Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Akupresura – zdravljenje z dotikom

Poživite svoje telo z akupresuro in prebudite naravne sposobnosti samozdravljenja telesa.

Ena najstarejših metod zdravljenja je zdravljenje z dotikom. Na Kitajskem so razvili prav posebno metodo, danes že vsem poznano akupresuro.  Akupresura sega 5000 let v zgodovino, razvijati pa se je zagotovo začela že tisočletja prej. Ljudje so spoznavali, kako jim pritisk na določene točke na telesu blaži tegobe.

Akupresura je podobna akupunkturi, le da se ne uporablja iglic, ampak se točke stimulira s pritiskom prstov. Kitajci poznajo 365 osnovnih točk ter čez 500 posebnih, ki pa so redko v uporabi.  Večina točk leži na meridianih oziroma energijskih poteh, ki tečejo po telesu. Na točke lahko blažje ali močneje pritiskamo  ali pa jih tapkamo z namenom, da stimuliramo in okrepimo energijo, po kitajsko qi (či) . S tem odstranimo nastale energijske blokade in energija lahko prosto steče po meridianskem sistemu.

Akupresura ni boleča kot njena sestra akupunktura, tako se lahko bolje in globlje sprostimo ter se odpremo močnejšemu toku energije. Terapevt lahko poleg akupresure med terapijo uporablja še tehnike globinskega sproščanja ter pogovora o vzrokih za nastanek težav. Tako nam pomaga na nov način ozavestiti telo in stimulira sposobnosti telesa, da se samo zdravi.

Akupresura je učinkovita protibolečinska metoda,  pospešuje prekrvavitev, ponovno nas spravi v ravnovesje in okrepi naš imunski sistem ter vitalnost. Pritiski na točke stimulirajo živčevje, delovanje  organov in hormonskih žlez, ki začnejo izločati endorfine oziroma tako imenovane hormone sreče. Vpliva torej tudi na avtonomni živčni sistem (ki uravnava hormone, tlak ter srčni utrip), nad katerim sami nimamo neposrednega nadzora.

Metoda je učinkovita pri vseh vrstah težav kot so glavoboli in migrene, stres, izčrpanost, psihične težave, čustveno neravnovesje, nespečnost, bolečine v vratu, ramenih in križu, fibromialgija, težave s sklepi, s kostmi, slabost, težave s prebavo ali bolečine v želodcu oz. trebušni votlini, vrtoglavica, težave z odvisnostjo, težave z menstruacijo, menopavzo in neplodnostjo, težave v spolnosti ... Pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi.  Pripomore k boljšemu delovanju srca in ožilja, hitrejšemu okrevanju po poškodbah in boleznih. Akupresura se ne izvaja pri nalezljivih boleznih kože, infekcijah (lahko pa takrat izvajamo samomasažo z akupresuro), opeklinah ali v nosečnosti, saj pritisk na nekatere točke lahko hitreje sproži porod.

Kitajke že od nekdaj uporabljajo akupresuro za lajšanje bolečin pri porodu in se zavedajo, da pripomore tudi k pomlajevanju in hitrejšemu raztrupljanju organizma. Zaradi tega je tudi priporočjiva po dolgotrajnem zdravljenju s kemičnimi zdravili.  Z jemanjem zdravil obremenimo organe, energijski sistem se oslabi in energija lahko začne zastajati. Z akupresuro ponovno odpremo in poživimo energijski sistem, v globljem sproščenem stanju pa se napolnimo s svežo energijo. Telo začne hitreje izločati toksine iz telesa in se lahko lažje okrepi.

Pri akupresuri lahko uporabljamo razne pripomočke, kot so valjčki, paličice in žogice ter tako povečamo učinkovitost delovanja terapije. Najbolj prijeten pa je vsekakor človeški dotik. Človeški stik v polju srca napravi prostor energiji duha oziroma po kitajsko shen qi  (šen či) 神气 in nas poveže z našim bistvom. Med terapijo nastane polje, v katerem se poponoma sprostimo in povežemo s sabo in v takem stanju lahko vstopamo tudi do novih idej, kreativnosti in življenjskega zanosa. To pa je pogoj, da v polnosti ohranjamo naše zdravje. V polnem ravnovesju smo bolj sproščeni, koža zasije in izgledamo mlajši ter srečnejši.

Leja Benedičič

Oglejte si tudi