Logo MojaObčina.si

Ljubljana

DANES
18°C
12°C
JUTRI
19°C
10°C

Avtobus za ustvarjanje

Mladi zmaji iz odsluženega avtobusa LPP v Kašlju, na Cesti španskih borcev skupaj s prebivalci soustvarjajo nov skupnostni center - javni ustvarjalni prostor, namenjen druženju in souporabi mladih in lokalne skupnosti. Pridružite se jim!

Avtobus bodo lahko uporabljale tudi organizacije, ki iščejo prostor za razvoj svojih idej. V njem bodo poleg druženja potekale raznovrstne izobraževalne aktivnosti. Vsebine bodo nastajale skupaj s prebivalci. 

Nov skupnostni center nastaja v sodelovanju ne le s prebivalci soseske temveč tudi v sodelovanju z LPP ter industrijskim oblikovalcem Andražem Tarmanom iz kolektiva RomPom.

Avtobus - odprt prostor za druženje nastaja v sodelovanju s prebivalci 

Maja M. Gašperšič iz Mladih zmajev:

"Še do pred kratkim je bil avtobus št.401 zgolj odslužen avtobus, kup železa, smet. Danes pa že nakazuje obrise tistega kar želimo, da postane – lepilo družbe, skupnostni center, odprt prostor za druženje. Zadnjih 14 dni smo ob pomoči iznajdljivih rok prostovoljcev čistili, odstranjevali nalepke, drgnili, brusili, kitali, lepili ter barvali zunanjost avtobusa. HVALA, Martin, Katja, Maks, Eliška, Emra, Teja, Eva, sosed Hamdija s prijatelji in gospod bagerist s kolegi! V zraku je tudi vonj po lesu in zaščitni lazuri, načrtuje in izvaja se montaža terase, nosilcev tende in jeklenic za pomikanje tende. Da, prav ste prebrali – ustvarjalni bus bo imel strešno teraso! Mladi oblikovalci so pod budnim očesom mentorja Andraža razmišljali o namembnosti prostora: kotiček za učenje – mini telovadnica – okrogli prostor za sestanke. Seveda pa nas zanimajo tudi vaše ideje in zamisli. Kaj vse še lahko nastane iz odsluženega avtobusa oz. v njem?"

Prostovoljci dobrodošli

Mladi zmaji vabijo k sodelovanju vse, ki so pripravljeni pomagati pri nastajanju skupnostnega centra tako fizično kot idejno. Če ste spretni z rokami, če si želite ustvarjati programsko vsebino avtobusa, ali pa le potrebujete prostor za učenje, izobraževanje, delavnice, predavanja, izvajanja projektov in druženje, se lahko oglasite Maji M. Gašperšič na maja.mojskerc@mladizmaji.si.

Več o nastajanju ustvarjalnega avtobusa si lahko preberete tukaj

Mobilni center Ljuba in Drago 

Ustvarjalni avtobus v Kašlju ni prvi projekt sodelovanja med Mladimi zmaji in LPP. Skupaj so v letu 2020 ustvarili Mladinski mobilni center Ljuba in Drago. Odsluženi avtobus so predelali v mobilni mladinski center za “sive cone Ljubljane”, lokacije, podhranjene s prostori in programi za mlade (v skladu s Strategijo mesta Ljubljana za mlade 2016-2025). Projekt so sestavljale delavnice, mentorstvo in strokovno delo. 

Preobrazba avtobusa je ena izmed 15 dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja, na razpisu Mesta >> mestom.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi