Logo MojaObčina.si

Ljubljana

DANES
27°C
20°C
JUTRI
30°C
16°C
7012

Varujemo dvoživke na Večni poti

Ob Večni poti smo tudi letos postavili varovalno ograjo za dvoživke, s katero jim preprečujemo prehajanje cestišča.

Postavitev ograje so vodili člani Herpetološkega društva - Societas herpetologica slovenica, ki izvajajo projekt Varstva dvoživk na Večni poti. Tako kot vsako leto tudi letos izvajajo večerne obhode ob varovalni ograji, med katerimi pobirajo, popisujejo in prenašajo dvoživke, s čimer želijo omogočiti uspešen razvoj nove generacije žab.
Zaradi trenutnih razmer in omejitev, povezanih s koronavirusom, sodelovanje prostovoljcev pri prenašanju živali zaenkrat ni mogoče.

Visoke zimske temperature so dvoživke spodbudile na vsakoletno pot proti mrestiščem. Ker na svoji poti prečkajo cesto, bodimo obzirni in ustrezno prilagodimo hitrost vožnje. Četudi bomo na cilj prispeli minuto ali dve kasneje, bomo s tem prispevali k višjemu preživetju dvoživk. Ko bodo te uspešno odložile mrest in se preko faze paglavcev preobrazile v mlade žabe, nam bodo našo obzirnost povrnile z njihovim prehranjevanjem. Žabe se namreč pretežno prehranjujejo z majhnimi nevretenčarji, med katerimi predvsem v prehrani rjavih žab prevladujejo ličinke komarjev.

Projekt Varstvo dvoživk na Večni poti že od leta 2010 poteka ob podpori Mestne občine Ljubljana.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi