Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
13°C
4°C
Oceni objavo

KUD Kosec: prvih deset let

Obletnice so priložnost, da se pregleda dosedanje delo, uspehe in padce, načrte za prihodnost, želje. Priložnost, da se zahvali vsem, ki so kakorkoli prispevali k delovanju društva, priložnost, da se spomni tudi pokojnih ali tistih, ki so svoj prispevek družbenemu življenju v našem okolju delili v drugih društvih, športih, upokojenskih ali izobraževalnih.
Zgodba Kulturno-umetniškega društva Kosec se je pričela novembra leta 2008, ko je na pobudo Matije Nika v večnamenskem prostoru Osnovne šole Log - Dragomer potekal ustanovni zbor z namenom združiti občane, šolarje, mladino ter vse ljubitelje kulture, ki bi kakorkoli želeli sodelovati v društvu. Da občani pogrešajo kulturne dejavnosti v svojem, domačem okolju, je bilo jasno že po odzivu na ustanovni zbor. Besede takratnega župana Mladena Sumine, da »je okolje brez kulturno-umetniškega društva pusto okolje, okolje brez duše,« so naletele na veliko odobravanje. Za prvo predsednico društva je bila izvoljena Andreja Čamernik. Prve naloge so bile povezane z registracijo društva, statutom in podobnimi birokratskimi opravili. Ampak tudi to je potrebno, da je vse po pravilih. Predvsem pa je bilo treba v društvu ugotoviti, kaj našemu okolju najbolj ustreza, katere so tiste točke, ki bodo društvu prinesle prepoznavnost in s tem k sodelovanju pritegnile čim večji krog ljudi. Celostno podobo društva, to je logotip in druge značilnosti, je oblikovala Barbara Nardoni.

Marca 2010 je bila izvoljena nova predsednica Maja Trbanc Kljun. Z novo predsednico so prišle tudi sveže ideje in načrti. V okviru društva so delovali likovna sekcija, ki jo še vedno vodi Draga E. Davitkova, klekljarska pod mentorstvom Helene Likar, odbor za ohranjanje kulturne dediščine in starih običajev pod vodstvom prizadevnega Ludvika Rožnika ter Spominčice, ženski pevski zbor pod taktirko Katje Hvalica. Zaradi selitve je predsednica podala odstop in društvo je začasno vodil takratni podpredsednik Jože Zver do marca 2012, ko je vodenje društva prevzela Anica Vengust, ki društvo vodi še danes. Društvu se posveča z vso dušo in srcem, lahko rečemo, da 24 ur na dan, vse dni v letu. Seveda so društvo, kot povsod, zaznamovali tudi vzponi in padci, uspehi in morda tudi kakšna napačna poteza, vendar se v nadaljevanju bolj posvetimo tistim dogodkom, na katere smo člani društva Kosec lahko upravičeno ponosni.

Eno od najbolj aktivnih sekcij, ki v društvu deluje od samega začetka, sestavljajo klekljarice in si zato zaslužijo, da z njimi začnemo pripoved o delu društva. Za njimi je dolgo neprekinjeno dvanajstletno obdobje ustvarjanja in druženja, ki ga zdaj usmerja Ivica Česnik. Poleg rednih razstav so maja 2015 predstavile svoje umetnine na samostojni razstavi v Cankarjevi knjižnici na Vrhniki. V letu 2016 so izdelovale čipke na starih papirjih in jih razstavile na skupni razstavi vrhniških klekljaric v tehničnem muzeju v Bistri. Razstava je bila organizirana v sklopu prireditev ob svetovnem čipkarskem kongresu, ki je potekal junija 2016 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Klekljarice iz vsega sveta so klekljale na Prešernovem trgu in Stritarjevi ulici. Bilo jih je skoraj tisoč, med njimi tudi naše.

Odbor za ohranjanje kulturne dediščine in starih običajev je od ustanovitve dalje vodil Ludvik Rožnik. Med najbolj odmevnimi dejavnostmi so vsakoletno miklavževanje, pohod z baklami, kresovanje, izdelava pirhov, adventnih venčkov, voščilnic, okraskov za jelke in še marsikaj bi lahko našteli. Odbor je kar sedemkrat organiziral tekmovanje koscev in grabljic iz naše občine, leta 2013 pa je v našem kraju potekala medobčinska prireditev Kosci in grabljice, ki se je je udeležilo sedem ekip iz barjanskih občin. Tu je treba navesti tudi eno naših najbolj aktivnih članic društva, dolgoletno blagajničarko Pavlo Prah, žal mnogo prezgodaj pokojno, ki je neumorno pomagala odboru pri izvedbi. Predsedovanje odboru je leta 2016 prevzel Marjan Trček, ki pa mu je prezgodnja smrt onemogočila večji doprinos. Odbor smo leta 2018 preimenovali v sekcijo, kar se bolje sklada z ostalimi dejavnostmi društva. Izvolili smo novega predsednika, Borisa Smirnova. Ta se je zaupanih nalog lotil z zagnanostjo, ki nas navdušuje. Takoj je spet organiziral prireditev Kosci in grabljice, junija 2018. Tekmovanja sta se udeležili le dve ekipi, a za začetek je dovolj. Zato pa je naslednja prireditev, ličkanje ali kot pravijo domačini, slačenje koruze, presegla vsa pričakovanja. Udeležilo se je je več kot sto ljudi, kar je za tako majhen kraj pravi fenomen. Druženje pod kozolcem pri bistroju Mlinček se je zavleklo pozno v noč, prepevalo se je in plesalo, za kar je poskrbela domača pevska skupina Mladi po srcu.

Ne smemo pozabiti na Lojzko Šarabon, sedanjo blagajničarko društva, mravljico, ki skrbi za obveščanje o dogodkih, teka po kraju, lepi plakate in še in še. Poleg tega pa je zadolžena še za organizacijo raznih gledaliških predstav, ki jih je bilo v preteklosti kar nekaj: Dediščina gledališke skupine Šota iz Borovnice, Veriga dramske sekcije Sadika iz KUD Ligojna itd.

Spominčice so ženska vokalna skupina pod taktirko Katje Hvalica, ki nas je vrsto let zabavala z izbrano ljudsko pesmijo, a se je v zadnjem letu ali dveh malce utrudila in prepeva le še ob redkih priložnostih upokojencem. Veliko je odličnih glasbenikov v našem okolju, ki so radi nastopali tudi pred domačim občinstvom. Naj omenimo svetovno znano harfistko Mojco Zlobko Vajgl, nadarjeno violinistko Petro Herič in pa brata Erič, Julijana in Miho, danes gonilne sile Prismojenih profesorjev bluesa. Ideja o mešanem pevskem zboru se je pričela uresničevati jeseni leta 2016. Ustanovljena je bila pevska skupina Mladi po srcu, ki jo vodi Iztok Urbanc, ki v skupini igra tudi kitaro. Skupina je s prvotnih osem članov narasla na današnjih dvajset. Prepevajo vse, kar imajo radi, od slovenskih ljudskih pesmi in popevk do Slakovih viž, predvsem odkar sta se skupini pridružila Tone Košir na diatonični in Branka Štrukelj na klavirski harmoniki. Skupina je v dveh letih nanizala vrsto nastopov: pripravljajo sedaj že tradicionalni Pozdrav poletju na prvi poletni dan v piceriji Siciliana, kot gostje so nastopili na letnem koncertu MePZ Drenov Grič, peli so v starostnem domu v Horjulu in, seveda, na vseh prireditvah društva Kosec: Kosci in grabljice 2018, ličkanje koruze, občinske proslave, proslave za slovenski kulturni praznik, materinski dan itd.

Ljubitelji narave, domačih zdravilnih zelišč in čajev, zbrani v Zeliščni sekciji, ki jo je sprva vodila Vida Količ, nato pa Ljubica Malavašič, so šli v naravo, nabrali cvetlice, skuhali čaj in ga ponudili sokrajanom na prireditvah. Organizirali so predavanja in seminarje ter menjavali semena na vsakoletni Zelemenjavi, ki jo vodi Mojca Premus. Tudi ročne spretnosti, kot so pletenje, kvačkanje, izdelava rož iz naravnih materialov, so stalnica v dejavnosti društva Kosec. Pri tem sta najbolj prizadevni Anica Vengust in Marjeta Tešanovič. V desetletju društva je bilo organiziranih več kot sto (!) delavnic, na katerih so se slušatelji naučili izdelovati naravno milo, kreme za obraz, rože iz filca ipd.

Otroško folklorno skupino Nageljček vodi Nataša Kogovšek. Kljub težavam pri privabljanju otrok k sodelovanju, ji je uspelo ustanoviti in ohraniti jedro folklorne skupine, ki so ji gledalci vedno naklonjeni, pa naj nastopi za materinski dan ali kulturni praznik. Zahtevnejša pa je bila naloga organizacije srečanja otroških folklornih skupin Notranjske v sodelovanju z javnim skladom kulturnih dejavnosti (JSKD), ki ga že dve leti zapored pripravljajo v OŠ Log - Dragomer.

Eden največjih podvigov društva je bil pričetek izdajanja letnega glasila Kosec pred natanko petimi leti. Prvo številko, ki je nastala z velikim prispevkom Nike Gams in Olge Drofenik, smo poimenovali Pogovori z občani. Publikacija, ki smo jo brezplačno razdelili vsem gospodinjstvom občine, je bila lepo sprejeta. To je dalo društvu nov polet in čez leto smo izdali novo številko, nato tretjo, četrto in sedaj peto. Med publikacijami, ki jih je izdalo društvo, naj omenimo še koledar za leto 2015, ki je nastal na podlagi natečaja za najboljše risbe osnovnošolcev na temo letni časi. Koledar je zelo domiselno oblikovala naša članica Katarina Davidović, ki tudi sicer skrbi za objave v Našem časopisu, na Facebooku, spletni strani ipd.

V zadnjih letih nobena občinska proslava, proslava za slovenski kulturni praznik 8. februarja, za dan žena ali ob materinskem dnevu  ni minila brez sodelovanja  našega društva, pa naj je bilo organizator, soorganizator ali zgolj nastopajoči. Poleg tega pa smo samostojno organizirali in izvedli nešteto prireditev, delavnic, predstav, gledaliških iger za odrasle in otroke, ur pravljic in še bi lahko naštevali.

Naj za konec še malo »pojamramo«: KUD Kosec je edino društvo te velikosti, družbenega pomena, s takim prispevkom k prijetnemu sobivanju krajanov - občanov v Občini Log - Dragomer, ki nima svojega prostora!  Nimamo prostora niti za osnovne zadeve, kot so sestanki, kaj šele delavnice, vaje pevske ali folklorne skupine. Nimamo prostora, kjer bi hranili svojo dokumentacijo, knjige, obleke otrok, glasbila … Pevci gostujemo v gasilskem domu na Logu, klekljarice pri ložanskih upokojencih, folklorna skupina in delavnice ročnih spretnosti pa v šoli. Iskreno upamo, da se bo to spremenilo s preselitvijo občine v prostore prenovljene Stare šole. Obljuba s strani župana je bila dana. Nekoč, v prihodnosti, pa bomo morda dočakali tudi lasten kulturni dom.

 

Ob prvi desetletnici delovanja društva se iskreno zahvaljujemo vsem, ki so kakorkoli pomagali pri nastanku, delu in njegovih uspehih.

Iztok Urbanc

Oglejte si tudi