Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
11°C
JUTRI
17°C
12°C
Oceni objavo

Prihaja bolšji sejem

V KUD Kosec smo prišli na dan z idejo, da v aprilu organiziramo bolšji sejem na Logu. S tem namenom bomo v naslednjih mesecih pripravili kratke članke na temo reciklaže in ponovne uporabe. V tem članku smo pripravili nekaj preprostih idej, kako uporabiti odpadni material za praktične pripomočke v hiši in okolici.

1. Odpadne rolice toaletnega papirja lahko postavite in prilepite enega ob drugega in tako ustvarite prostorčke za organizacijo drobnega materiala (kot na primer kable za polnjenje telefonov).

2. Plastične steklenice lahko uporabimo za viseče gredice za naše rastline. Če steklenico prerežemo nekje na polovici, lahko v spodnji del nalijemo vodo, zgornji del pa obrnemo, napolnimo z zemljo, ter v zemljo posadimo neko rastlino, npr. solato. Pokrovček steklenice preluknjamo (npr. z vročim spajkalnikom), skozi njega potegnemo trak narejen iz tkanine. Trak naj sega v zemljo na eni strani in naj bo dovolj dolg, da bo dosegel vodo na drugi strani. Tako boste dobili miniaturno gredico za solato, ki sama črpa vodo iz spodnjega dela v del z zemljo.

3. Malce preprostejša uporaba plastične steklenice se lahko tudi uporabi pri vrtičkanju. Tudi tokrat steklenico odrežemo, tokrat blizu dna. Zgornji, večji del steklenice obrnemo na glavo. Ozek del steklenice vtaknemo v zemljo blizu rastline, katere listov ni priporočljivo močiti (kot npr. paradižnik). Ko rastline zalivamo, vodo zlijemo v odprt del steklenice, voda steče neposredno v zemljo, ne da zmočimo liste občutljive rastline.

Če pobrskate po internetu, boste zlahka našli bolj ali manj preproste ideje, s pomočjo katerih boste spremenili svoje odpadke v uporabne in lepe dodatke. Nekatere izmed idej bodo predstavljene tudi v delavnicah, ki se bodo izvajale v sklopu aprilskega bolšjega trga. Do tedaj pa nas spremljajte v člankih, ki prihajajo.

Zeliščna sekcija – Mojca Premuš

KUD Kosec

Oglejte si tudi