Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Podajmo si roko tudi v novem letu!

Za nami je prvo leto na projektu Podaj roko preko katerega izvajajmo aktivnosti, ki bodo pripomogle h kakovostnejšemu življenju starejših v Občini Log - Dragomer. Kljub temu, da nam je pogosto ponagajal tudi covid-19, smo v letu 2021 uspeli postaviti dobre temelje in izvedli številne aktivnosti za starejše in njihove svojce.
Za nami je prvo leto na projektu Podaj roko preko katerega izvajajmo aktivnosti, ki bodo pripomogle h kakovostnejšemu življenju starejših v Občini Log – Dragomer. Kljub temu, da nam je pogosto ponagajal tudi covid-19, smo v letu 2021 uspeli postaviti dobre temelje in izvedli številne aktivnosti za starejše in njihove svojce.

Že v zimskih mesecih je zaživela lokalna akcijska skupina, skupina pomembnih in predvsem zavzetih posameznikov in predstavnikov različnih organizacij, ki delujejo na področju medgeneracijskega sožitja in kakovostnega staranja. V tej skupini smo izmenjevali izkušnje dela s starejšimi, pretresali ideje in njihovo realno izvedbo ter skupaj z vami, občani pripravili študijo o staranju v občini. V jeseni je odprla svoja vrata pisarna za starejše, kjer je mogoče na enem mestu pridobiti informacije o različnih vsebinah za starejše, kot npr.: o aktualnih dogodkih, o prostovoljskih skupinah in njihovih uslugah – podpori in pomoči starejšim in njihovim svojcem pri reševanju različnih stisk in problemov, o izobraževanjih in svetovanjih na različnih področjih itd. Pisarna je prostor vseh občanov – poleg aktivnih starejših in tistih, ki že potrebujejo pomoč in oskrbo, je namenjena tudi tistim, ki starejše oskrbujete; torej svojci, prijatelji, sosedje; za vse, ki ste pred upokojitvijo in za mlado in aktivno delovno generacijo, kjer prostor pisarne omogoča medgeneracijsko povezovanje. Pisarna deluje v stavbi občinske uprave Log – Dragomer in je odprta dvakrat tedensko (pon 10:00 – 12:00, sre 15:00 – 17:00). Prostovoljke v pisarni smo izredno vesele vašega odziva, številnih lepih pogovorov in medsebojnega učenja ob deljenja koristnih informacij. V lanskem letu pa smo obeležili tudi svetovni dan starejših - skupaj s Vrtcem in Osnovno šolo Log -Dragomer smo polepšali dan starejšim s razstavo risbic na katerih so otroci upodobili svoje babice in dedke. Čudovito je bilo opazovati pristne stike med različnimi generacijami. Otroci so se izkazali tudi v decembrskem času, ko so preko šolske akcije pisali pisma Božičku v katerih so se prav tako spomnili na svoje stare starše. Za zdravje v starejših letih pa je v jesenskim mesecih poskrbel Center za krepitev zdravja Vrhnika s delavnicami Kaj lahko storim za svoje zdravje; nekateri pa ste udeležili tudi individualnih delavnic IKT (uporaba pametnih telefonov, računalnikov in tablic).   

V leto 2022 vstopamo z zavzetostjo in željo, da tudi v tem letu izvajamo aktivnosti, ki bodo pripomogle h kakovostnejšemu staranju v občini; predvsem pa gradimo trajne gradnike starosti prijazne občine. Veselimo se prihajajočih mesecev v katerih nas čakajo zanimiva predavanja o demenci, predavanja Kaj lahko storim za svoje zdravje, usposabljanje za prostovoljce, oddih za svojce, spletna stran in še kaj bi se našlo. Če si želite, da bi bili o naših dogodkih redno obveščeni preko elektronske pošte; vas vabimo, da nam pišete na podajrokopisarna@gmail.com in vključili vas bomo v informativno listo projekta Podaj roko.

Za konec pa se vam vsem, ki spremljate naša prizadevanja zahvaljujemo za vašo pripravljenost in sodelovanje v preteklem letu in se veselimo, da si podamo roko tudi v letu, ki je pred nami!

Katja Bhatnagar v imenu partnerjev na projektu Podaj roko

Oglejte si tudi