Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
8°C
TOR.
26°C
11°C
Oceni objavo

Tradicionalni Pozdrav brucem prvi študijski dan na Kongresnem trgu v znamenju zdravja in glasbe

Ljubljana, 27. 9. 2023 – Univerza v Ljubljani (UL) skupaj s Študentskim svetom UL (ŠS UL) za brucke in bruce tudi letos pripravlja tradicionalni dogodek Pozdrav brucem, ki bo v ponedeljek, 2. oktobra, med 16. in 20. uro na Kongresnem trgu v Ljubljani. Študentke in študente bodo z odra pozdravili rektor UL, prof. dr. Gregor Majdič, predsednik Študentskega sveta Univerze v Ljubljani (ŠS UL) Miha Kosec in župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković, na odru pa se jim bodo pridružili tudi dekani 23 fakultet in 3 akademij Univerze v Ljubljani – najstarejše, največje in najbolj uspešne visokošolske in znanstvenoraziskovalne ustanove v Sloveniji. Dogodek bo letos zaznamovan s prizadevanji za promocijo zdravja med študenti – na dogodku bo sodelovalo devet organizacij in inštitucij, ki bodo obiskovalke in obiskovalce spodbujali k bolj zdravem življenjskem slogu in jim pomagali z informacijami – in pa glasbo: nastopili bodo Plateau, skupina Slon in Sadež ter Masayah. 

»Vstop v študentsko življenje je velika prelomnica. Na Univerzi v Ljubljani bomo skušali bruckam in brucem čim bolj pomagati pri tem zahtevnem prehodu, začenši s ponedeljkovo prireditvijo, na kateri se bodo lahko povezali s starejšimi kolegicami in kolegi ter pogovorili z našimi strokovnimi sodelavkami in sodelavci z Rektorata UL, ki so jim v teku študijskega procesa vedno na voljo in v oporo. Želimo si, da bi se na naši Univerzi vse študentke in študenti počutili vključeno in varno, saj lahko le v takšnem okolju optimalno izkoristijo svoje potenciale in talente,« pred prvim dnem novega študijskega leta sporoča rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič

»Vsakoletni Pozdrav brucev je svečano-študentsko-zabavni dogodek, ki poteka na prvi študijski popoldan na Kongresnem trgu. Namenjen je toplemu sprejemu novopečenih brucev, ki začenjajo svojo študijsko pot in hkratni predstavitvi obštudijskih aktivnosti članic. Manjkalo ne bo tudi svečanih in spodbudnih govorov, kakšnega prigrizka, glasbe ter vseštudentskega druženja,« napoveduje predsednik Študentskega sveta UL Miha Kosec. 

Študentkam in študentom se bodo na 56 stojnicah, razprostrtih po Kongresnem trgu, predstavili študentski sveti fakultet in akademij UL, nekatere strokovne službe Rektorata UL (Mreža klubov alumnov UL, Center za obštudijsko dejavnost, Univerzitetna služba za umetniško dejavnost in Projektna pisarna UL, ki bo predstavila zvezo desetih evropskih univerz EUTOPIA, katere članica je tudi UL), različne kulturne organizacije in inštitucije, ki bodo obiskovalke in obiskovalce seznanile s kulturnim dogajanjem v prestolnici in jim podelile tudi brezplačne vstopnice za ogled predstav in dogodkov (Center kulture Španski borci, Drama, Slovensko mladinsko gledališče, Mestno gledališče ljubljansko, Prirodoslovni muzej Slovenije, Plesni teater, Muzej in galerije mesta Ljubljane), Mestna knjižnica Ljubljana, Akademska folklorna skupina France Marolt, Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, Grex Symphoniacorum – študentski simfonični orkester UL in Akademski pevski zbor Tone Tomšič UL, ki bo brucke in bruce z odra pozdravil tudi z akademsko himno. 

Novost na letošnjem tradicionalnem dogodku je prisotnost različnih inštitucij in organizacij s področja zdravja. UL in ŠS UL želita na ta način obiskovalke in obiskovalce dogodka, predvsem pa študentke in študente, ozavestiti o pomenu preventivnih aktivnosti za zdravje in spodbuditi k bolj zdravem življenjskem slogu. Obiskovalke in obiskovalci bodo na stojnicah Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani, NIJZ, Društev študentov medicine Slovenije, Društva študentov psihologije, Rdečega križa Slovenije in Združenja DrogArt brezplačno opravili razne meritve, s katerimi bodo dobili vpogled v svoje zdravje in prejeli smernice in nasvete za izboljšanje svojega počutja. 

 

Urnik dogajanja: 

  • 16.00 Začetek dogodka z odprtjem stojnic, glasbena skupina Plateau 
  • 17.00–17.30 Protokolarni del dogodka z nagovorom predsednika ŠS UL, župana MOL in rektorja UL 
  • 17.45 Nastop skupine Slon in Sadež
  • 19.00  Nastop izvajalke Masayah 
  • 20.00  Konec prireditve

 

O nastopajočih: 

Glasbeno skupino Plateau sestavljajo Gašper Turk (kitara in vokal), Martin Koncilija (bas kitara in vokal), Aljaž Ogulin (bobni) in Andrej Kaferle (klaviature). Navdušujejo s pesmimi kot so Najdem te še kdaj, Levi govorijo in Nova koža, konec oktobra načrtujejo objavo novega albuma. 

Skupina Slon in Sadež sta Igor Bračič in Jure Karas, slovenski zabavno-glasbeni duet, ki je nastal leta 2001. Glasbo, ki jo povezujeta z zabavo, sta do danes zapečatila z izdajo štirih glasbenih albumov in radijskega skeča. 

Masayah (Mia Puhar Rodin) je izjemno priljubljena slovenska raperka in glasbenica, ki se ukvarja s hip hop in akustično glasbo. Njene družbenokritične skladbe, ki se sklicujejo na mladost, neenakost, diskriminacijo in zasvojenost s tehnologijo, so ene izmed najbolj predvajanih pesmi. S hitom Ni panike se je v lanskem letu uvrstila na vrh lestvice najbolj predvajanih skladb, v letošnjem letu pa je prejela Zlato piščal za novinko leta.

(vir: uni-lj.si)

Oglejte si tudi