Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Sodobno mladostništvo-privilegij ali obdobje naraščujoče notranje osiromašenosti?

Dvanajstega avgusta smo obeležili SVETOVNI DAN MLADIH! Ob tem dnevu jim iskreno čestitamo! Hkrati pa je to čas, ko o njihovem odraščanju v današnjem svetu tudi pogosto zaskrbljeno razmišljamo.

"Na mladih svet stoji," je bilo pogosto slišati v mojih mladostniških letih! Danes so se časi spremenili, a vendar imajo mladi še več možnosti za izražanje svojega potenciala, kot smo jo to imeli mi! Hkrati pa na njih preži še več pasti, ki jih lahko potegnejo v svet zasvojenosti, predvsem nekemične v tem času, če niso pravilno usmerjeni s strani svojih staršev, učiteljev, družbe in prijateljev.

 Ko spremljam mladostnike danes in poslušam njihova razmišljanja,  ter »dogodivščine,« ne vem ali bi jim zavidala, da imajo na dlani svet, majhen kot žep, ali naj si mi kar malce zasmilijo, saj jih je moderna računalniška tehnologija oropala pristnega stika s knjigo, igre s prijatelji na igrišču, ter pogovora v živo namesto preko sms-jev po telefonu. Priznam, del mene jim ob vsakem pogovoru o njihovih, že sedaj številnih potovanjih v tujino, kar malo zavida! Saj je sedaj moderno potovati mnogo prej, kot smo to počeli mi in večina jih tujino izkusi že do 20.leta. Moderno je, da si otroci ali mladostniki za rojstni dan zaželijo katero Evropsko prestolnico bi želeli obiskati in se z enim od staršev odpravijo tja za nekaj dni, med spomladanskimi ali »krompirjevimi« počitnicami. Tako preprosto je to sedaj postalo! Edina tujina, ki sva jo jaz in moja sestra izkusili v osnovnošolskih klopeh so bili enodnevni »Milka izleti« v sosednjo Avstrijo ali v sosednjo Italijo v Trst na tržnico z modnimi oblačili-Ponterosso. Nato je za množične poceni nakupe postala moderna še Češka in jaz sem imela to srečo, da mi je moj oče od tam prinesel violino. Poleti pa so za nas »obljubljena dežela« bili 10-dnevni dopusti v izposojenih hiškah ali kamp prikolicah majhnih Istrskih mest.

Danes pa že vsak drugi otrok gre poleti v jezikovno šolo v tujino. Enotedenske počitnice vsake dva meseca izkoristijo »mimogrede« za skok v Ameriko ali katero drugo celino, medtem ko zaključnih spričeval, ter pohval in nagrad ob zadnjem šolskem dnevu niti ne utegnejo več dočakati in sprejeti. Za nas pa je zadnji šolski dan in z njim podelitev spričeval bil "praznik," in redka priložnost, ko so nas starši za nagrado odpeljali na kosilo v restavracijo zunaj. 

Kot študentje smo se v študijsko mesto vozili z vlakom ob nedeljah popoldne, danes pa ima vsak študent že svoj avto in to po možnosti boljšega kot profesorji na fakulteti.

Midve s sestro sva za darilo za božič dobili gramofon in prvo gramofonsko ploščo (z Danijelovo Džuli), danes pa otroci dobijo (pre)drag računalnik ali  Playstation. Medtem ko so revolucionarni Ericsonovi mobiteli prišli na tržišče pred 20. leti, ko sem jaz bila sredi svoje prve zaposlitve, ima danes pametni telefon že vsak otrok, po možnosti Applovega.

Ali jim je res tako bolje? Mi smo otroštvo in mladost preživljali na mnogo majn prometnih cestiščih ob igranju ris tanca ali gumitvista, ob poletjih jedli pečeno koruzo, ter se dejansko družili, danes pa se mladostniki na hitro odpravijo s skrajšanimi sms-ji ali mms-ji, medtem ko vsak za svojim računalnikom igrajo igrice.  

V mojem otroštvu smo natanko vedeli, kdo od staršev je zasvojen z alkoholom in čigavi otroci, ter celotna družina zaradi tega trpi, danes pa je najstnika, zasvojenega z računalnikom ali računalniškimi igricami najti že v vsaki drugi hiši ali gospodinjstvu. Zaradi česar trpijo njegovi starši!

Včasih so naši starši prišli po nas v vrtec ali šolo takoj po končanem delovniku, s katerim so zaključili ob 14.uri, danes pa ponje hodijo stari starši, ker starši končajo z zaposlitvijo prepozno, da bi  ponje lahko prišli do 16., nekateri celo do 17.ure.

Včasih smo ob nedeljah hodili na družinske izlete v naravo, pa nabirati borovnice, kostanj in gobe v gozd s starši, danes pa so standardni nedeljski družinski izleti šopingi v trgovskih centrih.   

Medtem ko smo mi videli krave, konje, zajce in druge kmečke živali v živo, če ne doma, pa vsaj pri starih starših, morajo mladostniki danes v živalski vrt, da jih spoznajo. Nekateri, predvsem mestni otroci, pa še vedno mislijo, da so krave vijolične kot v reklami. 

Ko se danes igram z otroci Activity, četrtino kart vrnejo, ker ne poznajo pomena besed, ki bi jih morali pokazati ali narisati. Medtem ko smo si mi besedni zaklad pridobivali iz knjig, ki smo jih prebirali.

So mladostniki danes res toliko na boljšem? Ali pa so jih računalniki, tablice in pametni telefoni oropali spoznavanja resničnega sveta, ki ga je nadomestil virtualen? Ter časa za igro z vrstniki zunaj, na igrišču, in doživljanja lepot narave v živo.  Presodite sami!

Oglejte si tudi