Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
13°C
PET.
16°C
10°C
Oceni objavo

Preiskujejo gradnjo Stožic

Hišne preiskave je izvajalo več kot 120 policistov in kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada in različnih policijskih uprav.

Preiskava zajema več sumov nezakonitosti financiranja in drugih okoliščin gradnje športnega objekta v Ljubljani so sporočili iz Nacionalnega preiskovalnega urada. Več o intenzivni, nekajmesečni preiskavi je na tiskovni konferenci povedal Robert Črepinko, pomočnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada.

 

Preiskavo usmerja specializirano državno tožilstvo, utemeljujejo pa sume več kaznivih dejanj, Črepinko  jih je naštel sedem: zloraba položaja ali uradnih pravic, goljufija na škodo Evropske unije, nevestno delo v službi, zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranje denarja, ponareditev ali uničenje uradne listine ter sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje. Ugotavlja se torej zakonitost “finančnih tokov v višini več 10 milijonov evrov”.

Črepinko se je na tiskovni konferenci odzval na novinarsko vprašanje, zakaj je prišlo do preiskave tako pozno, saj so ugibanja o nepravilnem financiranju športnega objekta v Stožicah v javnosti že dalj časa: "Vse kompleksne preiskave so seveda dolgotrajne. Policija je večkrat tarča očitkov, vendar pa je treba povedati, da slovenska zakonodaja postavlja zelo visoke standarde, da lahko policija državnemu tožilstvu in kasneje preiskovalnemu sodniku predlaga izvedbo hišnih preiskav."

 

Po včerajšnji odmevni akciji sedaj preiskovalce čaka bolj mukotrpen del preiskave, saj morajo pregledati obsežno zaseženo gradivo.

 

Preiskavo spremlja tudi Bruselj

 

Na preiskavo se je odzvala tudi Evropska komisija, ki želi od Slovenija dobiti več informacij o preiskavi, saj je bil športni kompleks v Stožica sofinanciran s sredstvi iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Službe komisije bodo vzpostavile stik s slovenskimi organi, pristojnimi za izvedbo programa sofinanciranja, da bi dobile več informacij o preiskavi, je pojasnila tiskovna predstavnica komisarja za regionalno politiko Johannesa Hahna, Shirin Wheeler. Napovedala pa je še, da bo komisija, ko bodo znani končni rezultati preiskave, po potrebi ustrezno ukrepala za zaščito finančnih interesov EU.

Oglejte si tudi