Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Pohod z baklami

Kakor vsako leto smo tudi letos na božični večer organizirali zdaj že šesti tradicionalni pohod z baklami – lučkami. Udeležba pohoda je iz leta v leto večja, otrokom pohod predstavlja posebno doživetje, nam odraslim pa prinaša mir in spokojnost.

Pohod z lučkami je star običaj, ki pa počasi izumira. V društvu KUD KOSEC se Sekcija za ohranjanje kulturne dediščine trudi, da takih običajev ne bi pozabili, zato jih oživljamo in poskušamo prenašati na mlajše generacije. 

Bil je idealen dan in še lepši sprehod. Ob skorajda popolnem času, ne prezgodaj in tudi ne prepozno, ko se je ravno začel spuščati mrak, v polmraku in poltemi, smo se zbrali na zbirni točki na Logu in Jordanovem kotu ter v soju lučk krenili na pot proti Kapeli na Logu. 

Bleščeči sprehod so tako ustvarili odrasli in otroci iz naše in sosednjih občin. Zbrale so se družine iz Loga, Brezovice in tudi iz Notranjih Goric. Pohod smo zaključili v Kapeli na Logu s sveto mašo.

Po zaključku pohodnega večera smo se zadovoljni ter bogatejši za lep doživljaj starega običaja odpravili vsak po svojih opravkih.

 

KUD Kosec

 

Oglejte si tudi