Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Nepovratna sredstva za zmanjšanje porabe energije

Log - Dragomer, 7. marec 2022 – Skupna občinska uprava občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Dobrepolje, Škofljica in Ig je bila v sodelovanju z občinama Kamnik in Log - Dragomer ter SBRA s prijavo naložbenega koncepta uspešna na razpisu EUCF. Prejela bo nepovratna sredstva EU za pospešitev naložb v trajnostno energijo.

Prijaviteljice so pripravila zmagoviti naložbeni koncept in bile z njim uspešne na t.i. “European city facility (EUCF)” razpisu, ki v obliki nepovratnih sredstev financira storitve in dejavnosti v podporo razvoju naložbenih konceptov, kot so študije izvedljivosti, tržne analize, analize deležnikov, pravne, ekonomske in finančne analize, analize tveganj in nadaljnje podporne naloge. Na razpisu je bilo med 166 projektnimi prijavami izbranih 69 najboljših. Kot smo izvedeli bo s pomočjo nepovratnih sredstev EUCF zmagoviti investicijski koncept obravnaval rešitve in spodbujal sodelovanje, ki bi bilo sicer manj verjetno, saj je v Sloveniji občinskih partnerstev še vedno premalo, zlasti v sektorju trajnostne energije. Prijaviteljice dodajajo, da imajo občine ter lokalni javni subjekti, ki združujejo občine, ogromen potencial za izgradnjo celovitih naložbenih programov v trajnostno energijo in lahko igrajo ključno vlogo pri združevanju manjših projektov v večje naložbene portfelje in pri mobilizaciji znatnih finančnih virov za spodbujanje energetskega prehoda v Evropi.

Načrtovani ukrepi in aktivnosti bodo namenjeni predvsem zmanjševanju porabe energije in pa emisij toplogrednih plinov, zagotavljanju požarne varnosti, v primeru optimizacije javne razsvetljave pa tudi za izboljšanje prometne varnosti. Predvidena so tudi nova delovna mesta, ki bodo ustvarjena predvsem v regionalnem gradbenem sektorju in pa znotraj podjetij, ki so ponudniki energetskih storitev. S tem projektom (investicijskim konceptom) se želi uporabnikom javnih stavb zagotoviti večje udobje in pa izboljšane delovne pogoje, za lastnike stavb (občine) doseči nižje obratovalne in vzdrževalne stroške, ponudniki energetskih storitev bodo lahko izvajali alternativne finančne in izvedbene storitve, komunalna podjetja pa bodo delovala z optimizirano opremo. Investicijski ukrepi v trajnostno energijo ne bodo imeli predvidenega učinka, če se hkrati ne bodo obravnavale tudi vedenjske spremembe, ki bi motivirale uporabnike za učinkovitejšo rabo toplotne energije, še razmišljajo. Zato je v procesu razvoja naložbenega koncepta sodelovanje deležnikov in državljanov izjemnega pomena. Skupna občinska uprava 5G bo zato v celotnem projektu dosegla vključevanje ustreznih deležnikov z nizom delavnic, ki bodo zagotavljale bazo znanja, priložnost za povratne informacije ter možnost za razširjanje rezultatov in drugih uporabnih informacij.

Pričujoči projekt spodbuja eno redkih več občinskih partnerskih sodelovanj v Sloveniji, predvsem na področju trajnostne energije. Z uspešnim sodelovanjem in aktivnim razširjanjem ter promoviranjem uporabljenih metod, rezultatov in učinkov lahko ta projekt služi kot odlična praksa ter kot koncept oziroma vodilo za vsa prihodnja občinska partnerska sodelovanja v regiji. Tisto, kar bo v osnovi podprlo ponovljivost in nadgradnjo projekta, je, da bodo vsi rezultati javno dostopni na spletu. S tem bo lahko vsak zainteresirani dostopal do gradiva, ga prilagodil svojemu kontekstu in ga uporabil za nove projekte.

Rešitve tega investicijskega koncepta so primerljive s trajnostnimi energetskimi rešitvami drugje v Evropi. Potencial za prenos na druge regije obstaja, saj bi tehnične rešitve in inovativno financiranje, ki se izvaja tukaj, lahko enostavno ponovili (tudi prek drugih programov EU) v bližnjih regijah.

Še nekaj podatkov v številkah:

·         Pričakovani prihranki energije: 3,923 GWh/leto

·         Pričakovana proizvodnja obnovljive energije: 4,757 GWh/leto

Ukrepi trajnostne energije bodo povzročili zmanjšanje emisij CO2:

·         Energetska učinkovitost v javnih stavbah: 591,41 t CO2 eq/leto

·         Solarna PV namestitev: 1.247,13 t CO2 eq/leto

·         Zamenjava fosilnih kotlov: 455,58 t CO2 eq/leto

·         Optimizacija javne razsvetljave: 63,6 t CO2 eq/leto

V. L. 

Oglejte si tudi