Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Stara šola: vsi podizvajalci so poplačani

Občinska uprava Občine Log - Dragomer je spomladi sedla za skupno mizo z izvajalcem del AS Primus in njegovimi podizvajalci ter z njimi podpisala anekse k pogodbi. Projekt ostaja znotraj proračunskih okvirjev, podizvajalci pa so za svoje delo neposredno poplačani. Dela na objektu se medtem nadaljujejo in so v zaključni fazi.

Občina Log - Dragomer še vedno sodeluje s podjetjem AS Primus pri obnovi Stare šole: »Mi še vedno delamo z AS Primus in lahko rečem, da so odzivni. Skupaj s pravnimi zastopniki podjetja in podizvajalci skupaj sedemo za mizo in se vedno dogovorimo in dobro funkcioniramo. Zaenkrat sem tako še naprej zadovoljen, da imamo prave sogovornike.« Kot dodaja župan Stanovnik kljub poročanju medijev o opeharjenih podizvajalcih, je zgodba o gradnji objekta v naši občini za zdaj bistveno lepša in bolj optimistična. Skupaj s podjetjem AS Primus in podizvajalci so že kar nekaj mesecev nazaj podpisali anekse k pogodbi.
»V naši občini smo še pravi čas reagirali na ta način, da smo ugotovili, da so izpolnjeni vsi pogoji in tudi volja za to, da se pripravijo aneksi k pogodbi. Tako smo skupaj z AS Primus in podizvajalci podpisali nominacije podizvajalcev, kar pomeni, da so vsa nakazila šla direktno k podizvajalcem.« Kot še trdi župan, noben podizvajalec v tem primeru ni ostal nepoplačan. Ti tako še naprej nadaljujejo dela, sledijo približnemu terminskemu načrtu, vrednost del pa ne presega pogodbenih. »Ljudje se običajno, ko slišimo besedo aneks, spomnimo na SCT in druge gradbene lobije, pri katerih je vsak podpisan aneks prinesel toliko in toliko milijonov večjo zgodbo. Pri gradnji našega objekta in podpisovanju aneksa pa ni tako. Mi še vedno vse plačujemo po predračunskih vrednostih, ki so bile zajete v sami pogodbi o izvajanju del in za razliko od nekaterih drugih občin, o katerih poročajo mediji, ostajamo znotraj proračunskih okvirjev,« je še pojasnil župan. Ta nam je tudi povedal, kaj meni o napovedih podizvajalcev, da nameravajo tožiti trinajst občin, ki so od As Primus naročale gradbene storitve. »Kazenske ovadbe so zelo moderne in dokler bo zakonodaja takšna, kot je, se temu ne moremo ogniti. Vedeti pa je treba, da je lažna kazenska ovadba kaznivo dejanje in je prav, da pravna država poskrbi, da se enkrat neha izrabljati inštitut kazenskih ovadb.«

Obnova Stare šole poteka po približno zastavljenih terminskih načrtih, kot nam je pojasnil župan Miran Stanovnik, po ocenah občinske uprave zamujajo za kakšen teden: »Novembra je izvajalec izvedel dela na vgradnji strešnih oken s senčili, vertikalne odtoke s strehe, dobavljena je bila klimatska naprava,« je pojasnil Branko Sambolič z občine ter dodal, da so bile položene vodovodne cevi za toplo in hladno vodo ter kanalizacijske cevi. Trenutno delavci v notranjosti zaključujejo z izvedbo grobih talnih in strojnih instalacij, ki jim bo sledilo polaganje estrihov v vseh etažah ter toplotne izolacije.
Konec meseca naj bi obložili stene in strop z mavčnimi ploščami ter nato položili zaključne tlake in keramiko v sanitarijah, zaključili montažo predelnih sten, vgradili notranja vrata ter pobelili. Zanimalo nas je tudi, zakaj del vzhodnega dela strehe ni dokončan in ostaja prekrit s folijo. Kot so nam pojasnili na občini, je razlog preprost, na tem delu bodo namreč vgradili dvigalo. »Dvigalo bo stekleno in bo na kovinski konstrukciji. Ko bodo okoliščine primerne, bomo začeli z montažo, kar nam je na zadnjem sestanku potrdil tudi podizvajalec,« je pojasnil župan. Ko bodo izdelali temelje za dvigalo, bodo uredili še zunanje razvode kanalizacije in vodovoda, nato pa bosta sledila še ureditev okolice z utrditvijo površin za dostop do objekta in polaganje asfalta.

 

V. L.

Oglejte si tudi