Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
13°C
PET.
16°C
10°C
Oceni objavo

Zimske Koščeve delavnice

Novo leto smo v KUD Kosec začeli s strokovno vodeno likovno delavnico, katere mentor je bil gostujoči akademski slikar Milan Erič. Tehnika, s katero smo se spoznali na delavnici, se imenuje potiranka s tušem. Pod budnim očesom g. Eriča je nastala vrsta zanimivih slik iz naključnih pack z dorisanimi motivi krajine, figur ali tihožitja. Delavnice se je udeležilo lepo število članic in članov likovne sekcije.
Na delavnicah ročnih spretnosti smo decembra in januarja pridno izdelovali prekrasne punčke iz cunj. Za izdelavo ene punčke je vsak posameznik porabil slabo uro, seveda pa je bil porabljen čas odvisen tudi od samega navdiha, spretnosti in števila dodatkov, ki si jih je ustvarjalec zamislil. Skrivnost izdelave punčke iz cunj je ustvarjanje brez šivanke in šiviljskega stroja, nam je zaupala Ana Vrenk. Poleg punčk smo izdelovali tudi  okrasne kapice za steklovino iz kartona in volne. Vsi ustvarjalci, ki so se udeležili  delavnic, so ob ustvarjanju zelo uživali in z zanimanjem ter navdušenjem sledili poteku dela.

Sledila je delavnica ročne izdelave mil. Organizirali smo jo za tiste najzahtevnejše uporabnike izdelkov za osebno higieno, ki jim ni vseeno, iz česa so narejeni. Prednost domače izdelave mil je uporaba domačih in naravnih sestavin. Ni skritih kemikalij, barvil, parfumov ... Vse sestavine smo skrbno izbrali in pazljivo združili. Prednost domačega rastlinskega mila je tudi v tem, da industrijsko pridelan glicerin v celoti nadomestimo z rastlinskim glicerinom, ki je pomemben pri procesu miljenja in vlaženja kože. Z raznimi dodatki zelišč in vonjav, kot so sivka, rožmarin, kava, čokolada, cimet in suha pomaranča, smo naredili mila še bolj bogata, mikavna in dišeča.
V naših novih prostorih smo gostili KUD Drenov grič in z njimi izmenjali izkušnje, skupaj pa smo naredili tudi prekrasen spomladanski šopek cvetlic iz papirja.
Ga. Nada nas je popeljala v svet gline. Najprej smo udeleženke spoznale glino in njene lastnosti. Mentorica nam je pokazala  načine ročnega oblikovanja gline, pri tem je uporabljala  različne pripomočke. Vsak udeleženec je nato dobil kos gline, ki ga  je oblikoval  po lastnih željah. Izdelek smo dali v peč in po končanem procesu izdelek dobili nazaj in ga odnesli  s seboj domov.

Dobrodošli v svet knjig,
 V KUD Kosec vas vabimo , da nas obiščete vi mini knjižnici v  prostorih v stari šoli, na Loški cesti Lahko si boste izposodijli knjige, prelistali revije. in jih, ko jih boste prebrali vrnili nazaj. Izposoja bo potekala v času delavnic, v  ponedeljek, torek, četrtek, natančnejše ure najdete v napovedniku dogodkov.

 

KUD Kosec

Oglejte si tudi