Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Napredovanje del odvisno od vremenskih razmer

Log - Dragomer, 5. december 2021 – Občina Log - Dragomer vstopa v zadnje leto gradnje kanalizacije in centralne čistilne naprave. Izvedba projekta poteka po predvidenem planu, izvedenega je že kar 16,4 kilometra kanalizacijskega omrežja, v zaključni fazi so tudi dela na čistilni napravi.
Ob regionalni cesti Brezovica – Vrhnika se tudi v jesensko-zimskih mesecih nadaljuje gradnja kanalizacijskega omrežja in druge infrastrukture. Dela potekajo na treh lokacijah. Prva ekipa dela izvaja na trasi regionalne ceste v območju kolesarske steze od križišča z osnovno šolo proti loški trgovini, druga z deli napreduje od Kačje vasi v smeri proti Rosovčam, ekipa DRSI pa pri trgovini gradi oporni zid, pločnik, kolesarsko stezo ter meteorno kanalizacijo. Kot so nam povedali na Občini, na tem območju ob gradnji vakuumske kanalizacije sočasno polagajo še vodovodne in plinske cevi ter telekomunikacijsko omrežje T2. Pestro je tudi na drugih koncih Loga. »Izvajalec Hidrotehnik izvaja vakuumsko kanalizacijo na trasi Ceste Ivana Kavčnika ob sočasnem polaganju telekomunikacijskega omrežja.« Zemeljska dela naj bi izvajalec zaključil do druge polovice decembra 2021. Gradnja kanalizacije se bo predvidoma do začetka januarja 2022 nadaljevala na Cesti na breg.

 

Ekipe hitijo z gradnjo infrastrukture

Delavci Komunalnih gradenj dela izvajajo na območju ulice Pot ob Snežaku od hišne številke 20 do ulice Ob gozdu 18 ter na Dragomerški cesti od hišne številke 46 do 76, sočasno poteka tudi polaganje telekomunikacijskega omrežja T2.  Medtem na Mirni, Prečni in Vrtni poti Energetika Ljubljana širi svoje plinovodno omrežje. V drugi polovici decembra naj bi na Ljubljanski cesti začeli graditi črpališče Č3, januarja pa naj bi kanalizacijske cevi začeli polagati še na Poti na mah.

 

Trgograd naj bi nadaljeval z asfaltiranjem zaključenih ulic

Trgograd, ki skrbi za asfaltiranje cest, bo na trasah, kjer je bil položen grobi asfalt, položil še fino plast asfalta. Kot so nam povedali na Občini, bodo asfaltirali Cesto pod Strmco, Cesto ob potoku od hišne številke 2 do hišne številke 9 in Cesto v Hrastje. Izvedeli smo še, da so bili novembra na Poti na Polane delno izvedli asfalte, asfalterska dela na tej ulici naj bi se zaključila v tem mesecu.

 

Na lokaciji čistilne naprave večina del še vedno v notranjosti

»V decembru vzporedno z zaključevanjem betonskih del na lokaciji bazenov potekajo obrtniška in instalacijska dela na poslovno tehnološkem objektu čistilne naprave. V drugi polovici decembra se planira izvedba ograje na lokaciji bazenov. Na lokaciji vakuumske postaje pa je v načrtu montaža črpalk in izvedba jeklenih dostopnih stopnic,« so nam pojasnili na Občinski upravi ter dodali, da v tem mesecu poteka podvrtavanje trase kanalizacije dovodnih kanalov na lokaciji pod avtocesto pri čistilni napravi. V poslovno tehnološkem delu čistilne naprave so izvajalci zaključili omete, kmalu naj bi izvedli tudi estrihe.

V začetku prihodnjega leta naj bi montirali strojno opremo, kot smo izvedeli, bodo vgradili grablje, pralnik peska ter centrifugo. V zadnjem letošnjem mesecu in v prvem v letu 2022 je v načrtu izvedba zunanjih del pri čistilni napravi. Napredovanje pa bo odvisno od vremenskih pogojev.

Naj spomnimo, da izvajalci gradijo centralna čistilna naprava s kapaciteto 5.000 populacijskih enot. Gradnja bo kmalu zaključena, sledilo bo poskusno enoletno obratovanje naprave. Nanjo naj bi priključili odplake iz gospodinjstev, ki ležijo ob trasi, kjer je že bilo zgrajeno kanalizacijsko omrežje.

 

Gradnja končana do konca leta 2022

Občina Log - Dragomer vstopa še v zadnje leto gradnje kanalizacije in čistilne naprave, vsi kanalizacijski vodi, teh je približno 23 kilometrov, ter čistilna naprava bodo morali biti zgrajeni do konca leta 2022. Dela hitro napredujejo, zgrajenih je že kar 16,4 kilometra omrežja. Ekipe bodo na terenu tako kot že lani tudi v zimskih mesecih, in sicer vse dokler bodo to omogočale vremenske razmere. Gradnjo bi lahko v mesecih, ki sledijo, nekoliko otežilo vreme. »Ob deževnem vremenu izvajalci ne bodo mogli hitro napredovati, ker pri stikovanju polietilenskih cevi  pri vakuumski kanalizaciji v mokrem vremenu in pod – 5° C z elektro varilnimi spojkami  ne bo mogoče zagotoviti tesnosti vakuumske kanalizaciji. Zaradi razmočenosti materiala se pri zasipu ne bo dalo dosegati nosilnosti vgrajevanih plasti v profilu kanalizacije. Zato bo v deževnih in mrzlih dneh intenziteta napredovanja del manjša,« so nam pojasnili na Občini. Ceste, v katere je že bila vgrajena kanalizacija, naj bi z asfaltom prekrili do konca leta. »Ceste bodo, kolikor se bo dalo, preplastene z grobim asfaltom. Med decembrom in marcem se cest predvidoma ne bo asfaltiralo, saj naj bi bile asfaltne baze takrat zaprte glede na vremenske razmere in remonte asfaltnih baz,« so še zaključili naši sogovorniki.

Osnovni dolgoročni cilj te investicije je uvedba sistema ravnanja z odpadno vodo po sodobnih načelih. Z investicijo bodo po eni strani rešene potrebe občanov in hkrati izboljšano stanje okolja. S predvidenimi ukrepi bo Občina Log - Dragomer zagotovila odvod odpadnih komunalnih vod z izgradnjo novega kanalizacijskega sistema in njihovo čiščenje na centralni čistilni napravi. Investicija je sofinancirana iz Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020, prednostne osi »Boljše stanje okolja in biotske raznovrstnosti«, prednostne naložbe »Vlaganje v vodni sektor za izpolnitev zahtev pravnega reda Unije na področju okolja ter zadovoljitev potreb po naložbah, ki jih opredeljujejo države članice in ki presegajo te zahteve«, specifični cilj »Zmanjšanje emisij v vode zaradi izgradnje infrastrukture za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda«.


V. L., foto: Občinska uprava

Oglejte si tudi