Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Letos smo se srečali na Trsatu in 69. Sosedov dan

V začetku letošnjega marca smo v okviru Dekanije Vič Rakovnik, ki povezujeŽupnije: Brezovica, Črni Vrh, Dobrova, (Golo) Ig, Ljubljana - Barje, Ljubljana - Rakovnik, Ljubljana - Rudnik, Ljubljana - Vič, Notranje Gorice,  Polhov Gradec, Tomišelj in Želimlje, romali k sosedom na Hrvaško.

Lep celodnevni program romanja na Trsat so pripravili župnik in dekan g. Jožef Poje, župnik, g. Janez Kvaternik, patra g. Pepi Lebreht in g. Buštjan Horvat ter njuni bratje. Na Trsatu pa smo zmolili Križev pot, ki ga je napisal naš bivši kaplan g. Frančišek (Aco) Jerant, ki je sedaj župnik v Župniji Tomišelj.

Po sveti maši pa sta nam Trsat predstavila dva, v samostanu na Trsatu živeča novinca, doma iz naše dekanije. Po ogledu Trsata in Reke, smo se med vračanjem proti domu še okrepčali in se med seboj bolje spoznali. Ker nam je skupna vera in prizadevanje za boljši svet, smo povsod srečevali dobre prijatelje.

Podobno, kot dekanijsko srečanje nadgradimo z obiskom krajev, ki so bili pomembni za naše prednike, saj smo med drugimi v preteklih letih obiskali Koroško (Gospa Sveta), Prekmurje, Srbijo (Beograd), in letos Hrvaški (Trsat), bi bilo najbolje, da bi si za skupno dobro v svojih soseščinah, zaselkih, župnijah in lokalnih skupnostih, prizadevali celo leto.

V Projektu prenove naselij in zaupanja med vsemi ljudmi si za to prizadevamo že od leta 1990 naprej,. V marcu je izpostavljeno  pomladno enakonočje, ko se po dolžini srečata in izmenjata dan in noč. Torej dve različnosti, ki predstavljata tudi vse naše različnosti. Da bi se kljub tej drugačnosti med seboj lažje srečali in vzpostavili prijateljsko odnos, smo primerjali urejenost okolja z urejenostjo naših notranjosti. Torej se tudi v stanju zelenega okolja in stanja v naselju, zrcali notranja slika stanja ljudi, ki tam živimo in se gibljemo. 

Najpomembnejši cilj Sosedovega dne je, da bi se sosedje vsepovsod med seboj poznali in sodelovali na nikomur škodljiv način. Pri tem seveda ni nobene prisile. Se pa ponavljajo dobrohotna povabila, da se k temu prebudi vsaka soseščina in spozna, da lahko tudi sami vplivamo na kvaliteto lastnega sobivanja, ki je tudi temelj za življenje prihodnjih rodov.

Vprašajmo se torej kdo bi sploh lahko in zakaj nasprotoval zgoraj zapisanemu?

Torej zakaj sploh kdo škoduje sožitju vseh neškodljivih različnosti v vsakem naselju?

Prizadevanja za boljši svet med vsemi sosedi pa se nadaljuje tudi v svetovnem merilu, saj bo tovrstno srečanje z naslovom Sledovi luči v soboto 11.3.2023, ob 9. uri, v Cankarjem domu na Vrhniki, kjer se bomo spet povezali med seboj podobno misleči iz celega sveta.

Vsepovsod, doma in po svetu nas povezuje vera v življenje in ljubezen ter izkušnje naših prednikov, ki se z leti ne stara, ampak je večna, saj temelji na trdnih krščanskih temeljih, zapisanih v najstarejši in po celem svetu najbolj razširjeni knjigi vseh knjig.

Romanje nas je obogatilo z novimi spoznanji, lepimi spomini in okrepilo z novimi močmi, da si bomo lahko, vsak dan še bolj prizadevali za skupno dobro in bili še bolj pozorni tudi do, v življenju huje preizkušanih.

Iskrena hvala vsem organizatorjem in seveda tudi vsem romarkam in romarjem z željo, da se dobro med ljudmi množi tudi v naprej in da se na podobnih romanjih spet srečamo.

 

Vnanje Gorice, 7.3.2023

 

Drago Stanovnik ODPMD Brezovica

Povezave:

 

Trsat:

Predstavitev pred prihodom: https://youtu.be/lcq5icGIuxs

Sprejem: https://youtu.be/XwWkFWfNL_A

Nagovor p. Pepija https://youtu.be/vWsRsy4QfU4

Predstavitev cerkve: https://youtu.be/2LnPf4UQAVI

Predstavitev kapele 1: https://youtu.be/mlkKmIBJG_E

Predstavitev kapele 2:https://youtu.be/jSCoNHP3fFU

 

Koroška: https://www.mojaobcina.si/log-dragomer/novice/dekanijsko-postno-romanje-na-korosko-1.html

Prekmurje: https://www.youtube.com/watch?v=wIUpKWwPttM

Beograd:https://www.youtube.com/watch?v=rsslN4uBtCk

80. letnica Fokularov https://www.mojaobcina.si/log-dragomer/dogodki/sledovi-luci.html

In še odmev Jakoba iz Dobrove: 

Bogdaj,

 

najprej gre zahvala vsem romarjem, ki so se udeležili tokratnega romanja k Devici Mariji na Trsat. Prav vsem se zahvaljujem, župljanom Viča, Rakovnika, skavtom z Brezovice in domače Dobrove. Za vse skrbi in organizacijo romanja pa patrom frančiškanom, p. Pepiju in p. Boštjanu, g. župniku Janezu Kvaterniku in g.župniku Jožetu Pojetu, ter bratoma frančiškanoma na začetku njune poti, ki sta vstopila v noviciat. Njun skupni nastop in vse kar je sledilo se je zagotovo vsakogar dotaknil, ko sta nam predstavila tradicijo nazareške hišice, ki bo za kristjane večna saj temelji na treh postavkah, na verski, na moralni osnovi in na praktični, saj se velikost temeljev v Nazaretu ujema s Sveto Hišo v Loretu, ki pa je bila čudežno prenesena najprej na Trsat nad Rijeko in na koncu v Loreto v Italijo. Ali so delo opravili angeli ali menihi ni tako pomembno. V evangeliju beremo, kako sta dva učenca Janeza Krstnika šla za Jezusom in zanimivo je, da potem drugim nista pripovedovala kje stanuje Jezus, temveč kdo je Jezus. Podobno je s svetiščem, ki so ga najprej prenesli na Trsat, kjer danes stoji Cerkev Trsatske Gospe in nato z ladjo pripeljali čez jadransko morje v Loreto. Legenda pravi, da so zviti Italijani nad hišico brž postavili cerkev, da jo angeli ne bi mogli odnesti še kam drugam. Menihi pa so delo opravili tako kot angeli. Na mestu, kjer je hišica izginila s Trsata, je dala družina Frankopan zgraditi kapelo, pozneje pa cerkev, danes stoji na hribu Trsat nad Rijeko, slov. Reko, narečno Riko, bazilika Svete Device Marije. Če se vrnemo na evangelij moremo razumeti, da so tudi tu posredovali angeli oziroma angeli v menihih. Čremo v Loreto hočemo in smemo videti, kje sta stanovala Jezus in Marija, zato je ta hiša za nas sveti kraj, pomembnejše pa je, da vemo, kdo je prebival v tej hiši, da vemo kdo je Jezus in kdo je Marija. Zahvala pa gre tudi Odpmd Brezovica in multipraktičnemu, g. snemalcu in montažerju videov g. Dragu Stanovniku. Videoposnetki so njegovo delo, a nisem niti opazil kdaj je vse posnel. Tudi šoferju Miru, ki je po poti pobral še enega romarja in nas po vseh levih in desnih ovinkih in zastoju na avtocesti, varno in srečno, malo utrujene pripeljal v Ljubljano.

 

Mogoče samo v premislek zakaj so v preteklih stoletjih poimenovali prelaz čez katerega se vije Walliser route, Monte Moro Pass / Schwarzeberg, ker imam pač tako navado, da sem vedno v gorah iskal prelaze kot vsi, ki so v gore radi zahajali. Prelaz, ki je za 20 metrov višji od Triglava, povezuje dolini Saas v švicarskem kantonu Valais in dolino Anzasca v Italiji. Je najkrajša in najcenejša pot iz Švice v Italijo, iz Saas-Almagell v višje ležeči del občine Macugnaga, v južne in vzhodne doline, ki pa je bila prvotno gorski pašnik do leta 1256, kasneje pa del občine. Angeli so takrat posredovali pri legendi o nazareški hišici na Trsatu. Hišico so prenesli konec 13.stoletja v Loreto.

Prebivalci severnih dolin so uporabljali prelaz, da bi se naselili v Macugnagi, južno od Monte Rosa / Walser, zaradi bolj milega podnebja, kasneje pa tlakovano mulatjero srednjeveškega izvora. V začetku zagotovo ne kot trgovsko pot, so pa zviti Walserji prenesli tudi kakšen košček zlata v severne doline. Človeška iznajdljivost skoraj nima meja - zagotovo pa je človek omejen. Tudi vso švicarsko zlato in zlate rezerve bank, ki so zdaj tam.

 

Ime prelaza lahko izvira tudi od Mavrov in Saracenov, ki so okoli leta 1000 zasedali prelaz in tam pobirali carino, nisem pa nikjer našel podatka, da je njihovo ozemlje segalo čez Iberski polotok vse do Walliser Alpen nad kantonom Valais. Če Walser ni dal iz svoje mavhe dajatev, ga je doletela usoda saracenskega meča. Madonna della Neve ali kip Marije Snežne se nahaja na tem alpskem prelazu, malo višje na nadmorski višini 2950 metrov, postavljen je leta 1966, visok je 4,60 m, izdelan iz brona in napolnjen z armiranim betonom, da se lahko upira udarcem vetra. Pozlatili so ga kasneje, da bi se spomnili povezave z rudniki zlata na italijanski strani. Zanimivo je, da je prvotno nosila na glavi krono z osmimi zvezdicami, ki pa ji ena manjka zaradi strele, ki je udarila v krono in povzročila, da je padla. Zvezda je bila kmalu zamenjana, vendar je po kratkem času v isto zvezdo udarila še ena strela, ki se je spet izgubila in je od takrat ostala taka. Krona nosi zdaj sedem zvezdic. Sara pa je živela sto sedem in dvajset let. Ljudstvo Saraceni je poimenovano po tem, ker jih je Sara odslovila praznih rok / Geneza, ti ljudje so postali častilci jutranje zvezde, ki jo v svojem jeziku imenujejo Akbar, odkrito so jo častili vse dokler se med njimi ni pojavil lažni prerok, imenovan Mohamed, ki je spoznal Staro in Novo zavezo in se na videz spreobrnil, nato pa se s hlinjeno pobožnostjo med ljudmi razširil govorice, da je dobil spise iz nebes. Tudi za World Trade Center je bil postavljen temeljni kamen leta 1966. Preživeli pa so priča Troedinega Boga, da se takšne tragedija ne bi več ponovila, zakrknjeno srce ljudi, ki so slepo sledili svojemu preroku pa se še vedno lahko spreobrne k Troedinemu Bogu.

 

Ko usoda besni, res morda ne moreš storiti nič, veruj v Troedinega Boga in si na pravi poti!

Jakob Seliškar

Oglejte si tudi