Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Na razstavI Emilije Milke Erbežnik na Vrhniki

Sredi poletja, ko se je kulturno življenje ravno začelo prav po malem prebujati po tej panični pomladi, smo ponovno praznovali z Dragomerčanko – elitno in vsem razumljivo slikarko, poetično in dragoceno Emilijo Erbežnik - Milko. Tokrat je razstavljala in razstava je bila odprta od 1. 7. do 30. 7. 2020, in sicer v vrhniški knjižnici. 

Z Milko smo praznovali na povsem neobičajen način, ne ob otvoritvi, ampak na zadnji dan razstave. Proti pričakovanju se nas je zbrala za ta čas koronavirusa dokajšnja skupina njenih občudovalcev. Ob topli in prijazni besedi dragomerške kulturne ambasadorke Dragice Krašovec smo ponovno slišali, kakšno slikovito, bogato in vzpenjajočo se pot je slikarka prehodila, da jo poznajo širom domovine ter tudi izven nje.

Ker je sedanji čas bolj naklonjen reševanju materialnega kot razvoju lepega, je še kako prav potrebno vnesti v naš turbulentni čas harmonično noto slikarke Emilije Erbežnik.

Ravnateljica vrhniške knjižnice Sonja Žakelj je ob predstavitvi opusa podčrtala pomen sodelovanja okoliških občin in krajevnih skupnosti, ki so se projektno predstavljale v knjižnici, za kar je naša knjižnica prejela posebno priznanje. 

Naša občina se je do sedaj predstavila že večkrat: Razstavljal je že KUD Kosec s svojimi sekcijami, Dvig, univerza za 3. življenjsko obdobje, dragomerški vrtec in sedaj še samostojno že nič kolikokrat nagrajena Emilija Erbežnik. To je bila zadnja prireditev, s katero je naša občina predstavljala v svoje kulturne in izobraževalne dejavnosti.

Življenjska pot slikarke je in bi morala biti učna ura predvsem mlajšim generacijam. A tudi mi, ki smo v 3. življenjskem obdobju, se njenim mnogoterim dejavnostim, ne le slikarstvu, lahko samo priklonimo!

Srečen narod, ki ima veliko priložnosti za učenje ter bogato in živo umetnost in kulturo! Kajti prav to ustvarja narod. Prav to nam daje pogum, da se čutimo, podpremo in preživimo.

 

Danica Jazbinšek  

 

Oglejte si tudi