Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Poiščimo osvežitev v mestu

Tudi v Ljubljani lahko v vročih poletnih dneh ublažimo občutek vročine. Obiščite katero od otroških igrišč, ki ležijo v senci dreves, odžejajte se pri pitnikih, osvežitev pa lahko poiščete tudi kar sredi Prešernovega trga.

Kam na igrišče?

Po Ljubljani je razporejenih kar nekaj otroških igrišč, kjer drevesa nudijo senco za bolj prijetno preživljanje časa v vročih dneh in igranje na kakovostnih igralih. Najbolj priljubljeno »poletno« igrišče v objemu mogočnih dreves je v parku Kodeljevo. Večje igrišče, kjer je dovolj sence, je tudi igrišče v parku Slovenske reformacije, senco pa lahko poiščete tudi na več manjših igriščih: Brajnikova, Črtomirova, Zajčja dobrava, Bloudkov park 1, Zaloška, Adamičeva 6, Šišenska, Kneza Koclja, Celovška 106, Na jami (tri igrišča), Kumrovška, Tesovnikova, Lubejeva, Hotel Park in Luize Pesjakove.
Vsa javna otroška igrišča v mestu so brezplačno dostopna vsem, na njih so nameščena igrala s certifikatom in veljavnimi standardi za varno igro otrok. Igrala so odporna tako na zimski mraz kot tudi na poletno vročino.

Voda na vsakem koraku

V poletni vročini je izjemno pomembna dovoljšna hidracija. Po mestu, na rekreacijskih in zelenih površinah ter ob otroških igriščih je razporejenih kar 51 pitnikov, pri katerih se lahko osvežite s kakovostno pitno vodo. Letos smo namestili tri nove pitnike, ki jih najdete na prenovljenem Trgu mladinskih delovnih brigad, v parku Tivoli pri mini golfu ter ob Cesti v Gorice.
Ker pitnike uporablja veliko število ljudi, izpostavljeni pa so tudi vremenskim razmeram in vandalizmu ter so dostopni živalim, pred uporabo preverite, ali je pitnik nepoškodovan in čist. V primeru kakršnih koli posebnosti pri njegovem delovanju vas prosimo, da to sporočite na brezplačno številko 080 86 52. ali na e-naslov vokasnaga@vokasnaga.si.

Gozd sredi mesta

Zavetje pred vročino najdemo tudi v mestnih gozdovih, parkih in na drugih zelenih površinah, ki jih v Ljubljani ne manjka. Vabljeni na sprehod na Rožnik, Šišenski hrib, v Mostec, Zajčjo dobravo ali pa na Golovec in Šmarno goro. Veliko sence boste našli tudi v največjem mestnem parku Tivoli ter na drugih zelenih površinah, do katerih je le nekaj korakov.  

Gremo na bazen

Poletno osvežitev lahko poiščete tudi na mestnih kopališčih Kodeljevo in Kolezija.
Na Koleziji lahko zaplavate od ponedeljka do petka od 6. do 22. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa od 9. do 22. ure. Kopališče obsega olimpijski in otroški bazen, čofotalnik, masažni bazen ter ob-bazensko ploščad z lesenimi ležalnimi tribunami. Ob bazenih so še športno-rekreacijske površine, mize za namizni tenis, košarkarsko igrišče ter igrišče za odbojko na mivki.

Kopališče Kodeljevo pa je odprto od ponedeljka do petka od 9. do 19. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa od 9. do 20. ure.
Na kopališču so plavalni bazeni ter otroški bazen. Ob olimpijskem bazenu je tribuna, na kopališču so tudi otroško igrišče in travnate površine za igre z žogo.

Osvežitev ob vodi

Osvežitev lahko poiščete tudi ob Ljubljanici in Savi, kjer smo uredili plaži Sava ter Muste.  

Območje z lastnim vremenom

Nad Prešernovim trgom bo tudi to poletje pršil osvežilen »dež«. Gre za umetniško instalacijo, ki jo je pred leti predstavil umetnik Zmago Modic in je postala priljubljena točka, kjer osvežitev najraje poiščejo otroci, pa tudi turisti in meščani.


Oglejte si tudi