Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Edinstvene Ikone, Zakladi ruskih muzejev na ogled Mestnem muzeju Ljubljana!

Letošnje poletje ne zamudite edinstvene priložnosti za ogled izjemne svetovne dediščine: v ljubljanskem Mestnem muzeju je na ogled razstava več kot 80 ruskih ikon iz vodilnih ruskih muzejev.
Izbor 85 ikon iz obdobja od poznega srednjega veka do 20. stoletja predstavlja zaokroženo zgodbo motiva in podobe Matere božje, kolektivnega simbola pravoslavnega vzhoda. Umetnine predstavljajo edinstven vpogled v rusko kulturo in duhovnost ter odpirajo priložnost za soočenje z bogato rusko kulturno dediščino ikonskega slikarstva.

Kustosi treh največjih ruskih muzejev – moskovske Državne Tretjakovske galerije, Muzeja umetnosti v Jaroslavlju ter Državnega zgodovinskega in umetnostnega muzeja Sergiev Posad, – so se odločili razstaviti ikone, ki v pravoslavju častijo Mater božjo. Kronološko razstava pokriva obdobje od konca 13. do začetka 20. stoletja. Na razstavi bodo tako predstavljene ikone, ki so stale v rdečem kotu vsake ruske hiše, velike cerkvene ikone in manjše podobe, okrašene z dragocenimi zakladi.

Umetniška dela, predstavljena na razstavi, odražajo zapleteno in raznoliko ikonografijo ter tipologijo ruskih ikon. Med njimi izstopajo zlasti ikone s podobo Matere božje z Detetom, ki pomeni pomemben vidik čaščenja Device Marije v pravoslavju. Kot govori izročilo, naj bi prve ikone Matere božje z Detetom Jezusom naslikal že evangelist Luka. Častili so jih kot čudežna dela, izdelali številne njihove reprodukcije, mnoge med njimi so postale znane kot čudodelne.

Pravoslavne ikone, ki jih vidimo na razstavi, se razlikujejo po obdobjih in slogovnih značilnostih, skupna pa sta jim tema čaščenja Matere božje in dejstvo, da so prav vse resnični zakladi ruske kulture.


Program ob razstavi:

čet, 6. 6., ob 18:30 *| Vodstvo z Blažem Peršinom in Blažem Vurnikom, avtorjema razstavnega koncepta IKONE, MGML ter Borutom Vogelnikom, članom skupine IRWIN

čet, 30. 5., ob 18:30* | Vodstvo z Miranom Moharjem, slikarjem in oblikovalcem

čet, 13. 6., ob 18:30*| Vodstvo z Barbaro Savenc, umetnostno zgodovinarko in muzejsko svetovalko iz MGML

3., 4., 5. in 10. 6.* | Šola slikanja s Petrom Ciuho
Delavnica slikanja ikon pod vodstvom mentorja Petra Ciuhe, akad. slik. Primerno tudi za začetnike! Cena je 80 EUR za 4 srečanja.

Vsak dan ob polni uri v juliju in avgustu | 30-minutna vodstva v slovenščini ali angleščini.

Petki, 14. 6., 5. 7. in 23. 8., od 18:00 do 22:00 | Ikonični petki, pozno večerni ogled razstave + DJ in pijaèa v muzejskem atriju.

Podaljšan poletni odpirali čas muzeja: julij in avgust, od pon do ned, od 10.00 do 18.00, čet do 21.00.

Oglejte si tudi