Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
7°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

Med poletjem na kanalizacijo priključen večji del občine

Log – Dragomer, 12. maj 2023 – Zgodovinski, evropsko sofinanciran projekt gradnje kanalizacije in čistilne naprave je v zaključni fazi. Čistilna naprava Log – Dragomer že poskusno obratuje, nanjo je bilo do konca marca priključenih 130 objektov. Dinamika priključevanja bo v prihodnjih mesecih dobila nov zagon, saj na občini pričakujejo, da bodo izdana tudi uporabna dovoljenja za izvedeno kanalizacijsko omrežje v preostalih delih občine.
Občina Log – Dragomer pospešeno stopa po poti, ki vodi do čistejšega okolja. Izvajalci hitijo z deli, zaključiti je treba le še posamezne krajše odseke kanalizacije ter po izvedenih ulicah položiti grobi ter fini asfalt. Trenutno je najbolj pestro na Barju, kjer izvajalec KGG polaga vakuumsko kanalizacijo ter nadaljuje s podbojem pod avtocesto. Dela potekajo na Barjanski cesti od hišne številke 8 do 4A. Hidrotehnik medtem na območju Loga kompletira vakuumske jaške s senzoriko. Dela v drugih delih občine so se medtem že zaključila. Hidrotehnik je aprila na Loški cesti 10A do 10E položil zaključni sloj asfalta, novo asfaltno preobleko so dobile tudi ulice v Dolini. »Izvajalci KGG so v aprilu 2023 izvedli dela na trasi gravitacijske kanalizacije na območju ulic Pod gradom HŠ 30 do HŠ 34. V mesecu maju 2023 se načrtuje izvedba asfalta na zaključenih trasah kanalizacije ulic Pod gradom, Na pobočju in Poti na tičnico v naselju Lukovica, » so nam pojasnili na Občinski upravi Občine Log – Dragomer, kjer dodajajo, da je zgrajene 14,9 kilometrov vakuumske kanalizacije in 9,8 kilometrov gravitacijske, skupaj skoraj 25 kilometrov kanalizacijskih vodov.

Pripravljajo papirnato dokumentacijo

Medtem, ko gradbeni stroji po občini ne ropotajo več tako intenzivno, je zato veliko bolj živahno za štirimi stenami, kamor se je preselila glavnina del. V zadnjih mesecih imajo izvajalci polne roke dela s pripravo dokumentacije. »Izvajalec Hidrotehnik je pripravil dokazno dokumentacijo (PID in DZO) za vlogo za pridobitev uporabnega dovoljenja izvedenih tras vakuumske kanalizacije na območju naselja Kačja vas in Jordanov kot. Vloga je bila na Upravno enoto Vrhnika oddana v drugi polovici aprila,« so nam povedali na Občini. Sočasno z zaključevanjem projekta in izvedbo del na območju Lukovice  prav tako pripravljajo dokazno dokumentacijo za oddajo vloge za pridobitev uporabnega dovoljenja na tem območju.


»V načrtu je komisijski pregled, ki se pričakuje s koncem meseca maja 2023 na komunalni infrastrukturi (primarnem kanalu vakuumske kanalizacije ob sočasnem polaganju vodovoda, plina in telekomunikacijskega omrežja T2 na trasi regionalne ceste na lokaciji kolesarske steze in pločnika) v območju regionalne ceste od naselja Jordanov Kot do območja naselja Mole,« še pravijo naši sogovorniki.


Prve objekte na kanalizacijo priključili pred pol leta


Priključevanje objektov na kanalizacijo v osrednjem Dragomerju je v polnem razmahu. Javno podjetje Komunalno podjetje Vrhnika izvaja postopek obveščanja krajanov na tem območju o operativnem začetku izvajanja priključkov objektov na javno-sanitarno kanalizacijo. Nadaljuje: »V času poskusnega obratovanja čistilne naprave bo izvajalec Hidrotehnik vodil obratovalni dnevnik in ob tem po potrebi izvajal odvoz blata, odvoz peska, odvoz maščob in odvoz drugih komunalnih odpadkov ter dobavljal kemikalije glede na izkazane potrebe. Izvajalec bo v času poskusnega obratovanja opravljal vzdrževanje in izvedbo vseh prvih in ostalih meritev ter monitoringa ob sprotnem urejanju nemotenega funkcioniranja čistilne naprave,« so nam pojasnili na Občinski upravi.


Spomnimo

Celoten projekt je bil ocenjen na 14,6 milijona Evrov brez DDV oziroma 17,6 milijona Evrov z DDV. V oceno so vključeni stroški gradbenih del nadzora, obveščanja javnosti, že vložena sredstva, dokumentacija in ostali stroški, ki so nastajali od leta 2014 dalje. Občina je na razpisu za izbor gradbenih del izbrala Hidrotehnik d. d. v partnerstvu s podjetjema Komunalne gradnje d. o. o. in Trgograd d. o. o. Vrednost gradbenih del je po ponudbi znašala 9.797.990,06 EUR brez DDV. Zaradi nepredvidenih del in dodatnih del, ki jih je občina naročila za izvedbo dodatnih vodov kanalizacije, so bili sklenjeni aneksi k pogodbi, vrednost projekta na podlagi podpisanih aneksov znaša sedaj 11.350.572 EUR. Nadzor vrši Projekt d. d. iz Nove Gorice, posel je težak 238 tisoč Evrov. Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020, prednostne osi »Boljše stanje okolja in biotske raznovrstnosti«, prednostne naložbe »Vlaganje v vodni sektor za izpolnitev zahtev pravnega reda Unije na področju okolja ter zadovoljitev potreb po naložbah, ki jih opredeljujejo države članice in presegajo te zahteve«, s specifičnim ciljem »Zmanjšanje emisij v vode zaradi izgradnje infrastrukture za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda«.


V. L.

Foto: Občinska uprava


Oglejte si tudi