Dne 9.9.2022 se je na Gospodarskem razstavišču odvil dogodek Zelene Verige – Borza ponudbe in povpraševanja po lokalno pridelani hrani.
Ko govorimo o kratkih nabavnih verigah t.i. Zelenih verigah govorimo o sezonski hrani, ki je trajnostno pridelana in predelana ter distribuirana in porabljena v lokalnem okolju. Začetki zelenih nabavnih verig segajo v leto 2015, ko so partnerji Zelenih verig prepoznali veliko priložnost povezovanja lokalne ponudbe in lokalne potrošnje hrane in s tem lokalne samooskrbe v regiji. Zelene verige imajo zato izjemen vpliv na samo kakovost obroka, kar posledično vpliva na samo zdravje potrošnikov. Tudi v gostinstvu in turizmu se na ta način poveča dodana vrednost, ki jo zagotovi lokalni pridelovalec.
Na borzi ponudbe in povpraševanja se je zbralo 54 pridelovalcev ter 10 zadrug, ki v borzi vidijo priložnost prodaje, ki temelji na zaupanju. Ker je neposredni stik tisti, ki prinaša medsebojno zaupanje potrošnikov je slednje najpomembnejša »sestavina« konkurenčne prednosti slovenskih ponudnikov kmetijskih surovin in živil. Da bi se zaupanje do slovenskih ponudnikov še okrepilo, morajo kmetijski pridelovalci in živilska podjetja dobro razumeti kupce, jih spoštovati in zagotavljati ustrezno, lokalno prilagojeno ponudbo. Zaupanje med ponudnikom in kupcem je kompleksen odnos, ki se ustrezno razvija, ko je transparenten.
Partnerji projekta Zelene verige, Zavod za šolstvo Republike Slovenije, Turizem Ljubljana, Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije, Zavod Good place, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije Zadružna zveza Slovenije, Zveza Slovenske podeželske mladine, Univerza v Ljubljani EIT Food Hub, Slovenska turistična organizacija in Turistično gostinska zbornica si želijo dva krat letno organizirati borzo ponudbe in povpraševanja po lokalno pridelani hrani. Hkrati pa želijo v obliki festivala lokalne hrane odpreti vrata neposrednim potrošnikom, katerega namen bi bil informiranje in izobraževanje potrošnikov, saj je dobro informiran in izobražen potrošnik tisti, ki posega po kakovostni in lokalno pridelani hrani.
Projekt Zelene verige tako spodbuja prehransko varnost, krepi skrb za okolje in ohranja delovna mesta na podeželju ter s tem urejeno krajino in skladnejši regionalni razvoj.




