Logo MojaObčina.si
DANES
°C
°C
JUTRI
°C
°C
Oceni objavo

Post: pot do boljšega počutja

Pustno rajanje je za nami in po tradiciji sledi postno obdobje, ki traja vse do velike noči, ki bo letos 31. marca. V času posta naj bi se odpovedali težki, mastni hrani ter tudi mesu.

V današnjem svetu smo nenehno zasuti z obilico (nezdrave) hrane in impulzi za potrošnjo, zato se vse več ljudi obrača k starodavni praksi posta ter postnega obdobja. S tem želijo razstrupiti svoje telo in tako izboljšati svoje zdravje in počutje.

V postnem času naj bi se ljudje z delnim odrekanjem hrani, predvsem mesu, notranje prenovili. (vir: unsplash.com - Zlatko Đurić)

Post ima korenine v različnih kulturnih in verskih tradicijah po celem svetu. Pri nas je najbolj značilno postno obdobje, ki se začne na pepelnično sredo, dan po pustnem torku. Na pepelnično sredo in na veliki petek (petek pred veliko nočjo) velja strogi post, ko naj bi se samo enkrat v dnevu do sitega najedli, nekateri pa se na ta dva dneva povsem odpovejo hrani. V postnem času naj bi se ljudje z delnim odrekanjem hrani, predvsem mesu, notranje prenovili.

Danes postno obdobje še vedno povezujemo z versko tradicijo, vendar pa se najpogosteje vsak posameznik sam odloči kako se bo postil oziroma čemu se bo odrekel v postnem obdobju. Najpogosteje še vedno velja, da se odrečemo hrani ali le določeni vrsti hrane, nekateri pa se odločijo odpovedati tudi raznim drugim navadam ali stvarem (na primer: kajenju).

Kljub temu, da se je včasih težko odreči hrani, pa nam to lahko prinese številne prednosti. Zaradi nepravilne prehrane se v naših telesih kopičijo toksini, ki pa jih lahko s postenjem odstranimo. Post je odličen način za razstrupljanje našega telesa. Zaradi nepravilne prehrane so naši encimi pogosto preobremenjeni s prebavo, medtem ko imajo ob postu manj dela, zato se iz prebavil preusmerijo v kri, kjer začnejo s čiščenjem telesa, nevtralizacijo nakopičenih toksinov ter sčasoma stopijo stare, bolne, poškodovane ali mrtve celice. Tako se v našem telesu spodbudi tudi razvoj novih in zdravih celic. S postenjem naj bi izboljšali našo prebavo, lažje uravnavali našo telesno težo, zmanjšali vnetja v telesu, prečistili naše telo in um, okrepili naš imunski sistem, prav tako naj bi imeli več energije. Post pa vpliva tudi na videz naše kože, ki naj bi postala bolj gladka in sijoča.

Postenje nam prinaša številne koristi (vir: unasplash.com - Jared Rice)

Seveda pa ne smemo ignorirati dejstva, da je vsak začetek postenja težak in če prej obilno jemo ter nato močno zmanjšamo vnos hrane, lahko občutimo nelagodje. Pred začetkom postenja moramo upoštevati tudi, v kakšni kondiciji je naš organizem – previdnost je pomembna predvsem pri posameznikih z zdravstvenimi težavami ali posebnimi prehranskimi potrebami. Priporočljivo je, da se pred začetkom katerekoli oblike posta posvetujete z zdravnikom ali nutricionistom in si tako postni načrt sestavite glede na vaše potrebe.

Po končanem obdobju postenja je priporočljivo, da ne nadaljujemo z nepravilnim in nezdravim načinom prehranjevanja, saj bi s tem izničili vse pozitivne stvari, ki smo jih dosegli med postenjem. Svoj jedilnik začnite širiti postopoma, pri tem pa se poskusite čim bolj izogibati nezdravi hrani. Prav tako je priporočljivo, da imate več manjših obrokov, hrano jejte počasi in jo temeljito prežvečite. 

 

Post in postno obdobje je tudi v današnjem času zelo priljubljeno in je postalo pomemben del sodobnega življenjskega sloga za številne ljudi, ki iščejo načine za izboljšanje svojega zdravja in dobrega počutja na naraven in holističen način. S pravilnim pristopom in zavestnim odnosom do prehrane, lahko post postane močno orodje za ohranjanje boljšega zdravja in ravnovesja v sodobnem svetu.

Oglejte si tudi