Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

ZAČETEK NOVEGA LETA NA TRDNIH TEMELJIH USPEŠNEGA LETA 2018

Turizem Ljubljana začenja leto 2019 na trdnih temeljih minulega leta, ki je, med drugim, prineslo osem mednarodnih priznanj in nagrad za uspešen razvoj ljubljanskega turizma, daljšo dobo bivanja turistov v mestu in presežena dva milijona prenočitev že v oktobru – kot rezultat uresničevanja ključnih strateških ciljev turizma v Ljubljani. To so: desezonalizacija obiska, daljšanje dobe bivanja turistov, kakovostna ponudba in posledično večja turistična poraba ter usmerjanje turističnih tokov iz ožjega mestnega središča na druga območja Ljubljane in v regijo Osrednja Slovenija.

 

Priznanja in nagrade

Turizem Ljubljana je lani prejel več nagrad in priznanj: Brko turo, edinstveno kulturno doživetje Turizma Ljubljana, je uredništvo revije EasyJet Travel Magazine decembra razglasilo za najboljšo vodeno kolesarsko turo leta 2018.Novembra je v Bruslju prejel nagrado za najboljše evropsko mesto na področju trajnostnega razvoja v okviru prve izvedbe projekta »Evropska prestolnica pametnega turizma«. Na oktobrski prireditvi Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018 v sklopu Dnevov slovenskega turizma je Ljubljana prejela priznanje za najlepše urejeno mestno jedro (Gallusovo nabrežje). V sklopu Dnevov slovenske uprave (septembra) je prejel nagrado Premik naprej 2018 za najboljšo izboljšavo v javni upravi za izvedbo »Borze lokalnih živil« (februarja – zatem jo je pripravil še novembra). Za promocijske aktivnosti v Plečnikovem letu je Turizem Ljubljana junija prejel nagrado Emerging Europe za najboljšo turistično kampanjo leta. Maja je prejel nagrado Pink Dragon Award, priznanje za doprinos k razvoju nišnega turizma in vpeljevanju odličnih praks pri spoštovanju različnosti v sklopu festivala Pink Week. Na eni največjih in najpomembnejših turističnih borz na svetu, ITB Berlin, je marca prejel nagrado za najboljšo trajnostno destinacijo v kategoriji Best Destination of Europe. Jubilejna izvedba največje poslovne borze v Novi Evropi Convente pa je Ljubljani januarja prinesla prestižen naziv najboljše destinacije za organizacijo poslovnih srečanj, kongresov in motivacijskih potovanj v kategoriji mest, ki lahko gostijo do dva tisoč oseb.

Več kot dva milijona prenočitev in daljšanje dobe bivanja turistov

Od januarja do konca novembra lani so v ljubljanskih nastanitvenih zmogljivostih našteli 2.224.609 prenočitev. Največ je bilo prenočitev gostov iz Italije (desetina), Nemčije (7,7 odstotka), azijskih držav (6,8 odstotka), ZDA (6,6 odstotka), Velike Britanije (6,1 odstotka) in Francije (4,2 odstotka). Prenočitev tujih gostov je bilo 96,4 odstotka.Povprečna dolžina bivanja turistov je bila 2,4 dni.

Odličen turistični obisk v prazničnem decembru

V začetku januarja so se zaprle še zadnje sejemske in gostinske hiške, ki so bile domala ves december osrednje družabno prizorišče v mestu. December je z okrasitvijo mesta, prazničnim sejmom in številnimi prireditvami eden najživahnejših mesecev v letu, v tem času pa je čedalje večji tudi turistični obisk mesta.

V turističnih informacijskih centrih, TIC ob Tromostovju in STIC na Krekovem trgu, so decembra našteli 21.502 obiskovalcev ali 11 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2017. Domačih obiskovalcev je bilo 3561, šest odstotkov več kot leto prej več, tujih 17.941 ali 12 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2017. Obisk spletnega mesta Visit Ljubljana pa je bil rekorden: obiskalo ga je največ ljudi doslej, 182.348.

Vodniki Turizma Ljubljana so imeli decembra 136 naročenih vodenih ogledov mesta ali skoraj četrtino več kot leto prej. Nanj so popeljali skupaj 3395 turistov. Manjše število turistov kot decembra leta 2017 pa se je udeležilo rednih vodenj po mestu – 314 (leta 2017: 533).

Čedalje bolj priljubljena turistična kartica

Čedalje več obiskovalcev si pred ogledom mesta zagotovi Ljubljansko turistično kartico Urbana (LTKU), ki omogoča brezplačne ali ugodnejše oglede zanimivosti in druge storitve. Lani je Turizem Ljubljana prodal 8600 kartic – 53 odstotkov več kot leta 2017.

Turisti so kartico najpogosteje uporabljali za prevoze z avtobusi LPP po Ljubljani, oglede Ljubljanskega gradu, Muzeja iluzij in Narodnega muzeja Slovenije, vožnje z ladjico po Ljubljanici in vlakcem Urban, vodene oglede mesta in izposojo koles.

Seznam ponudnikov ugodnosti, ki jih prinaša kartica, se je lani povečal, poleg tega je LTKU od lanskega poletja na prodaj in v prevzem (za tiste, ki so jo naročili po spletu) tudi na letališču Jožeta Pučnika na Brniku, imetnikom pa omogoča prevoze na rednih avtobusnih povezavah med brniškim letališčem in Ljubljano, ne glede na prevoznika, LPP in Alpetour.

Oglejte si tudi