Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Maja so v Koscu kraljevale rastline

KUD Kosec je pred začetkom poletja pripravil dogodke in delavnice, povezane z zelenjem, rastlinami in naravo. Z zeliščarjem Tonetom Furlanom ste se lahko odpravili na zeliščni pohod in na Zelemenjavi menjali sadike. Učenci so slikali na asfalt, društvo pa se je s svojimi dejavnostmi predstavilo tudi na tržnici.
V okviru zeliščne sekcije je KUD Kosec pripravil pohod s spoznavanjem zelišč. Ponovno so v svojo sredino povabili zeliščarja Toneta Furlana, ki jih je popeljal na sprehod po travniku in robu gozda, kjer so nabirali, poskušali in spoznavali zelišča. »Zdravilec nas je navduševal z zanimivimi okusi in razlagal, katere bolezni lahko sami pozdravimo. Potem smo se zbrali za mizo, pili domač zeliščni čaj, se pogovarjali in spraševali ter dobili vse odgovore,« je pojasnila Ljubica Malavišič in še povedala, da jim je Furlan na koncu z bajalico dal bioenergetične nasvete. »Vsi udeleženci smo mu iz srca hvaležni in se veselimo novega srečanja,« je še zaključila Malavašičeva.

 

Spet so (zele)menjavali

Sredi maja so na svoj račun ponovno prišli ljubitelji zelenja in zelenjave, ki so se zbrali na tradicionalni Zelemenjavi. Kot je pojasnila Mojca Premuš je ta majski dogodek že četrtič potekal po več krajih v Sloveniji pod skupnim imenom 4. vseslovenska Zelemenjava. Letos je sodelovalo kar 20 krajev. »Obisk je bil zaradi kislega vremena malce manjši kot prejšnja leta, vendar se nas je vseeno zbralo kakih 25. Nekaj nas je bilo že starih znancev, videli pa smo tudi nekaj novih obrazov. Menjali smo sadike ("flance") paprike in paradižnika, brokolija in ohrovta, zelja in tudi kakšna sadika graha se je našla,« je povedala Premuševa. Obiskovalci so prinesli tudi različna semena, s katerimi so lahko ozeleneli prazen košček vrta. Poleg pestre zelenjavne ponudbe pa so se na mizah bohotile tudi rože. »Udeleženci, ki niso imeli lastnih sadik ali semen, so se znašli drugače. Neka gospa je menjala doma narejena mila, druga gospa je prinesla celo zelo okusne in lično zapakirane ingverjeve piškote, ki jim je dodala še recept,« nam je še razložila sogovornica. Znova naj bi se srečali poleti na torkovi tržnici, ko bo organizirana poletna Zelemenjava (točen termin bo objavljen v Našem časopisu in na spletni strani  www.zelemenjava.si). »Naj se pa na tem mestu zahvalim še ložanskim gasilcem, ki so nam tudi letos odstopili svoj gasilski dom in nam zraven tega 'posodili' še prostovoljca, ki nam je pomagal pripraviti in pospraviti prostor. Hvala," je zaključila glavna pobudnica Zelemenjave v občini Log - Dragomer.

 

Sivino asfalta polepšala paleta pisanih barv in motivov

»Na šoli je že čutiti počitniško vzdušje, kar so tudi učenci izrazili na likovni delavnici Risanje na asfaltu,« nam je povedala predsednica KUD Kosec Anica Vengust. Kot vsa prejšnja leta so se jim na šolskem igrišču pridružili mlajši in starejši učenci osnovne šole pod vodstvom mentorice Drage Davitkove. Na sivo »platno« so s kredami risali čudovito cvetje, cvetoče travnike in morske motive.

 

V. L.

 

 

Oglejte si tudi