Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Spletni dnevnik za spremljanje zavržkov hrane v gospodinjstvih

V Društvu Ekologi brez meja smo oblikovali 7-dnevni dnevnik zavržene hrane v gospodinjstvu, da bi vam pomagali razumeti, kako ravnati s hrano, da ta kljub vsem naporom ne bo končala na odlagališčih. Z našo pomočjo boste lahko spremljali, katere vrste hrane zavržete, kdaj končajo v odpadkih in zakaj do tega pride.
Vsako leto V Sloveniji zavržemo približno 168.000 ton hrane ali 82 kilogramov na osebo. Hrano zavržemo pri pridelovalcih, v predelovalni industriji, trgovini, gospodinjstvih in gostinstvu. Z njo zavržemo tudi vso energijo, vodo, embalažo, ki smo jo porabili zanjo.

 

In to še ni vse - zavrženo hrano moramo obdelati, predelati in odložiti, kar je še dodaten strošek. Večina je konča na odlagališčih, kjer gnije in prispeva velik delež k nastajanju metana, pomembnega toplogrednega plina, ki ima več kot dvajsetkrat močnejšo sposobnost zadrževanja toplote kot ogljikov dioksid. Nekaj je konča v bioplinarnah in del v kompostarnah.

 

Zavržena hrana je posledica cele vrste dejavnikov, a najprej gre za naše odločitve in ravnanja.

 

V Društvu Ekologi brez meja smo za vas oblikovali 7-dnevni dnevnik zavržene hrane v gospodinjstvu, da bi vam pomagali razumeti, kako ravnati s hrano, da ta kljub vsem naporom ne bo končala na odlagališčih. Z našo pomočjo boste lahko spremljali, katere vrste hrane zavržete, kdaj končajo v odpadkih in zakaj do tega pride.

Vodenje dnevnika je relativno preprosto, navodila pa so na voljo tu. Podatke lahko vnašate neposredno na spletno stran. Za vnašanje podatkov se morate prijaviti.


Namen dnevnika je, da sami ocenite svoje vsakdanje ravnanje pri nabavi, shranjevanju, pripravi, rabi in zavrženju hrane v vašem gospodinjstvu. Prosimo vas, da dnevnik izpolnjujete 7 dni, za vsak obrok posebej (zajtrk, malica, kosilo, večerja). Čas imate do petka, 14. novembra 2014. Za tem bo sledilo ponovno sedemdnevno obdobje izpolnjevanja in preizkus orodij za zmanjšanje količin zavržene hrane.


Kot hrano razumemo vsak izdelek, namenjen človeškemu použitju, prehrani - v kakršnikoli obliki, embalaži, stanju. Evidenco vodite za celotno gospodinjstvo – ne glede na število članov.

 

Zabeležite vso zavrženo hrano po vsakem obroku in med obroki. Zabeležite hrano, ki jo zavržete po čiščenju hladilnika/zamrzovalnika. V dnevnik zapišite tudi organske ostanke, ki so še (npr. olupki, odrezki, zelenje, ...) ali niso užitni (npr. olupki banan).

 

V primeru, da ste jedli zunaj (npr. v restavraciji), pripišite, če ste pustili hrano na krožniku in oceno količine.

 

Zabeležite predvsem:

  • katero hrano mečete proč, npr. zelenjavo, kruh, žemlje, jabolka, testenine, ...
  • koliko hrane zavržete, hrano stehtajte, ali pa uporabite opis količine (npr. eno pest, veliko zajemalko, pol krožnika, četrt skodelice, ...)
  • kam odvržete hrano, npr. v odtok, v zabojnik za biološke odpadke, na kompost, za krmo domačim živalim, v črn zabojnik, ...
  • zakaj ste hrano vrgli proč, npr. skuhali preveč, pretekel datum, prevelika porcija, čuden vonj ali izgled, ...
  • razlog, če niste zavrgli nič hrane :) npr. shranili ostanke, bili v restavraciji, pojedli vse, ...

Vse sodelujoča gospodinjstva bodo po koncu spremljanja dnevnika nagrajena s simbolično nagrado, tri izžrebana gospodinjstva pa bodo prejela prav posebne nagrade. 

 

Želimo vam veliko uspeha in zabave pri izpolnjevanju ter da boste ugotovili glavni razlog za zavržke v vašem gospodinjstvu. Že vnaprej hvala vsem za sodelovanje, saj lahko samo skupaj hitreje premikamo meje!


Oglejte si tudi