Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

V Ljubljani je maj posvečen čebelam

V Ljubljani čebelam pozornost posvečamo vse leto, saj se zavedamo, da brez čebel in drugih opraševalcev ni življenja. Še posebej jih v ospredje postavljamo maja, ko praznujemo svetovni dan čebel, ki so ga Združeni narodi razglasili prav na pobudo Slovenije.

V okviru obeleževanja meseca čebel je v Steklenem atriju Mestne hiše na ogled razstava Čebela v Ljubljani, na kateri predstavljamo pestro dogajanje na področju urbanega čebelarjenja, ki se je v Ljubljani razcvetelo v zadnjih letih. Obiskovalci se lahko seznanijo s Čebeljo potjo, ki smo jo zasnovali v sklopu programa Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016, danes pa predstavlja gibanje, ki združuje čebelarje, ponudnike čebeljih pridelkov in izdelkov, specializirane trgovine s čebeljimi motivi in ponudniki medenih sladic ter napitkov, njeni člani so tudi različne kulturne in izobraževalne ustanove ter specializirana podjetja, pridružena pa so še območja biotske raznovrstnosti in kulturna obeležja v mestu.

Na razstavi predstavljamo tudi izkušnje in znanje, ki ga v evropskih projektih BeePathNet– mreža čebeljih poti in BeePathNet Reloaded uspešno prenašamo v druga evropska mesta.


Prva anamorfna poslikava v Ljubljani

Razstavo v Steklenem atriju Mestne hiše bo popestril priznani hrvaški umetnik in Guinnessov rekorder Filip Mrvelj, ki bo poskrbel za prvo anamorfno poslikavo v Ljubljani. Njegova 3D poslikava bo zaživela prav na svetovni dan čebel, z njo pa želimo skupaj s partnerjem Čebelje poti, podjetjem A1, opozoriti na pomen čebel in medovitih rastlin za njihov obstoj.

3D doživetje bo obiskovalcem na ogled že med nastajanjem v Mestni hiši, v petek in soboto, 20. in 21. maja, pa bo v svoji končni podobi postavljeno na Prešernovem trgu, kjer se bodo obiskovalci lahko sprehodili po polju cvetlic, polnem čebel, in fotografirali v 3D umetnini.


Tržni dan na svetovni dan čebel

V petek, 20. maja, na svetovni dan čebel, pred Mestno hišo pripravljamo Tržni dan. Med 9. in 17. uro se bodo predstavljali številni ponudniki, ki bodo osveščali o pomenu čebel, promovirali urbano čebelarjenje, aktivnosti in izdelke iz medu. Obiskovalci bodo lahko kupili literaturo s čebelarsko tematiko, izdelke iz cvetnega prahu in med.

Na tržnem dnevu se bodo predstavili tudi Skupnost zavarovanih območij narave Slovenije, Krajinski parki Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, Ljubljansko barje in Kolpa, Regionalni park Kozjanski park, Triglavski narodni park, ob tem bo potekala tudi promocija pomena opraševanja in zavarovanih območjih narave Slovenije.

Turizem Ljubljana bo ob 10. in 17. uri ponudil brezplačno vodenje po Čebelji poti.


Pester program meseca čebel

Na Mestni občini Ljubljana skupaj s partnerji pripravljamo pester program, v središču katerega so čebele in skrb za njih. Celoten program si lahko ogledate tukaj.


Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle

V okviru meseca čebel bomo nadaljevali tudi z akcijo pozne košnje, ki smo jo poimenovali Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle. Cvetoči travniki so raj za opraševalce, ki oprašujejo kulturne rastline, ki nam dajejo hrano. Čebele in drugi opraševalci so tudi indikator zdravega okolja, zato s pozno košnjo želimo še izboljšati pogoje za njihovo prehranjevanje in obstoj.

Pozno košnjo bomo letos izvajali na nekaterih zelenih površinah Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, na Grajskem griču, ob Cukrarni, v Parku Barje na Rakovi jelši ter ob mestnih vrtičkih Grba, Rakova jelša in Brod -Vižmarje.

Oglejte si tudi