta Pojeta izborno urejena, z  novo razsvetljavo, omaro za vse note, novimi stoli in drugo opremo. KD Breza pa je nabavilo notna stojala za vse pevce. Od lanskega leta je v tej dvorani tudi stalna razstava del domačina in akademskega slikarja Janeza Kovačiča. Njegove umetnine nam prav gotovo pomagajo pri plemenitenju našega dela, saj v takem okolju pevci veliko lažje ustvarjamo.

 

Vedno nas presenetite s čudovitim petjem in igranjem. Mi pa se pogosto ne zavedamo, da ste za to zaslužne vse pevke in pevci, saj je za tako kvaliteto potrebno veliko vaj in odpovedovanja.

Izpostavil bi le nekaj najaktivnejših družin, ki so bile in pa tiste, ki so še aktivne: Celarc, Gerbec, Mravlje, Pleško, Plevnik, Rozman, Trček, Suhadolnik, Vrbančič, Vrčon, Žitko … Posebej moram omeniti predsednico KD Breza, Angelo Plevnik, ki uspešno skrbi, da služimo »Bogu in cesarju« ter da imamo res dobre pogoje za svoje delovanje.

 Brez dobrih organistov bi zbori težko delovali (Ana, Gregor in Lucija Žitko; Matej Plevnik, Petra Nahtigal, Veronika Hudobivnik); Marija Kavčnik in Pia Nahtigal pa poleg že omenjenih organistov spremljata ljudsko petje.

Da so note vedno pravočasno in skrbno pripravljene skrbi Andreja Jamnik. Prej je za to skrbela Mateja Vrbančič. Ne smemo pozabiti na ostale instrumentaliste, ki spremljajo otroški in oba mladinska zbora (Valentina Kovačič in Katja Jerina – kitara; Tadej Kvaternik – cajon in bas kitara). Občasno nas pri maši razvaja ruski virtuoz – violinist Ildar Gatov. Trikrat na leto nastopimo vsi zbori skupaj in takrat povabimo k sodelovanju tudi pritrkovalce, ki jih zelo uspešno vodi Brane Tomanič.

 

Kateri so bili najdragocenejši dogodki brezovškega zbora?

 Če so razmere za delo normalne, imamo z MePZ Brezovica povprečno 50 nastopov na leto. Poleg petja ob nedeljah in cerkvenih praznikih na našem koru, večkrat na leto gostujemo v drugih župnijah po Sloveniji, prav tako pa se udeležujemo tudi dekanijskih srečanj pevskih zborov in pevskih revij, ki jih organizira JSKD ter  seveda dogodkov v občini Brezovica (Kulturno močvirje, Ex tempore, občinske in gasilske proslave …).

Težko bi rekel, kateri so bili najdragocenejši dogodki našega zbora. Vsak nastop nam je dragocen, za vsakega poslušalca se potrudimo. Če bi moral izpostaviti en dogodek, je to gotovo petje ob blagoslovu novih orgel, saj je bilo za ta projekt zaslužnih veliko ljudi. 

 

Vaš pogled v naprej.

Vedno moramo težiti za tem, da bomo napredovali – pa ne le v tehniki petja, zvočnosti in interpretaciji, ampak tudi v duhovnem smislu, da znamo ponotranjiti besedilo, ki ga izvajamo.

Posebnost našega MePZ je, da v njem skupaj pojejo tudi tri generacije iz iste družine -  tudi babica in vnuki. Prednost tega je, da je zvok zbora bolj sočen, menjava generacij pa bolj naravna. V bodoče bi si želel še več pretoka iz otroškega preko mladinskega v odrasli zbor.

 

Verjetno v svoje vrste radi sprejmete nove pevke, pevce in instrumentaliste. Kam se lahko obrnejo tisti, ki bi se vam radi priključili.

Seveda smo vedno veseli novih članic in članov. Obrnejo se lahko na kateregakoli člana zbora, ki

bo željo posredoval tudi meni in pridejo na vaje,  ki jih imamo ob sredah v Marijinem domu nad cerkvijo sv. Antona Puščavnika na Brezovici (pozimi ob 19.30, spomladi pa ob 20.00). Če bo potrebno, bomo naredili avdicijo J. Korajža velja!

 

 

 Iskrena hvala za pogovor in vaš prispevek v dobro vsem nam skupne širše družine (skupnosti) in Domovine Slovenije.

Vnanje Gorice, 28.2.2023

 Dodajam še nekaj utrinkov:


MePZ Brezovica, 7.12.2019 1.del: https://youtu.be/D3_eD3heYOU

MePZ Brezovica, 7.12.2019 2.del: https://youtu.be/qvm_LekmHog

MePZ Brezovica, 7.12.2018 orgle: https://youtu.be/DKJim9uKiuU


Nove orgle na Brezovici: http://zupnija-brezovica.rkc.si/nove-orgle/


SLO od kod lepote, Vrhnika, 24.11.2013: https://youtu.be/Ra0O5qV8ZEM

Dan ljubezni, Vrhnika, 24.11.2013 https://youtu.be/RGZrHisb3wk

Pesem sužnjev, Vrhnika, 24.11.2013 https://youtu.be/YDfpmyGvSg0

Slavljenec g. Marijan Peklaj, 15.8.2013 https://youtu.be/Ay_TdIBwiUA



Drago Stanovnik ODPMD Brezovica

Oglejte si tudi