Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Nebesa pod Triglavom

 Pripravlja se nov film o zamolčanih dogodkih v Župniji Brezovica.

Naš domačin, doma in po svetu uspešen filmski režiser David Sipoš nas obvešča, da bo njegova ekipa, v obliki dokumentarnega filma predstavila življenjepis našega župljana in dobrotnika Rudija Kolariča.

Njegova oče in mama sta se po poroki leta 1931 naselila na Brezovici pri Ljubljani. Oba sta bila poklicna trgovca in sta se odločila, da začneta s trgovino. Najela sta lokal in stanovanje pri Kopačevih. Po štirih letih sta se odločila in sta zgradila veliko poslopje za trgovino in stanovanje in leta 1935 so se preselili v svojo hišo. Oče je kasneje, ko je prišel v Ameriko, sinu Rudiju povedal, da so se krajevni komunisti že takrat pogovarjali, kdo si bo prilastil našo hišo po revoluciji.

Rudi pove: »Spominjam se leta 1939, ko so Nemci napadli Poljsko. Stranke v trgovini so bile vse zbegane in zaskrbljene in se v strahu spraševale, kaj bo sedaj. Ali smo tudi mi na vrsti. Ena izmed strank nas je tolažila, da to ni mogoče , ker smo predaleč od Nemčije. Po dveh letih smo bili mi na vrsti. Nemčija je napadla Jugoslavijo na cvetno nedeljo leta 1941. Še isti dan je moj oče dobil poziv k vojakom. Oče se je poslovil od nas v ponedeljek ob eni uri zjutraj…..«

Oglejte si tudi