Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Ljubljana tudi za leto 2020 prejela priznanje "svetovno mesto dreves"

Ljubljana je znova prepoznana kot »svetovno mesto dreves« v okviru programa Tree cities of the World. Priznanje za vsako leto posebej podeljujeta Fundacija Arbor Day in Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), z njim pa spodbujata mesta k skrbi za svoja drevesa.

Ljubljana je priznanje »svetovno mesto dreves« prejela že lani (za leto 2019), v letu 2020 pa smo se znova izkazali in postali eno od 120 mest iz 63 držav s tem naslovom.

Pohvaljeno učinkovito upravljanje z gozdovi

Tako smo utrdili položaj zelene prestolnice v tej pomembni svetovni mreži, kjer z dobrimi praksami in ukrepi, s katerimi skrbimo za mestno drevje in gozdove, predstavljamo vzor marsikateremu drugemu mestu.
»Predanost Ljubljane učinkovitemu mestnemu upravljanju z gozdovi pomembno pripomore k zagotavljanju boljše prihodnosti za prebivalce,« so ob podelitvi priznanja zapisali organizatorji.

Mestnim gozdovom se še posebej dejavno posvečamo v okviru mednarodnega projekta URBforDAN – upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih, v okviru katerega smo letos še okrepili prizadevanja za ohranjanje mestnih »zelenih pljuč« in biotske raznovrstnosti.

Poudarjamo pomen dreves za mestno okolje

V Ljubljani se zavedamo, da so mestno drevje in gozdovi vitalna sestavina zdravega in trajnostnega mesta, v katerem je prijetno živeti. Drevesa so pomemben del okolja, saj prinašajo številne ekološke, zdravstvene in socialne koristi. Imajo pomembno vlogo pri ohranjanju in izboljšanju lokalne blaginje, poleg tega prispevajo k ciljem pri reševanju podnebnih sprememb. Drevesa proizvajajo kisik, dušijo hrup, nam dajejo senco, filtrirajo, ohlajajo ter vlažijo ozračje in tako povečujejo kakovost bivanja v mestih.

Prizadevamo si ohraniti prav vsako drevo v mestu, nenehno pa zasajamo tudi nova. V okviru rednega vzdrževanja na javnih zelenih površinah zasadimo od 300 do 600 drevorednih dreves vsako leto. Številna drevesa dodatno zasadimo v sklopu prenov ulic, cest, parkirišč in ob vzpostavitvah novih površin. Skrbimo tudi za sadna drevesa v mestnih sadovnjakih in za pogozdovanje v gozdovih.

Spodbujanje aktivnega reševanja izzivov

Namen pobude Trees Cities of the World je spodbuditi aktivno reševanje nekaterih največjih svetovnih izzivov, kot so zagotavljanje čiste vode in zraka, blaženje posledic podnebnih sprememb in izguba vrst.

Mednarodno priznanje Tree cities of the World smo si v Ljubljani prislužili z izpolnitvijo petih zahtevanih kriterijev:

  1. Vzpostavljena odgovornost: skrbimo za zeleno infrastrukturo in skupaj s strokovno službo in certificiranim arboristom skrbimo za mestno drevje.
  2. Vzpostavljena pravila za ravnanje z drevesi: ravnanje z drevesi je opredeljeno v Odloku o urejanju in čiščenju občinskih cest in javnih zelenih površin, sprejeli pa smo tudi Protokol za izvajanje del v območju dreves in Smernice za načrtovanje, nego (vzdrževanje) in zaščito dreves na gradbiščih.
  3. Vzpostavljena baza podatkov: imamo vzpostavljeno evidenco dreves, na podlagi katere lahko ocenimo stanje dreves in dolgoročno načrtujemo nego, sadnje in druge ukrepe.
  4. Zagotovljena sredstva: v proračunu MOL imamo zagotovljena sredstva za izvajanje nege mestnega drevja.
  5. Praznovanje/obeleževanje dreves: obeležujemo 28. november, dan drevesa, s katerim ozaveščamo javnost o pomembnosti vloge dreves v mestu. Lani smo v tem okviru izbrali drevo leta – povešavo bukev, ki stoji na vrtu pred hišo na Vodnikovi cesti 93.

Poziv lastnikom dreves na zasebnih zemljiščih

Kljub ozaveščanju javnosti glede ustreznega ravnanja z drevjem se še vedno pojavljajo primeri, ko zasebni lastniki dreves ne poskrbijo ustrezno zanje in jih z obrezovanjem dostikrat poškodujejo ali obglavijo. O tem med drugim pričata nedavna primera obrezovanja dreves na zasebnih zemljiščih na Obirski ulici in Rjavi cesti, na kar so se z ogorčenjem odzvali tudi meščani.

Kot občina uradno nimamo pristojnosti nad izvajanjem del na zasebnih zemljiščih. Lastnike, naročnike, izvajalce del lahko le prosimo, pozivamo in opozarjamo, naj z drevesi ravnajo skrbno in strokovno, v skladu s Smernicami za načrtovanje, nego in zaščito dreves na gradbiščih, s katerimi določamo pogoje in način izvajanja storitev na zelenih površinah v lasti Mestne občine Ljubljana.

Pripravili smo tudi brošuro »Zakaj ne obglavljamo« in pogosto delimo navodila, ki smo jih objavili tukaj.

O nepravilnem ravnanju z drevesi je v zanimivem predavanju spregovoril tudi strokovnjak za botaniko, inženir gozdarstva Matjaž Mastnak.

Oglejte si tudi