Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Nacionalni teden prostovoljstva

V sklopu nacionalnega tedna prostovoljstva glavni dogodek Veseli dan prostovoljstva v Ljubljani. Ljubljana, ljubljanske organizacije in Ljubljančani pa so prejeli tudi številne nagrade za svoje prostovoljno delo.

Na Slovenski filantropiji, Združenju za promocijo prostovoljstva, si že vrsto let prizadevajo za dvig prepoznavnosti prostovoljskega dela. Letos že 19. leto zapored prirejajo Nacionalni teden prostovoljstva, ki se bo dogajal med 14. in 20. majem 2018 in so ga naslovili s »Prostovoljstvo kot vezivo družbe«.

“Vedno znova se kaže, da kadar odpovejo drugi mehanizmi, ali kadar ni dovolj volje za sistemske odprave nepravilnosti oziroma dolgoročno načrtovanje, pa naj bo pri reševanju socialnih stisk, izvedbi športnih aktivnosti, kulturnih dogodkov, turistični promociji, socialni aktivaciji in še v veliko drugih primerih, organizirano in neorganizirano prostovoljstvo blaži vrzeli, ki ob tem nastanejo. Ne samo to, prostovoljsko se rojevajo nove ideje in aktivnosti, ki predstavljajo izjemno pestrost ponudbe, v katere se lahko vključujejo prebivalci. In aktivnost, tudi kulturna in socialna, pomeni zdravje, tudi zdravje družbe. Ravno zaradi te vloge prostovoljstva in zaradi pozitivnega učinka prostovoljstva na prostovoljce je zelo pomembno, da kot družba na vseh nivojih odpiramo prostor za vključevanje prostovoljcev in prostovoljstvo tudi aktivno negujemo. Dogodki v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva predstavljajo in slavijo zelo pomemben prispevek prostovoljcev in prostovoljskih organizacij za dobrobit skupnosti in pestrost  ponudbe, ki dviga kvaliteto življenja vseh nas. Temu so namenjena tudi priznanja posameznikom, skupinam mladostnikov, šolam in občinam, ki se osebno trudijo in sistemsko vzpodbujajo in podpirajo prostovoljske aktivnosti. Število prostovoljstvu prijaznih občin se povečuje, kar je izjemno dobra napoved za širjenje kulture prostovoljskega vključevanja v družbene aktivnosti in obet za širše gibanje za kvalitetno življenje prebivalcev, ne glede na status. V letošnjem letu bomo na novo podelili priznanja za izjemen prispevek k razvijanju prostovoljstva in solidarnosti mentoricam in mentorjem prostovoljstva. Za vsako skupino prostovoljcev, ki so pripravljeni del časa posvetiti pomoči drugim, skrbi za okolje ali za skupnost, stoji izjemen motivator ali motivatorka. To so mentorji prostovoljstva, dostikrat spregledani, pa izjemno pomembni za kakovosten potek prostovoljskega dela in za razvijanje vrednot sodelovanja.” (Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije)

 

Nacionalni teden vas torej vabi k spoznavanju prostovoljskih priložnosti in vključevanju vanje, hkrati pa je že tradicionalno njegov namen tudi praznovanje prostovoljstva, druženje prostovoljcev, povezovanje med sodelujočimi organizacijami in predstavitev prostovoljstva ter prostovoljskih organizacij.  V tem tednu bodo potekali tudi lokalni dogodki po različnih krajih Slovenije (Trbovljah, Novi Gorici, Veržeju, Ljutomeru, Grobelnem, Krškem, Logatcu, Žalcu, Starošincah, Kuzmi, Laškem in Sežani).  Osrednja dogodka Veseli in Slovesni dan prostovoljstva se bosta odvijala v Ljubljani in Krškem.

 

VESELI DAN PROSTOVOLJSTVA bo potekal 17. maja na Prešernovem trgu v Ljubljani med 13. in 17. uro, kjer se bodo ponovno zbrale prostovoljske organizacije in proslavile svoje delo. Predstavile se bodo organizacije s socialnega in kulturnega področja, ekologije in trajnostnega razvoja, humanitarne dejavnosti, športa, izobraževanja, šole, mladi in starejši, ki s svojimi aktivnostmi prispevajo za bolj prijazno in vključujočo družbo. Tudi v letošnjem letu pričakujejo okoli  90 prostovoljskih organizacij in več kot 500 prostovoljcev iz cele Slovenije. Dogodek že tradicionalno poteka pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana in ga obišče do 2000 obiskovalcev.

 

15. maja je Občina Krško, že prejemnica naziva Prostovoljstvu prijazno mesto, gostila Slovensko filantropijo in tako omogočila izvedbo SLOVESNEGA DNEVA PROSTOVOLJSTVA. Na prireditvi so podelili nazive Junaki našega časa (učencem in dijakom, mentorjem in šolam, ki se z aktivnim prostovoljskim delom odzivajo na potrebe v svojem okolju), Naj mentor prostovoljcev in Naj mentorica prostovoljcev, Naj prostovoljec in Naj prostovoljka zaposlen/a v javni upravi ter Prostovoljstvu prijazno mesto.

 

I. Prostovoljstvu prijazno mesto

V letošnjem letu so za aktivno spodbujanje prostovoljstva občanov in podporo delovanju prostovoljcev in prostovoljskih organizacij naziv Prostovoljstvu prijazno mesto prvič pridobile naslednje občine: Grosuplje, Kočevje, Kranj, Medvode, Postojna, Tržič in Vodice.

 Nekatere občine, ki so naziv prejele že v prejšnjih letih, so ga tokrat potrdile, ker nadaljujejo s sistematičnim vzpodbujanjem in podporo prostovoljstvu, soustvarjajo pozitivno družbeno vrednost prostovoljstva z rednimi zahvalami in priznanji župana ali županje in znotraj občin in občinskih uprav z lastnim zgledom promovirajo prostovoljstvo med občani in širše. Naziv se potrdi občinam: Črna na Koroškem, Gornja Radgona, Hrpelje-Kozina, Kamnik, Krško, Laško, Ljubljana, Murska Sobota, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Sevnica,  Sežana, Slovenske Konjice, Škofja Loka, Trbovlje, Velenje in Žalec.

 

II. Naj prostovoljec zaposlen v javni upravi je letos postal Darko Anžiček iz Občine Krško.

Komisija je odločila, da podeli tudi dve posebni priznanji in sicer Gospodu Branislavu Vujičiću za delo z ranljivimi skupinami migrantov in Gospodu mag. Jožetu Končanu za delo na humanitarnem področju in promociji med mladimi.

Jože Končan je zaposlen v Državnem zboru RS kot sekretar Komisije za nadzor javnih financ. Jože Končan je s prostovoljskim delom začel ukvarjati ob rojstvu otroka z Downovim sindromom kot eden od ustanoviteljev in prvi predsednik Sekcije za Downov sindrom v okviru Sožitja. Je prostovoljec Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana na področju spodbujanja mladih za krvodajalstvo. Je tudi ustanovni član Kluba 100 kapljic in skupaj s člani Kluba 25 sodeluje pri promociji krvodajalstva predvsem v srednjih šolah v Ljubljani, občasno tudi v delovnih organizacijah in četrtnih/krajevnih skupnostih. Skoraj vsako leto Jože Končan skupaj z drugimi prostovoljci izvede predstavitev krvodajalstva in darovanja organov po smrti za zaposlene in poslance v Državnem zboru. Število krvodajalcev se je povečalo, več pa je tudi izjav za darovanje organov med zaposlenimi v DZ RS.

 

III. Naj mentorji in Naj mentorice

Za kakovostno vodenje prostovoljcev in angažirano podporo njihovemu delu v Združenju DrogArt prejme naziv Naj mentor prostovoljcev

Marko Verdenik.

Marko Verdenik mentorstvo prostovoljcem opravlja profesionalno in predano ter nikoli ne pozabi, da je pristen oseben stik ključnega pomena. Skrbi za povezovanje ekipe in sprotno reševanje konfliktov. Ima izreden čut za posameznika. Mentorstvo je zanj več kot delovna naloga – je poslanstvo. V letu 2017 je bil odgovoren za 75 prostovoljcev, ki so opravili 1617 ur dela. Prostovoljci, srednješolci in študentje, so vključeni v terensko delo v programih Združenja DrogArt. Informirajo sovrstnike o manj tvegani zabavi obvladajo tudi laično prvo pomoč, s čimer ne pripomorejo le k varnemu druženju mladih na zabavah, ampak tudi rešujejo življenja.

 

Poleg nazivov naj mentorica in naj mentor je komisija sklenila podeliti še eno, posebno priznanje za življenjsko delo na področju mentorstva prostovoljcem.

Na predlog Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana ga prejme Marta Vodeb Bonač.

Marta Vodeb Bonač že 40 let svoje profesionalno delo opravlja predano in strokovno. S človeško toplino in občutljivostjo razvija, širi in bogati prostovoljsko delo na področju pomoči otrokom in njihovim družinam. Še posebej si prizadeva za ranljive družine, ki se zaradi težkih družinskih okoliščin znajdejo v hudi stiski in jim obstoječi sistem ne nudi prave opore in možnosti pomoči. Zanje vedno znova oblikuje izvirne načrte pomoči in išče vire, kjer so prostovoljke in prostovoljci pogosto njeni stalni sodelavci. V vseh 40 letih je nastalo ogromno uspešnih zgodb, za katere so ji otroci, starši, prostovoljke in prostovoljci zares hvaležni. Od leta 1978 do danes je mentorirala preko 1800 prostovoljcev, ki so opravili okoli 90.000 prostovoljskih ur. 

IV. Junaki našega časa

OSNOVNE ŠOLE

OŠ Antona Aškerca Velenje, OŠ Grad, OŠ Kuzma, OŠ Lucija, OŠ Maksa Durjave Maribor, OŠ Miren, POŠ Bilje, OŠ Preska, OŠ Simona Jenka Kranj, OŠ Sladki Vrh, OŠ Šmartno pri Litiji, OŠ Vransko – Tabor, OŠ Zreče ter dve ljubljanski: 

OŠ Livada Ljubljana

Za aktivno medgeneracijsko povezovanje z domom starejših, izmenjavo znanj in veščin med učenci in starostniki, za pomoč družini v stiski in sodelovanje s Centrom za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne, kjer so otrokom podarili tipanke, ki so jih izdelali sami. Koordinatorica prostovoljstva na šoli je Natalija Veselič Martinjak.

OŠ Toneta Čufarja Ljubljana

Za prostovoljstvo na več področjih: učno pomoč v oddelkih podaljšanega bivanja, vrstniško mediacijo, humanitarne in ekološke akcije, menjavo knjig in tutorstvo. Letos so uspešno razvili tudi druženje in ustvarjanje z otroki begunci. V tem šolskem letu so doslej skupaj opravili 1123 ur prostovoljskega dela. Koordinatorica prostovoljstva na šoli je Lea Lenček.

SREDNJE ŠOLE IN DIJAŠKI DOM

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana
Za razvoj in širitev prostovoljskih programov, ki obsegajo delo s starejšimi in z otroki v vrtcu, kjer je bilo delo prostovoljcev usmerjeno v pomoč otrokom iz priseljenskih družin, za vključevanje dijakov priseljencev v prostovoljstvo z namenom uporabe lastnih izkušenj z integracijo pri delu z mlajšimi. Za odličen model povezovanja prostovoljstva med enotami zavoda, ki delujejo na različnih. V letošnjem šolskem letu je 89 dijakov opravilo 1374 prostovoljskih ur. Za mlade prostovoljce v vseh organizacijah, kjer opravljajo svoje delo, skrbi 20 mentoric, koordinatorica prostovoljstva pa je Tanja Kek.

 

Poleg njih pa še Dijaški dom Antona Martina Slomška Maribor, Gimnazija Celje – Center, Srednja šola Črnomelj, Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica in Srednja zdravstvena in kemijska šola Novo mesto

Oglejte si tudi