Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
13°C
10°C
Oceni objavo

Zgodovinski trenutek na Ljubljanskem gradu: Župan Zoran Janković sprejel prvo dostavo bureka z dronom na svetu!

Dostava s pomočjo brezpilotnih zrakoplovov se hitro uveljavlja kot inovativna in hitro rastoča metoda prenosa blaga. Ta tehnologija obeta spremembo načina, kako se prevažajo izdelki, paketi in celo zdravila. V prihodnosti pa bo zagotovo igrala ključno vlogo tudi pri dostavi hrane.

Ljubljana je nedavno postala prizorišče nepozabnega dogodka, ki bo zapisan v zgodovino inovacij - prva dostava bureka in jogurta z dronom na svetu. Brezpilotni letalnik podjetja OneDrone je v zgodnjih jutranjih urah izvedel avtomatizirano misijo čez prestolnico. Pot ga je vodila iz Burek Olimpije do Ljubljanskega gradu, najvišje točke v mestu, kjer ga je sprejel sam župan Ljubljane, Zoran Janković. Celotno potovanje od Bavarskega dvora na dvorišče Ljubljanskega gradu je trajalo manj kot dve minuti. Idejna zasnova tega izjemnega projekta je delo fotografa in režiserja Aleša Bravničaja.

Paket, ki ga je prinesel dron, je vseboval nepogrešljiv del ljubljanske kulinarične scene - burek iz Bureka Olimpije, ki je tudi uradno najboljši burek v mestu, ter jogurt MU z novo grafično podobo iz Ljubljanskih mlekarn. Ta edinstvena dostava predstavlja prvi tovrstni mejnik premikanja meja in novih tehnoloških izzivov v slovenski prestolnici.

Izjemni podvig je omogočilo podjetje OneDrone, ki je z izjemno natančnostjo in skrbjo za varnost izvedlo zgodovinski polet. Projekt je bil izveden v skladu z vsemi predpisi, zakonodajo ter operativnim dovoljenjem, ob upoštevanju vseh zahtevanih varnostnih standardov. Zakonodaja s področja brezpilotnih zrakoplovov je še posebej zahtevna pri izvajanju operacij v urbanih področjih, zato je takšna dostava preko strogega centra mesta velika prelomnica tudi v širšem evropskem merilu.


Projekt je podprlo tudi priznano podjetje WOLT, ki si prizadeva za stalne inovacije ter izboljšanje izkušnje dostave hrane. Ta dogodek je nedvomno pomemben mejnik v razvoju dostave s pomočjo brezpilotnih zrakoplovov ter nakazuje svetlo prihodnost inovacij v ljubljanskem in širšem evropskem prostoru.

Oglejte si tudi