Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Pametna naselja okoli Ljubljane, na Ljubljanskem barju in v hribovitem zaledju

Tudi Brezovica pri Ljubljani, kjer je evro poslanec g. Franc Bogovič v petek, 9.11.2018 predstavil projekte #EU4SmartVillages, je lahko #PametnaVas! Prav tako je lahko pametno naselje tudi vsako drugo naselje okoli Ljubljane, na Ljubljanskem barju in v hribovitem zaledju. Zato so bile Pametne vasi na Ljubljanskem barju tudi skupni imenovalec srečanja. Potrditev tega pa smo bili tudi prisotni praktično iz vseh občin, katerim je skupno Ljubljansko barje in predmestje. Za vpeljavo novih tehnologij je območje Ljubljanskega barja z zaledjem in predmestja primerno podobno, kot tudi vsa druga področja v Sloveniji in v EU. Podobno, kot pri vsaki drugi investiciji pa je učinkovitost odvisna od usklajenosti, premišljenosti… in vztrajnosti, da napredek tehnologije kar najbolje izkoristimo na vseh področjih, v dobro vseh in nikomur v škodo.

Pred predstavitvijo so vse zbrane pozdravili kordinatorka večera Tatjana Poplas, predsednik OO SLS Brezovica Primož Rihtar, gostitelj dogodka župan Občina Brezovica Metod Ropret ter predsednik Slovenska ljudska stranka (SLS) Marjan Podobnik. Janez Kastelic iz Krajinski park Ljubljansko barje je predstavil JZ KPLB, Marko Zevnik iz Zavod Sopotniki pa storitev prostovoljnega prevoza starostnikov v podobnih okoljih.

Sledila je predstavitev evro poslanca g. Franca Bogoviča. Izpostavil je prednosti in slabosti neposredne bližine prestolnice, ki je lahko veliko breme, katerega pa lahko (pametni ljudje) pametne vasi spremenimo v prednost, ki bo dvignila kvaliteto podeželja na obrobju Ljubljane!

Po predstavitvi je sledila razprava, s skupnim imenovalcem, da v Sloveniji odgovorni ščitijo lastna delovna mesta, namesto, da bi pomagali vsem ljudem, za kar so tudi plačani. Izpostavilo se je pobuda po povezovanju in skupnem zastopanju in nastopanju.

Za zaključek srečanja pa sem dodal še naslednje:

Spoštovani g. Franc Bogovič naš evro poslanec, vsi gostje iz drugih občin in seveda domači župan g Metod Ropret, skupaj s sodelavkami in sodelavci ter domačinke in domačini. Na srečanju Pametne vasi Ljubljanskega barja, 9.11. na Brezovici, je bilo veliko povedanega in vse je potrjevalo, da se tudi Občina Brezovica od nastanka naprej razvija v pravo smer. Ta prava smer pa je najboljša spodbuda, da tudi v naprej še boj sodelujemo v skupno dobro, med vsemi sosedi. Kajti nihče nam ne more pomagati, če sosedje sami sebi ne bomo privoščili napredka! Žal je tovrstna neprivoščljivost (drugače mislečemu sosedu, stranki....) še kako prisotna, se ponavlja in množi od vrha države navzdol, duši pobude dobrih rešitev posameznih zaselkov ter meša uradnice in uradnike, da s svojim delom ščitijo le lastno eksistenco namesto, da bi zastopali interese ljudi državne ali lokalne skupnosti! Dokaz da je to res je tudi vsa neživljenjska zakonodaja po kateri že kar slovi Slovenija pa čeprav so eurozakonska izhodišča za vse države EU ista. Ob nastanku Občine Brezovica le ta ni imela niti proste telefonske linije. Podobno je bilo tudi po vseh naseljih. Politika je bila novim občinam nenaklonjena. To pa je bil tudi glavni razlog, da so se naselja pospešeno razvijala s sodelovanjem tam živečih ljudi. Danes pa ima že vsak pri sebi pameten telefon. Zato je nadaljnji napredek pametnih podeželskih naselij mogoč in še kako potreben ter aktivnosti evro poslanca g. Bogoviča in njegovih sodelavcev res na pravem mestu. Ali bomo napredku sledili tudi mi pa je torej res največ odvisno od nas samih. Vsem se zahvaljujem za prizadevanja v skupno dobro ter vam želim varne poti na vseh področjih.

 

Oglejte si tudi