Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Milka Erbežnik, prva dama kulture v naši občini

Ob besedi kultura vsak od na pomisli na glasbo, literaturo, slikarstvo, gledališče, film, … skratka na različna področja umetniškega ustvarjanja. Na mnogih področjih ljubiteljskega kulturnega ustvarjanja se je uveljavila naša Milka. Za svoje dosežke na teh področjih v 50 -tih letih delovanja je ob otvoritvi svoje slikarske razstave v upravni stavbi občine prejela jubilejno priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti Vrhnika.
Ampak v tem prispevku ne bom govorila o njenih dosežkih in presežkih na teh področjih. Vsi, ki aktivno sodelujemo v družbenem življenju v naši občini, ki soustvarjamo kulturno podobo našega okolja, jo poznamo, tudi naši odločevalci jo poznajo, ali pa bi jo vsaj morali. Govorila bom o kulturi odnosov in vedénja kot ključni sestavini kulture, ki jim je Milka ves čas zvesta in so o njih spregovorili na obeh dogodkih (otvoritvi razstave in podelitvi jubilejnega priznanja) vabljeni govorniki in ob koncu podelitve tudi obiskovalci. Povzemam njihove izjave.
Milka prinaša v prostor in okolje pozitivno energijo in radost, pozorno opazuje in ko podari sliko ali aranžira prostor se nas dotakne, poglejte samo današnji šopek - je v barvah našega grba. Milka nas vedno znova povezuje, danes je zmanjkalo stolov (Miran Stanovnik, župan).
Milka je predvsem človek, s svojo srčnostjo in delavnostjo je svetel vzgled vsem nam in občini v ponos. Vedno je pripravljena pomagati. Vodila je delavnice slikanja za nas in naše vnuke, učila nas je umetnosti aranžiranja in s seboj prinesla vse potrebne materiale. Z veseljem ja nastopala na naših dogodkih. Našemu društvu je podarila pet svojih slik za nakup zemljišča. Naš dom krasijo njena dela (Branka Brecelj, DU Log).
Milkin sloves presega meje naše občine. Vedno je imela veliko priložnosti, da se uveljavlja izven meja naše občine, a si je vedno vzela čas tudi za nas, zato jo spoštujemo kot človeka z velikim srcem. Kadarkoli in za karkoli jo prosimo, nam naredi, od drobnih stvari kot je pisanje in oblikovanje vabil, aranžiranja prostorov za prireditve, do zelo zahtevnih. Izjemne so njene ilustracije zbirke pesmi naše članice Angelce Svete Mojih petdeset let. Veliko svojega dragocenega časa nam namenja, vedno kot prostovoljka (Inka Zdravkovič, DU Dragomer – Lukovica).
Milki izkazujem veliko zahvalo in priznanje za njeno dolgoletno ustvarjalno delo tudi v našem društvu vse od njegove otvoritve: pred 53 leti nam je z MePZ Dragomer, pod vodstvom brata Jožeta Jesenovca, zapela ob otvoritvi gasilskega doma in tudi še mnogokrat kasneje; njeni cvetlični aranžmaji in okrasitve GD, takrat tudi edinega kulturnega prostora, so bili vselej občudovanja vredni; garažo je s temno rdečimi zavesami spremenila v prijetno in akustično dvorano. S svojo umetniško roko je večkrat na velikem panoju oblikovala vabilo na veselico in tudi napis GASILSKI DOM na strehi je njeno delo. Ob gasilskih veselicah je podarila mnoge svoje slike za srečelov. Za svojo prostovoljno pomoč PGD-ju je prejela priznanje s kipcem svetega Florjana, zavetnika gasilcev (Boris Smirnov, VGČ I.st. PGD Dragomer - Lukovica).

Ob sprejetju Bloudkovega priznanja in zaključku gradnje športnega parka v Dragomerju smo se želeli zahvaliti najbolj zaslužnim. In seveda, kdo drug, Milka nam je oblikovala in napisala priznanja (Ciril Krašovec, tedanji predsednik ŠD Dragomer – Lukovica).
Na enem od DVIG-ovih dogodkov v Cankarjevi knjižnici na Vrhniki je sedemletni vnuk spoznal Milko. »Mi lahko narišeš Mesija?« »Daj mi njegovo fotografijo, pa ti ga narišem«, je odgovorila. Še danes vnukovo sobo krasi akvarel Mesija (Milena Benet Zorko, babica).
Vsa priznanja in ugled izven meja naše občine Milke niso »pokvarile«. Ostala je ustvarjalka s srcem , česar koli se dotakne, postane kulturni dosežek. Ohranila je pozitivno naravnanost, dobroto, pripravljenost pomagati, nikoli ne reče ne in nikoli se ne kiti s tujim perjem ali s svojimi dosežki. Zaradi vsega tega ji pritiče naziv prva dama kulture.
Milkino razstavo akvarelov v upravni stavbi na Logu si lahko ogledate do 18. junija 2022
Olga Drofenik

Oglejte si tudi