Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Prižig prazničnih luči

Praznični december v Ljubljani se bo začel v petek, 25. novembra 2022, s prižigom prazničnih luči. Poleg prazničnega sejma, ki se bo odprl isti dan v dopoldanskem času, bodo že deseto leto zapored na ogled jaslice iz slame, čakajo pa nas tudi Miklavžev sejem in sprevod, Čarobni gozd, Božični koncert, predstave uličnih gledališč in seveda sprevodi Dedka Mraza.

Ljubljano bo krasilo deset prazničnih smrek in 79 Zelenih dreves, ki jih bodo krasili tudi meščani, letošnja novost pa sta Ledena kraljica in praznična vasica na Trgu francoske revolucije, v kateri bodo kulinarične dobrote ponujali vrhunski šefi.

Prižig lučk

Praznične luči se bodo prižgale tradicionalno v petek pred prvo adventno nedeljo, 25. novembra, ob 17.15. Po kratkem kulturnem programu in nastopu otroškega pevskega zbora Waldorfske osnovne šole bodo obiskovalci na Prešernovem trgu odštevali sekunde do trenutka, ko se bo Ljubljana odela v praznično preobleko.


Novoletna okrasitev tudi letos nosi pomen

Novoletna okrasitev nosi naslov »Splošni um/duh skupnosti«. Kot pojasnjuje avtor koncepta okrasitve Urban Modic, bo skoznjo poleg umetnosti kot idejno-duhovne komponente predstavljen še miselni kaos. Ljubljana bo prikazana kot organizem, ki se vzporedi z mislečimi bitji. Mestno tkivo se razdeli na poteze, ki organizem predstavijo v mehanskem smislu in tiste, ki predstavijo metafizični oziroma intelektualni vidik. Ločeno, a v kontekstu se predstavi tudi uveljavljene, na novo koncipirane in dopolnjene zgodbe nastanka življenja, vesolja in druge. Novoletna okrasitev je posvečena vsem, ki živijo z multiplo sklerozo.

Osrednjo novoletno okrasitev bosta dopolnjevali tudi praznični osvetlitvi Jakopičevega sprehajališča in Mestne hiše.

Staro mestno jedro bo prepredeno s petdesetimi kilometri prazničnih lučk, nameščenih bo od 850 do 900 svetlobnih teles in 48 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci in bodo krasili drevesa v parku Zvezda.


Praznični sejem

Na isti dan, ko se bodo prižgale lučke, se bo že ob 10. uri dopoldne odprl tudi praznični sejem, ki je ob koncu leta tradicionalno središče družabnega dogajanja v mestu. Na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem trgu, Prešernovem trgu, Gallusovem nabrežju, Petkovškovem nabrežju, Stritarjevi ulici in križišču Wolfove ulice ter Kongresnega trga bo stalo 39 sejemskih hišk z darilnim programom in gostinsko ponudbo.

Hiške z darilnim programom na Bregu in Petkovškovem nabrežju bodo odprte od 10. do 21. ure, ob petkih in sobotah uro dlje. Na božični večer in zadnji dan leta bodo odprte do 18. ure. Gostinske hišice bodo odprte od 10. do 24. ure, z izjemo manjših na Bregu, ki se bodo zapirale uro prej. Na božični večer in zadnji dan leta bodo imele gostinske hišice podaljšan delovni čas, razen manjših na Bregu.

Praznični sejem bo v sklopu Grajskega decembra tudi na dvorišču Ljubljanskega gradu, kjer bosta obiskovalcem na voljo darilna in gostinska ponudba. Sejem z gostinsko in darilno ponudbo bo tudi na Pogačarjevem trgu.

V skladu s trajnostno naravnanostjo Ljubljane bodo gostinski ponudniki na sejmu tudi letos uporabljali trajnostno embalažo iz papirja, kartona ali lesa oziroma biološko razgradljivo embalažo. Vsak bo ponujal vsaj eno jed iz nabora Okusov Ljubljane. Mestna občina Ljubljana tudi letos poziva vse najemnike sejemskih hišk, da se odrečejo plastičnim vrečkam in jih nadomestijo s papirnimi oziroma biorazgradljivimi.


Gozdički Zelenih dreves in deset smrek

Ljubljano bo krasilo 79 Zelenih dreves na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici. To so božična drevesa, ki jih po praznikih vrnejo v naravo. Gozdiček Zelenih dreves na Wolfovi ulici bodo pomagali okrasiti učenci ljubljanskih osnovnih šol, pri Turizmu Ljubljana pa vabijo prebivalce mesta, naj okrasijo zelene gozdičke na Stritarjevi in Čopovi ulici ter so tako del zgodbe praznične Ljubljane. Pri tem jih naprošajo, naj ne kupujejo novih okraskov, temveč naj prinesejo tiste, ki jih že imajo doma. Po koncu praznične okrasitve bodo lepo ohranjene okraske podarili družinam v stiski prek humanitarnih programov ZPM Ljubljana Moste-Polje.

Letos bo Ljubljano krasilo deset prazničnih smrek. Ta, ki bo sijala na Prešernovem trgu, je visoka 17 metrov, težka okoli pet ton in okrašena s približno desetimi kilometri luči. Mestni občini Ljubljana jo je podaril meščan s Kolezije. Smreke bodo še na Mestnem in Levstikovem trgu, Pod Trančo, pri Figovcu, na Ljubljanskem gradu, v atriju Mestne hiše, na Mali ulici pred Mestnim igriščem, na Slovenski cesti na križišču s Trdinovo ulico in letos prvič tudi na Trgu mladinskih delovnih brigad.


Jubilejne jaslice na Gallusovem nabrežju

Praznično razsvetljeno in okrašeno Ljubljano bodo letos že deseto leto zapored krasile jaslice iz slame. So unikatno in ročno delo amaterskega umetnika Antona Kravanje, vse figure so v naravni velikosti. Letošnja posebnost jaslic bodo trije pastirji ob ognju. Ogledati si jih bo mogoče od 25. novembra do 8. januarja na Gallusovem nabrežju.

Na Ljubljanskem gradu bodo v tem času na ogled lesene jaslice v naravni velikosti.


Pester program

Tradicionalni del decembrskega programa ostajajo Miklavžev sejem na Prešernovem trgu, Miklavžev sprevod, Čarobni gozd – ustvarjalne delavnice za otoke, nastopi lajnarjev, ambientalna glasba v starem mestnem jedru, nastopi pevskih zborov ljubljanskih osnovnih šol in Božični koncert pred Mestno hišo, pet sprevodov Dedka Mraza in predstave uličnih gledališč – Ana Mraz, ki bo na Gornjem trgu. V okviru glasbenega programa se bodo na odrih na Novem trgu, Kongresnem trgu, Mestnem trgu in Trgu francoske revolucije od 16. decembra do 1. januarja zvrstili številni koncerti slovenskih in tujih glasbenikov. Silvestrovanje za otroke bo na Kongresnem trgu ob 16. uri, silvestrovanje na prostem bo potekalo na štirih prizoriščih. Opolnoči bo mesto razsvetlil petminutni ognjemet z grajskega griča. Izstrelki ognjemeta so sestavljeni iz razgradljivih materialov. V primeru megle, povečane oblačnosti ali močnega vetra bo ognjemet zvočni, z nizko letečimi raketami.


Letošnje novosti

V Ljubljano bo prispela Ledena kraljica, kraljica vseh pravljičnih bitij. Po mestu bo širila pravljico, njeni ledeni spremljevalci bodo navduševali z žonglerskimi, čarovniškimi in akrobatskimi točkami.

Novost bo tudi praznična vasica na Trgu francoske revolucije, ki bo od 25. novembra do 17. decembra skrbela, da bodo na svoj račun prišli ljubitelji kulinarike. Za okusen uvod v praznične dni bodo poskrbele ekipe restavracij Breg, Grič, Nonbiri Sushi in Hiša Polonka pod taktirko vrhunskih šefov.


Vodeni ogledi

Tudi vodeni ogledi mesta bodo imeli v decembru praznično noto. Od 1. decembra do 8. januarja bo mogoče doživeti pravljično Ljubljano vsak dan, z začetkom ob 17. uri pred TIC na Adamič Lundrovem nabrežju 2.

Program prireditev v okviru projekta December 2022 v Ljubljani bo objavljen na uradnih spletnih straneh Turizma Ljubljana in Mestne občine Ljubljana.

 

Za sofinanciranje letošnjega decembrskega programa prireditev je namenjenih 150.000 evrov proračunskih sredstev; del stroškov pokrijejo donatorji, del se financira iz naslova najemnin za sejemske hišice na prazničnem sejmu.
Okrasitev je stala 220.000 evrov, sredstva zanjo so zagotovljena s koncesijsko pogodbo za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave.
Cena ognjemeta je 4500 evrov neto.


Oglejte si tudi