Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Pomagajmo pri rehabilitaciji športnika Matica Pirnata

Spoštovani vsi dobri ljudje. 

Športnik in velik ljubitelj ameriškega nogometa, Matic Pirnat, je dolgoletni igralec ameriškega nogometa v klubu Ljubljana Silverhawks, ki je zadnja tri leta treniral ekipo domžalskih Tigrov.
Matic je 1. julija lani, na tekmi v Salzburgu, utrpel hudo poškodo kolena, ki zahteva dolgo in predvsem zahtevno rehabilitacijo, za katero je porabil že skoraj vse svoje prihranke. Terapije v tem primeru žel niso dovolj, saj je poškodba tako huda, da zahteva strokovno pomoč fizioterapevta in nekatere ostale pripomočke, ki jih zdravstveno zavarovanje ne pokriva.

Ker mu želimo pomagati, objavljamo njegovo zgodbo in vas pozivamo, da po svojih zmožnostih pomagate tudi sami, saj šteje vsak evro. K dobremu dejanju povabite tudi svoje znance, prijatelje, sorodnike...

Skupaj smo lahko del uspešne zgodbe.
Maticu lahko pomagate preko strani GoFundMe na povezavi TUKAJ.

Dragi prijatelji in navijači ameriškega nogometa!


S to kampanjo začenjam, da bi zbral sredstva za rehabilitacijo po hudi poškodbi kolena, ki sem jo utrpel med igranjem ameriškega nogometa. Zadnjih sedem mesecev sem zelo trdo delal, da bi se postavil na noge, ampak na žalost bo pot do polne rehabiliacije še zelo dolga in težka. Zelo bom cenil kakršno koli pomoč, ki mi bo pomagala na moji poti. 

Ljubezen do ameriškega nogometa

Z ameriškim nogometom sem se začel ukvarjati pri 16. letih. Igral sem ga v Sloveniji in v Avstriji. Po zaključeni igralski karieri sem postal trener. Večkrat sem tudi obiskal Združene države Amerike, ker sem se želel še bolj izobraziti v tej smeri. Ameriški nogomet je moja strast. Rad ga treniram. Rad ga igram. Rad ga gledam. Mislim, da ameriški nogomet veliko doprinese k vzgoji in razvoju mladih igralcev in igralk. Jaz ne bi bil enaka oseba, kot sem, če ameriški nogomet ne bi bil del mojega življenja. Zadnja tri leta sem bil glavni trener domžalskih Tigrov. Tekmovali smo v tretji avstrijski ligi. Ker nam je ob lanske sezone primanljkovalo igralskega kadra, sem ekipi najbolj pomagal s tem, da sem oblekel dres in se jim pridružil kot igralec na igrišču. 

Poškodba

Poškodoval sem se 1. julija 2018 v Salzburgu. Na zadnji tekmi, 34 sekund pred koncem, se mi je eden od igralcev zaletel neposredno v koleno ravno, ko sem želel spremeniti smer in sem imel vso težo na nogi. Zaradi udarca se mi je koleno izpahnilo nazaj. Z rešilcem so me odpeljali do najbližje urgence, kjer so mi imobilizirali nogo. Nato pa sem se z avtobusom odpravil nazaj v Slovenijo. V Sloveniji so me takoj sprejeli na Travmatološki kliniki UKC Ljubljana, kjer sem imel 5. julija 2018 operacijo. Anasteziolog je dejal, da še ni videl tako hudo poškodovanega kolena in tako odprtega kolena med operacijo. 
Poškodoval sem si skoraj vse strukture v kolenu. Popolnoma se je strgala sprednja križna vez in zunanja kolateralna vez, delno pa tudi zadnja križna in notranja kolateralna vez. Meniskus se je popolnoma odtrgal s kosti, poškodoval se je tudi hrustanec. Imel sem kompresijski zlom glavice stegnenice, strgali sta se tudi kita dolge glave dvoglave stegenske mišice in mišica popliteus. Poškodovanih je bilo še kar nekaj drugih struktur. Poleg tega pa se je močno poškodoval peronalni živec in, kot se je kasneje izkazalo, tudi ishiadični živec. 

Rehabilitacija

Hospitaliziran sem bil dva tedna. Ko sem zapustil bolnišnico, sem bil zmožen narediti le 50 metrov. Prve tri mesece je bila noga v longeti popolnoma iztegnjena, dokler se ni oteklina dovolj zmanjšala in sem lahko malo obremenil nogo. S fizioterapijo sem pričel kmalu po prihodu domov. Od septembra 2018 naprej imam fizioterapijo petkrat tedensko (ponedeljek in sreda šest ur, torek in četrtek uro in pol, petek pet ur). Poleg tega naredim veliko vaj tudi doma. Prvi trije meseci po poškodbi so bili zelo zahtevni ne samo zame, ampak tudi za mojo družino in punco. Potreboval sem pomoč pri vseh vsakodnevnih opravilih (obleči se, stuširati se, iti na fizioterapijo …). Sčasoma se je stanje izboljševalo. Malo pred božičem (171 dni po poškodbi) sem končno lahko zapustil stanovanje brez bergel. 

Moje trenutno stanje (sredina januarja): 
- Koleno lahko popolnoma iztegnem. Pokrčim ga lahko približno 110°.  
- Nogo lahko obremenim, vendar na poškodovani nogi še vedno ne morem loviti ravnotežja. 
-Zaradi poškodbe peronalnega živca imam še vedno popolnoma padajče stopalo. (To pomeni, da ne morem dvigniti prstov in celega stopala. Prav tako stopala ne morem obrniti navzven, malo le navznoter.) 
- Zaradi poškodbe ishiadičnega živca imam probleme s krčenjem/aktivacijo večjega dela zadnje stegenske lože. 
- Brez bergel lahko hodim največ en kilometer po ravnini. 

Zakaj potrebujem vašo pomoč?

Kljub temu da naj bi bilo v Sloveniji zdravstvo brezplačno, preko javnega zdravstva ne dobim dovolj terapij in moram zato obiskovati zasebnega fizioterapevta vsaj nekajkrat tedensko. Moja poškodba je tako huda, da si ne želim dopustiti nobenega dvoma, da nisem naredil vsega, da bi popolnoma rehabilitiral koleno/nogo. Skupaj z družino smo za celotno okrevanje porabili že več kot 5500 €. Potreboval sem tudi drug avto z avtomatskim menjalnikom. 
Ves zbran denar bom porabil izključno za stroške terapije (kisikova komora, fizioterapija, osebni trener, krioterapija). Prav tako moram kupiti dinamično opornico za padajoče stopalo, dokler se živci ne obnovijo. 
Poleg tega da sem skoraj vse prihranke zapravil za rehabilitacijo, sem zelo omejen s prihodki, saj sem še vedno na bolniški odsotnosti in nezmožen za delo. 



Hvala, da ste si vzeli čas in prebrali mojo zgodbo! Če lahko kakor koli pomagate, vam bom zelo hvaležen. Obljubim, da bom trdo in dolgo delal, da bo noga popolnoma ozdravela. 


Z veliko ljubezni, 

Matic Pirnat


PS: Če je kdorkoli doživel podobno poškodbo ali pozna koga, ki jo je, prosim, stopite v stik z mano. 


Moj Facebook profil: https://www.facebook.com/matic.pirnat68 
Moj Instagram profil: https://www.instagram.com/piko_68/
Moj poštni naslov: 
Matic Pirnat
P.P. 21
1225 Lukovica
Slovenija

Oglejte si tudi