Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Tokrat smo se poklonili Erbežnikovi

V četrtek, 11. maja, se je tudi društvo DVIG priključilo gibanju ob tednu ljubiteljske kulture, ki poteka po vsej Sloveniji in evropskih državah in ko se poklonimo več kot 107000 kulturnim ustvarjalcem, ki svojo energijo in čas ljubiteljsko (brezplačno) namenjajo kulturi, letos še posebej likovnim ustvarjalcem.

Teden vseživljenjskega učenja (TVU) je najvidnejša promocijska manifestacija na področju učenja in izobraževanja v Sloveniji. Poteka pod sloganom, Slovenija, učeča se dežela. TVU je član mednarodnega gibanja festivalov učenja po vsem svetu. Njegovo poslanstvo je promovirati pomen, vlogo ter možnosti učenja in izobraževanja v vseh življenjskih obdobjih. Lani je bilo organiziranih blizu 1.800 prireditev, dogodkov, namenjenih najširši javnosti in predstavnikom vseh generacij, udeležencem v učenju in izobraževanju.
Obema velikima slovenskima in evropskima dogodkoma smo se pridružili z odprtjem razstave akvarelov naše sokrajanke Emilije Erbežnik v piceriji Siciliana v Dragomerju, ki se ji zahvaljujemo za pomoč in podporo. Gospo Emilijo Erbežnik smo spoznali že v 2. številki revije Pogovorov z občani, tokrat pa samo na kratko o njeni likovni ustvarjalnosti. Emilija Erbežnik je že v mladosti kazala veliko nadarjenost na tem področju, zato jo je že njen takratni likovni pedagog na gimnaziji, Jože Ciuha, spodbujal k nadaljnjemu šolanju. Predlog takrat ni bil uresničljiv. S slikanjem oz. risanjem je začela leta 1977, resneje pa je začela obiskovati različne tečaje in delavnice po upokojitvi, to pomeni 40 let po tem, ko ji je profesor Ciuha svetoval izobraževanje na slikarski šoli. Slika predvsem v akvarelni tehniki – od morja do gorskih motivov, pa tihožitja in tudi portrete. V Sovretovi šoli je tri leta vadila samo risbo, kasneje je slikala v olju in akrilu. Velikokrat je vabljena na slikarske kolonije, kjer nastale slike ob zaključku oceni strokovna žirija, ki jo sestavljajo umetnostni zgodovinarji in akademski slikarji. Nekaj slikarskih delavnic je vodila v OŠ Log - Dragomer. Pred leti je vodila likovno delavnico tudi v dragomerškem vrtcu, v Ljubljani pa uči slikanje v tehniki akvarela skupino medicinskih sester. Je dolgoletna članica kulturno-umetniškega društva Kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Lojz Kraigher. Družijo se na ex-temporih in slikarskih kolonijah v raznih krajih Slovenije in Hrvaške ob vodenju mentorjev – akademskih slikarjev. Pogoste razstave imajo v veliki avli UKC Ljubljana. Prvo samostojno razstavo ji je omogočil brat Jože Jesenovec 1991. leta v dragomerškem gasilnem domu. Po tem je imela več kot 50 samostojnih razstav, preko 200 skupinskih in je za svoja likovna dela dobila 21 nagrad. Sodelovala je na razpisu za vrhniški spominek. Dr. Janez  Bogataj je izbral delo Cankarjeve črtice, njen nagrajeni izvirni osnutek je v prodaji tudi v tujih jezikih.

 

Akademski slikar Janez Kovačič o Emiliji Erbežnik pravi: »Emilija je brez dvoma vsestransko nadarjena in človek je pravzaprav v zadregi, ko mora govoriti le o enem izmed njenih darov. Danes jo predstavim kot slikarko. Preizkusila se je v različnih tehnikah. Odločila se je za tehniko akvarela, ki je gotovo najžlahtnejša in najbolj  intimna likovna govorica. Številni se akvarelu prav zaradi zahtevnosti ogibajo, saj se pri tej tehniki umetnik težko spreneveda in išče lažne poti. Vedno so vidni vsi nanosi, dobri in slabi. Emilija tehniko akvarela suvereno obvladuje in omogoča ji neskončno izraznih možnosti. Motivni svet slikarke je izjemno širok. Navdušuje jo narava v vseh letnih časih, tudi krajevna pestrost je izjemna, saj na njenih slikah opazimo motive od naših gora in ravnic prek kraških vasi in rek do Toskane. Krajina je tisti naboj, ki jo najbolj animira. Pri krajini zapoje in odmeva njen globoko oseben posluh za vodo, drevesa, vaške vedute, intimno kmečko arhitekturo. Skratka, svet gleda in tudi vidi skozi svojo izpovedno govorico. Popolnoma drugačen svet pa so Emilijini šopki in tihožitja. Ob gledanju teh si napolni dušo in s posebno potezo oblikuje drugačno, osebno sliko. Pri šopkih in tihožitjih ne gre le za formalno posnemanje videnega – tu zapoje v svojem najintimnejšem jeziku. Rože in elementi tihožitij so samostojni barvni organizmi, ki ponujajo izjemno pestro mozaično podobo. Pri tem se ji posreči najgloblja izpoved, ki si jo vsak umetnik lahko samo zaželi.«
Po predstavitvi slikarke je sledil kulturni program. Violinistka Lana je zaigrala dve skladbi, gospa Alenka Logar Pleško je prebrala štiri pesmi slovenskih pesnikov, ki so se z vsebino povezale z razstavljenimi akvareli. Prijeten program je zaključil pevski trio, ki ga sestavljajo Jože, Liljana, Milka. Odprtja razstave se je udeležilo okrog trideset obiskovalcev, med njimi tudi gospod župan Miran Stanovnik. Vsi smo bili veseli, da sta tudi kultura in umetnost našli pot v naš kraj. Gospe Emiliji Erbežnik za razstavo, ki je na ogled v Siciliani, iskreno čestitamo, bralce Našega časopisa pa vabimo v Dragomer, da si njene akvarele ogledajo.

 

Nika Gams, društvo DVIG 

 

Oglejte si tudi