Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

V ZOO Ljubljana počitnice začenjamo z odprtjem nenavadnega bobrišča

Na prvi počitniški dan bodo v Živalskem vrtu potekale številne ustvarjalne in poučne dejavnosti, na katerih bodo glavno vlogo imeli bobri.

Živalski gradbeni rekorderji – borbi so dobili novo domovanje

 

V Živalskem vrtu Ljubljana kanadski bobri domujejo že od leta 1992. Njihov dom bil doslej bajer v bližini morskih levov, bobrišče pa so si uredili v nadvodnih podzemnih brlogih z zračniki, kjer bivajo in kotijo mladiče.
Ker so večinoma nočno dejavne živali, so jih lahko obiskovalci doslej opazovali le pozno popoldne, ko so priplavali iz bobrišča in na nočnih programih kot sta Taborjenje ter Nočno vodenje. Bobre, tako kot ostale živali, pa želimo prikazovati tako, da bodo stalno na ogled vsem obiskovalcem, pri tem pa se bodo tudi dobro počutili, ''skriti'' v svojem bivališču. Zato smo s pomočjo sponzorja OBI zanje v gozdu ob mlaki zgradili novo bobrišče z jezom, ki je nekakšna maketa bobrišč v naravi. Obiskovalci bodo lahko v bobrišče vstopili in si iz neposredne bližine ogledali tudi tisti bolj skriti del njihovega življenja znotraj bobrišča.
Obiskovalce ob tem prosimo, da jih tiho in mirno opazujejo ter jih ne vznemirjajo med njihovim počitkom in dejavnostjo v jezercu ali na bregovih.

Ali ste vedeli, da so bobri živalski rekorderji v gradnji bivališč ter pravi ekosistemski inženirji? Njihovi jezovi so naravni zadrževalniki in čistilne naprave voda, obenem pa so jezerca za jezovi izredno pomemben življenjski prostor za številne vrste vodnih in obvodnih živali in rastlin.



Bobrova družina v ZOO Ljubljana trenutno družina šteje odrasel par ter 6 njunih potomcev. Starša Obi in Bobi sta k nam prišla leta 2015 iz živalskega vrta Brno na Češkem.

V ZOO Ljubljana smo letos pozdravili številne mladičke

V živalskem vrtu nas še posebej navdušujejo naraščaji naših živali. Letos že pestujejo antilope, alpake, indijski ježevec, zebuji, marmozetke, damjeki, navadni jeleni, divji prašiči, losi ter severni jeleni. V kratkem naraščaj pričakujejo tudi pri kozorogih.

Letna vstopnica po znižani ceni

Za prijazno popotnico v počitnice vam ponujamo za 40% znižano letno vstopnico že teden dni prej, kot prejšnja leta, in sicer od sobote, 22. junija 2019, naprej. Znižano letno vstopnico lahko za ceno treh dnevnih vstopnic koristite vse dni do konca leta, z njo pa pridobite še številne ugodnosti pri ostalih programih ZOO Ljubljana.

Oglejte si tudi