Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Prava 'razsvetljava'

Z avtentičnostjo do inteligence

Z Avtentičnostjo do Inteligence (8/8)


 

Upam, da vas pričujoča serija prispevkov navdihuje in dreza v poglobitev. Po mojem ni bolj pomenljive poti od te. Živeti brez... vsaj poskusa... doživetja avtentičnosti, je podoben ustvarjalnosti brez prave svetlobe. Življenje brez prave 'razsvetljave' je neprimerljivo težje, ker nimamo vodnika, ki bi nas vodil skozi nepregledno množico mentalnih nejasnosti... avtentičnost je ta razsvetljava. Telesna seksualnost je pot do neke stopnje avtentičnosti, a njena slabost je, da potrebuje doraslost dveh, da skozi prefinjen in subtilen ples energij lahko presežeta telesnost in se zaupljivo prepustita objemu neznanega.


 

To ni lahko, ker nas neznano plaši in hipoma prebudi varnostne ščite uma, ki ne dovoljujejo predaje. Mistična pot ne potrebuje drugega človeka, da pripelje do avtentičnosti in to je velika Pravičnost življenja, ki je samega sebe postavilo v vsakega človeka. Mistik, celovit človek, šaman..., imenujte ga kakor želite..., ljubimka z življenjem, skrivnostjo, nespoznavnim, vesoljem, bogom..., tudi to imenujte, kakor vam je ljubo..., sam v tišini uma in pomirjenosti srca.


 

Življenju v človeku zadostuje drobna razpokica 'notranje tišine', v katerega zarine svoje korenine, da se razcveti v vsej svoji lepoti, ne glede na to, iz kakšnega miselnega izhodišča človek izhaja. Če prebirate te vrstice z živim duhom, potem je to morda za vas točke preobrata v procesu vaše rasti in ste pripravljeni na Jasnost, dorasli za objem tišine in zaupanje življenjskemu procesu. Zame je to ganljivost brez primere in čudež najvišje vrste, kadar nekomu uspe življenjsko dogajanje pretakati skozi sebe, ne da bi se zatikalo ob sodbo, pričakovanje, pomilovanje, gnev... .


 

Nihče vam ne more dati avtentičnosti, nihče vas ne more vzgojiti vanjo. Lahko vas učijo poklica, veščine in spretnosti, koristne družbenemu kolesju, a avtentičnost leži pod vsem tem. Zdrami se, kadar pozornost obrnemo nanjo in jo začnemo privabljati k oživitvi kot plašno divjo žival. Ko jo oplazi prvi žarek ljubeče pozornosti, utripne v upanju po oživitvi kot shiranka. Ne bojte se razjasnitev, ki vam jih prinese, čeprav so uvidi sprva lahko neprijetni. Avtentičnost presije ščit, ki jo duši... jaz, njegove ideje, predstave in razlage.. in uvid v samega sebe nas lahko prestraši. V tem trenutku se je dobro spomniti, da je strah izmislek uma, ki se boji za svoj 'mali obstoj' in smelo vstopimo vanj v čisti jasnosti, čemu se odpovedujemo.


 

Za Hosto Marjeta Šumrada


 

Oglejte si tudi