Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Odmevi največjega praznika

Da je Velika noč največji krščanski praznik, potrjujejo tudi vidne in nevidne priprave nanj, saj te res nikogar ne izključujejo. Nasprotno, vedno smo dobrodošli verni in tudi manjverni, seveda vsak na svoj edinstven način.

Tako je po pustu, ko se vsako leto, s postom začnejo priprave na Veliko noč, v te priprave, hote ali nehote, vključi veliko ljudi.

To je naravno, saj se hoče vsak človek po končani zimi, čim bolje pripraviti na novo pomlad in novo rast. Simbolika prebujanja novega življenja pa nas spodbuja, da uredimo, obnovimo in izboljšamo tudi svoj osebni odnos do drugih ljudi, stvarstva in življenja na sploh.

Pri tem pa nas spodbuja tudi slika zunanjega stanja in urejenosti okolice, ki je odsev stanja naše notranjosti.

Da bi bil ta odsev čim boljši pa nas spodbuja tudi več kot tisočletje preizkušeno izročilo naših prednikov, ki nas vabi na nedeljska in druga srečanja, kjer si med seboj izmenjujemo izkušnje ter drug drugega spodbujamo k še boljšemu medsebojnemu sožitju.

Tudi letos je bilo tako. Zato se zahvaljujemo dobrotnicam in dobrotnikom iz Loga, ki so nam vsako nedeljsko popoldne pripravili srečanje s križevim potom na Logu. Seveda pa tudi zahvala vsem, ki ste prihajali na Log iz drugih krajev. Na največji praznik pa so potekale priprave, vsak dan, tudi na Brezovici. Ob čaščenju in skrbi za lastno dušo, je bilo na vrsti tudi čiščenje cerkva in širše okolice.

Še posebej zadnji teden, je bilo potrebno pripraviti svetišče,  postaviti oltarja (ječo in božji grob), pripraviti prte, sveče, okrasiti s cvetjem. Prav tako pripraviti letererne, nebo, bandera.... Veliko napora pa zahteva tudi sodelovanje pri izvedbi. Vaje imajo organisti, pevski zbori, pritrkovalci, ministrantje, bralke in bralci ter druge sodelavke in sodelavci. Mladi so po celi župniji raznesli blagoslovljeni ogenj. Veliko dela pa je tudi po domovih s pripravo in blagoslovom žegna.

Postni čas so obogatili tudi obiski iz sosednjih župnij.

Na primer Prisrčnice: https://www.youtube.com/watch?v=FAz842FUSu8&t=0s

 

Več ko je vključenih v priprave in izvedbo obredov, bolj je praznik doživet in bolj bogat za vsakega/o, ki ni samo udeležen/a, ampak je tudi sooblikovalec/ka.

Skratka glavni namen vseh aktivnosti je, da bi bili vsi med seboj bolj povezani in živeli v sožitju, in si med seboj pomagali ne pa si škodovali! K medsebojni pomiritvi nas spodbuja tudi Prešernova Zdravljica – naša himna. https://www.youtube.com/watch?v=eIdZ8vRwKVg

Pa tudi Svečana pesem, ki velja enako od Lukovice do Loga, kot od Brezovice do Rakitne. https://www.deezer.com/en/track/15902918

Dobro je večkrat prisluhniti tudi nagovorom našega župnika in dekana Dekanije Vič Rakovnik gospoda Jožefa Pojeta v soboto zvečer (1), v nedeljo (2) in na velikonočni ponedeljek (3).

1.      Velika noč na Brezovici  2023: https://youtube.com/video/Sl5miy1Dc0E

2.      Velika noč na Gulču 2023: https://youtu.be/SR0Du3apOJI

3.      Pot v Emavs na Bezovici 2023: https://youtu.be/KflzSlIN3sI

Vsem vam torej želimo da bi čim bolje izkoristili tudi odmev Velike noči in gradili sožitje med vsemi sosedi tudi v naprej.

Ta igra življenja je vredna veliko več, kot katerakoli druga športna igra, saj v njej trajno zmagamo vsi, brez izjeme, za razliko od športa, kjer trenutno zmaga le najboljši, vsi ostali pa so poraženi.

Iskreno vam torej želimo, da živimo tako, da bomo vedno zmagovali vsi, brez izjeme.


Drago Stanovnik (051 344 688) ODPMD Brezovica

Oglejte si tudi