Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
7°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

Vodotoki v občini bodo čistejši

Log - Dragomer, 8. April 2023 – Občina Log - Dragomer pospešeno stopa po poti, ki vodi do čistejšega okolja. Čistilna naprava Log - Dragomer poskusno obratuje, nanjo je priključenih že več kot sto objektov, izvajalci bodo morali položiti le še krajše odseke kanalizacije. Medtem ko se dela na terenu zaključujejo, pa je pestro v pisarnah, kjer pripravljajo dokumentacijo za pridobitev uporabnih dovoljenj.
Pol leta je minilo, odkar so na novozgrajeno čistilno napravo Log - Dragomer priključili prve objekte iz Dragomerja in s tem dnem se je začelo tudi poskusno obratovanje. Medtem se priključevanje objektov na kanalizacijo nadaljuje. Vrhniška komunala še naprej obvešča krajane na območju osrednjega Dragomerja o operativnem začetku izvajanja priključkov objektov na javno sanitarno kanalizacijo. »V času poskusnega obratovanja čistilne naprave bo izvajalec Hidrotehnik vodil obratovalni dnevnik in ob tem po potrebi izvajal odvoz blata, odvoz peska, odvoz maščob in odvoz drugih komunalnih odpadkov ter dobavljal glede na potrebe kemikalije. Izvajalec bo v času poskusnega obratovanja opravljal vzdrževanje in izvedbo vseh prvih in ostalih meritev ter monitoringa ob sprotnem urejanju nemotenega funkcioniranja čistilne naprave,« so nam pojasnili na Občinski upravi.

Zgrajene 14,9 km vakuumske in 9,8 km gravitacijske kanalizacije

Gradnja kanalizacije je tik pred ciljem, izvajalce čaka le še izvedba krajših odsekov, gradnja pa naj bi ob pričakovanem pomladnem izboljšanju vremena potekala gladko. Gradbeni stroji KGG so marca ropotali na Lukovici. Gradnja gravitacijske kanalizacije je potekala na območju ulic Na pobočju 1 do 2 in na trasi ulice Pod gradom 19 do 34. Konec aprila bodo delavci težko mehanizacijo preselili na Barjansko cesto, kjer bodo do začetka maja dela izvajali od hišne številke 8 do 4A ter nadaljevali še z deli na pripadajočem podpoboju pod avtocesto. Pestro je tudi na Logu, kjer Hidrotehnik kompletira vakuumske jaške s senzoriko, zaključuje pa se tudi odpravljanje pomanjkljivosti pregleda izvedenih del. Komisijski pregled zgrajene komunalne infrastrukture (primarni kanal vakuumske kanalizacije, vodovoda, plina in telekomunikacijsko omrežja T2) na trasi regionalne ceste na lokaciji kolesarske steze in pločnika v območju regionalne ceste od naselja Jordanov Kot do območja naselja Mole pa naj bi izvedli konec maja. »Vzporedno se izvajajo geodetski posnetki izvedene komunalne infrastrukture za izvedbo PID dokumentacije,« še dodajajo na Občini, kjer so nam pojasnili, da imajo v zadnjih mesecih polne roke dela z zaključevanjem projekta in pripravo dokumentacije. »Izvajalec Hidrotehnik pripravlja dokazno dokumentacijo (PID in DZO) za vlogo pridobitve uporabnega dovoljenja izvedenih tras vakuumske kanalizacije na območje naselja Kačja vas in Jordanov Kot. Oddaja vloge za uporabno dovoljenje naselja Kačja vas in Jordanov Kot se planira v drugi polovici meseca aprila 2023. Pripravlja se tudi dokazna dokumentacija za oddajo vlog za uporabno dovoljenje na upravno enoto Vrhnika za območje Lukovice v začetku meseca maja 2023.«


Vreme je znova primerno za polaganje asfalta. Marca je v novi asfaltni preobleki zasijala ulica Dolina, asfalt naj bi aprila dobila še ulice Na pobočju in Pod gradom, fine asfalte pa naj bi aprila položili še na Loški cesti od hišne številke 10A do 10E.


Spomnimo

Celoten projekt je bil ocenjen na 14,6 milijona evrov brez ddv oziroma 17,6 milijona evrov z ddv. V oceno so vključeni stroški gradbenih del nadzora, obveščanja javnosti, že vložena sredstva, dokumentacija in ostali stroški, ki so nastajali od leta 2014 dalje. Občina je na razpisu za izbor gradbenih del izbrala Hidrotehnik d.d. v partnerstvu s podjetjema Komunalne gradnje d. o. o. in Trgograd d. o. o. Vrednost gradbenih del znaša 9.797.990,06 EUR brez DDV. Nadzor je vršil Projekt d.d. iz Nove Gorice, posel je težak 238 tisoč evrov. Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020, prednostne osi »boljše stanje okolja in biotske raznovrstnosti«, prednostne naložbe »vlaganje v vodni sektor za izpolnitev zahtev pravnega reda Unije na področju okolja ter zadovoljitev potreb po naložbah, ki jih opredeljujejo države članice in ki presegajo te zahteve«, specifični cilj »zmanjšanje emisij v vode zaradi izgradnje infrastrukture za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda«.



V. L.

Foto: Občinska uprava


Oglejte si tudi